嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我就快生得,會去私家生,打算餵人奶,但驚到時未上到奶,咁姑娘會唔會迫我餵人奶唔俾奶粉呀?

大宅

回覆樓主:

如果有心餵人奶,越早開始越好,你同bb都需要啲時間磨合

大宅

回覆樓主:

我以前都係私家醫院生,一開始餵母乳,不過奶量唔多,唔夠濕片,姑娘知道之後就主動提出要幫bb補水奶,如果情況係有需要補奶,醫護人員都一樣會俾

大宅

紫薯蛋糕 發表於 21-10-25 17:21
我以前都係私家醫院生,一開始餵母乳,不過奶量唔多,bb血糖低,唔夠濕片,姑娘知道之後就主動提出要幫bb補 ...

因為我朋友係去政府生,佢原先餵人奶但一開始上唔到奶,向姑娘要求要支水奶,但姑娘唔俾,所以我好擔心

大宅

黃加藍 發表於 21-10-25 17:58
因為我朋友係去政府生,佢原先餵人奶但一開始上唔到奶,向姑娘要求要支水奶,但姑娘唔俾,所以我好擔心

...

其實姑娘都會監察住bb磅數同大小便情況,我嗰時喺醫院未上到奶,bb啜到我損晒,出院嗰日姑娘見bb成十幾個鐘冇小便去,就即刻俾支20ml水奶,要bb再痾一次尿先俾出院,出咗院之後就轉餵人奶

大宅

回覆樓主:

我係私家生bb,㨂左美素力水奶,之後都係用皇家美素補奶

別墅

回覆樓主:

一般嚟講唔會唔俾,但你都要keep住不停埋身,上奶先上得快d架

大宅

smylife 發表於 21-10-25 19:33
其實姑娘都會監察住bb血糖同大小便情況,我嗰時喺醫院未上到奶,bb啜到我損晒,出院嗰日姑娘見bb成十幾個 ...

我都㨂左呢隻,我發覺都幾多媽咪揀佢

大宅

我下個月生,想問下到時可唔可以自己帶奶粉入院?

大宅

李小羊 發表於 21-10-26 17:36
我下個月生,想問下到時可唔可以自己帶奶粉入院?

醫院一般唔俾媽媽自備奶粉俾bb,要餵就要餵佢提供既水奶架啦

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

回覆 黃加藍 的帖子

我記得要自己request , 醫院先會補奶粉,如果唔request ,係唔會比.放鬆d 啦

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆 英珉 的帖子

原來私家有得揀邊隻牌子水奶架?
我都俾緊皇家美素 夾人奶夾幾好喎

大宅

我喺私家醫院生,因為開刀,姑娘頭一兩日會俾水奶,之後就埋身,如果未上奶都會主動俾水奶,希望媽媽有足夠休息咁

複式洋房

如果喺私家生,service 會比較好啲,就算揀左餵人奶,你同姑娘request,佢都會比水奶bb,所以唔洗太擔心,可以試左埋身餵人奶先。反而我覺得生之前買定罐奶粉喺屋企以備不時之需重要啲,我嗰陣都諗左好耐買邊隻,最後睇到消委會個安全報告,揀左皇家美素,bb都飲得好好,人奶同奶粉都肯飲

別墅

yandystreet 發表於 21-10-26 21:47
如果喺私家生,service 會比較好啲,就算揀左餵人奶,你同姑娘request,佢都會比水奶bb,所以唔洗太擔心, ...
我個時都幫阿仔揀左呢隻奶粉 覺得好夾佢 佢飲到現在仍然好健康 而且日日都有便便

大宅

虎到金來勳章 畀面勳章

私院係一定會幫你餵水奶,就算你想餵人奶都只有特定時段。所以放心放心

複式洋房

我果時響私家生既 因為未有咁快上奶,所以會比水奶先。 姑娘會問定你邊隻牌子奶粉,但就係水奶黎既,都係平時買到奶粉牌子,果時我諗住跟大果個飲皇家美素,所以佢俾美素既水奶

大宅

回覆 黃加藍 的帖子

如果唔夠人奶,姑娘會餵奶粉㗎,我嗰陣時都係一心諗住餵人奶,點知未上奶,醫院姑娘補奶粉比亞b但好難先去到便便,返到屋企就轉補皇家美素而家便便暢通左

複式洋房

黃加藍 發表於 21-10-25 17:58

...

係呀,公立的姑娘會說服你埋身,但你堅持啦,你話擔心bb 黃,佢一黃照燈就想埋都無得埋,你堅持補奶佢會比架。

首頁

尾頁

跳至