論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下大家,如果依家請海外工人姐姐,係咪應該請D沒來過香港果D會好D啊。期望請個正常,唔玩野嘎。第一次請,都唔知點好。三人家庭,小朋友就快6歲

大宅

請海外你真係要等得, 申請已經要3個月, 仲要無止境咁搶酒店, 我搶左5星期, 都唔知要搶到幾時. 我完全覺得自己跌落了一個氹一樣, 前行後退都死路一條.
如果HANDLE到, 我覺得唔好在這時候請香港完約/斷約或海外, 等情況明朗點再決定.

子爵府

各有風險,真係要睇家庭情況再決定,海外無唻過香港唔一定好,亦會隨時簽晒約都唔到,我朋友剛剛試過,海外工人簽左約,臨上機話撞車唻唔到,即刻需要搵個另一個,重新做過visa

男爵府

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

cani888 發表於 21-11-2 10:48
想問下大家,如果依家請海外工人姐姐,係咪應該請D沒來過香港果D會好D啊。期望請個正常,唔玩野嘎。第一次 ...

請海外太多未知數同風險,怕姐姐臨上機前確診,又怕到港後確診,最重要係唔知要等幾耐先到,如果你急要工人,可以試下找本地姐姐,但預左人工要5千或以上,要有獨立房比佢地

大宅

當然, 嚟左香港, 好小番去再嚟! 除非係比人炒

大宅

kpc2015 發表於 21-11-15 11:13
當然, 嚟左香港, 好小番去再嚟! 除非係比人炒

其實只係怕請咗海外來,又博炒。依家入境事務處收緊咗唔知會唔會好d.第一次請,唔知點好

大宅

咁係BK睇到,從朋友聽到, 真係唔少嚟到做左幾個月就辭工依D未必係跳工搏加人工. 可以的話, 你都唔會請依D, 仲話比高的人工? 請得海外的家庭, 可能本地姐姐唔願做, 海外亦未必頂得順, 加上有人疏擺 姐姐咪走人囉. 真係睇下好唔好運 之前舊姐姐突然話走, 我地都迫住請個斷約, 至今做了半年有多.

首頁

尾頁

跳至