自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

請問有同路人嗎?

阿仔原來係有注意力不足,成日寫漏野,寫錯字,所以成績唔好,原來我一直都誤會個仔,仲成日鬧佢 ,其實我係一個好差的教育家 ,前幾日仲同班主任諗計去“重罰”阿仔,原來行錯哂方向!

你地點樣改善小朋友注意力? 可以一齊share 嗎

補充
其實我有做評估,只係琴日係zoom聽報告,冇hardcopy 喺手,專家話阿仔係注意力缺失,唔係ADHD.

個評估都confirm 佢係資優,仲要係左右腦資優,但佢注意力太差,cover 哂佢資優的特質。

佢中心有training, 我係想喺屋企自己搞掂

ps: 阿仔兩年前都都做左評估,話係資優,今次做評估,冇提過之前的報告。

大宅

sunnymama2 發表於 21-10-31 16:59
請問有同路人嗎?

阿仔原來係有注意力不足,成日寫漏野,寫錯字,所以成績唔好,原來我一直都誤會個仔,仲 ...

點樣令你察覺佢係專注不足?既然係咁,同佢做訓練同多啲溝通?

男爵府

家人細個就被診斷專注力不足,冇咩方法可改善,只有食藥(尤其考試時)
不過成人後(即係唔駛再讀書後)就冇再care過呢個問題

伯爵府

回覆樓主:

溫習時間短而精
用顏色筆畫起重要內容,學習時保持環境寧靜,做得好獎勵佢鍾意小食/鍾意做嘅嘢
持之以恆

sukihazuki    發表於 21-11-1 19:53
sukihazuki    發表於 21-11-1 19:52

水晶宮

請問有同路人嗎?

阿仔原來係有注意力不足,成日寫漏野,寫錯字,所以成績唔好,原來我一直都誤會個仔,仲 ...

我囡細個時,我都諗點解成日同我作對
到確診adhd 後,我先明白 佢都唔想架
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

公爵府

Coffeekk 發表於 21-10-31 17:49

點樣令你察覺佢係專注不足?既然係咁,同佢做訓練同多啲 ...

因為成日寫錯字,睇漏/睇錯題目,成尸唔見野

公爵府

Coffeekk 發表於 21-10-31 17:49

點樣令你察覺佢係專注不足?既然係咁,同佢做訓練同多啲 ...

啱啱先知佢注意力不足,想知有咩訓練可以喺屋企做,至於食藥盡可能避免

水晶宮

好媽媽勳章

請問有同路人嗎?

我家2件都有adhd
阿女係2,3歲時我已懷疑,6歲正式確診
阿仔4,5歲時確診自閉傾向,到8歲再確診埋adhd.
戒糖戒色素戒味精戒電子器材對佢地有幫助。
家校合作都好重要。
仔初小時有寫漏家課冊情況,每日都要幫佢check, 無漏就有1粒星,儲滿特定數量有獎品(可能係去公園玩,可能係點餸,唔會係實體野)
阿女可能早早就已戒得好清,所以佢初小基本無乜甩漏。
仔已18歲,女都15歲,讀咁多年書都無唔見文具,唔見功課。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

公爵府

hknicoleho 發表於 21-10-31 18:18
家人細個就被診斷專注力不足,冇咩方法可改善,只有食藥(尤其考試時)
不過成人後(即係唔駛再讀書後)就 ...

係專和注意力不足嗎?

我仔係可以concentration,但注意力好弱,佢唔係ADHD

男爵府

sunnymama2 發表於 21-10-31 18:51
係專和注意力不足嗎?

我仔係可以concentration,但注意力好弱,佢唔係ADHD

詳細我就唔太清楚,畢竟診斷當初都成十幾年前,可能宜家又再細分專同注意力唔同,唔好意思

公爵府

hknicoleho 發表於 21-10-31 18:57
詳細我就唔太清楚,畢竟診斷當初都成十幾年前,可能宜家又再細分專同注意力唔同,唔好意思
...

咁又唔駛唔好意思,咁佢細個成績好嗎?

水晶宮

係專和注意力不足嗎?

醫生有冇同你講解過
AD/HD⋯⋯過度活躍/專注力不足
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

kcpak 發表於 21-10-31 19:25
醫生有冇同你講解過
AD/HD⋯⋯過度活躍/專注力不足

只係偏向邊一邊多啲,其實係同一個病
我囡adhd 都係偏向專注力不足
而我囡去私家做評估,病徵中8樣,有一樣唔中,就係佢都有記性,所以成績唔太差

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

請問有同路人嗎?

現今好普遍, 因為成日對电腦,所以先要減少對視角有刺激既野,多做運動! 想針對成績就要留意佢每次可專心幾耐, 如15分鐘, 就温15分鐘休息一下; 寫錯字就将字體先放大寫清楚;寫漏野就試下數字化, 提佢見10樣要數齊!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

sunnymama2 發表於 21-10-31 19:11
咁又唔駛唔好意思,咁佢細個成績好嗎?

都專注唔到,成績自然唔會好不過我覺得佢本身都冇咩書緣

公爵府

opclk99 發表於 21-10-31 19:47
你有無帶仔去評估先?
依d野唔係你覺得/認為/人地話,
要專業人仕評估出報告先知。

有做評估的,專心力冇問題,係注意力有問題

珍珠宮

開心吸收勳章

係專和注意力不足嗎?

Concentration 即係專注力。
ADHD係指過度過躍加缺乏專泛力。
你個仔冇過度活躍。

珍珠宮

開心吸收勳章

sunnymama2 發表於 21-10-31 20:21
有做評估的,專心力冇問題,係注意力有問題

專心力同注意力嘅分別係咩?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

首頁
12345...6

尾頁

跳至