自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

狗狗1年前耳充血,已經做過一次手術。點知前排又係咁樣,前日帶咗佢去做第二次手術,點知過咗兩日傷口都未好返,已經又充血腫咗,要再約時間去睇醫生。
每次都要4-5千蚊做手術,唔知點算好,仲要兩邊一齊充血,一唔舒服就fing耳仔,完全控制唔到

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22565705&fromuid=1181288

子爵府

回覆樓主:

我淨係覺得狗狗好惨
阿尼陀佛   enjoy enjoy
black lady/sexy cool/fifty cent/多肉動物/式持恒/沈思懷

珍珠宮

芒果米池 發表於 21-11-10 18:29
狗狗1年前耳充血,已經做過一次手術。點知前排又係咁樣,前日帶咗佢去做第二次手術,點知過咗兩日傷口都未 ...
點解會咁,冇得避免?

珍珠宮

三國1 發表於 21-11-10 19:16
點解會咁,冇得避免?

朋友養嘅都唔知,只係睇吓有冇jm醫好過。

子爵府

有個狗友試過, 佢用"雲南白藥酊" 噴耳仔, 唔駛手術, 幾日後會散。佢話雖然耳仔腫起, 但狗狗其實是不會痛的, 只是漲住咁。你試下啦, 無乜害

子爵府

補充少少, 呢啲係微絲血管腫脹, 原因不明, 老少都有機會。藥係噴耳外,不要噴入邊呀~
若你試用, 請回來報告效果, 多啲CASE 等其他狗主參考

珍珠宮

arron媽 發表於 21-11-10 20:37
補充少少, 呢啲係微絲血管腫脹, 原因不明, 老少都有機會。藥係噴耳外,不要噴入邊呀~
若你試用, 請回來報告 ...
有冇話咩狗種會較易有

子爵府

我以前都有狗狗有耳血腫依個問題, 醫生講過原因係耳仔入面發炎, 狗狗覺得痕, 所以會抓耳仔, 就會令耳仔損有傷口, 耳入面繼續痕, 狗狗又會不斷搖頭, 令耳殼既血管充血, 一般唔嚴重既話只需幫耳仔充血位置放血即可, 絕對唔使幾千蚊, 當然嚴重就另計啦

所以保持狗狗耳仔入面乾淨同乾爽, 應該有幫助

男爵府

回覆樓主:

去非牟利 獸醫診所 會否經濟些

珍珠宮

arron媽 發表於 21-11-10 20:37
若你試用, 請回來報告 ...

多謝分享,去搵吓邊度有得買先。
而家等星期六返醫生度比佢望吓咩情況先,有相,不過怕嚇親大家。
如果有用的話,會係呢度分享啊

珍珠宮

義氣仔女 發表於 21-11-10 21:39
我以前都有狗狗有耳血腫依個問題, 醫生講過原因係耳仔入面發炎, 狗狗覺得痕, 所以會抓耳仔, 就會令耳仔損有 ...

我朋友話已經經常同狗狗清潔耳仔,上網望過都係話同耳蟎有關。
不過佢地年紀都大,搵咗好多資料比佢地,唔知消唔消化得到。

珍珠宮

doublehappygirl 發表於 21-11-10 21:46
去非牟利 獸醫診所 會否經濟些

第一次已經去咗愛X動x協會睇,第一個醫生同狗狗做第一次手術時,完全冇聯針,醫生話係咁嘅,然後兩日後覺得唔掂,跟本止唔到血,再去另一間分會約時間睇,醫生都一樣話係咁樣,朋友強列要求醫生聯針,醫生先求其咁聯咗三幾針,收費都要$5000,分會聯針收幾錢就唔記得了。
之後好返都差不多成年又充血,星期一去睇個私人嘅,手術好靚聯咗6針,要$4xxx,都做得唔錯,點知今日係同一隻耳嘅另一個位置充血,所以先咁弊嗌。

大宅

芒果米池 發表於 21-11-10 18:29
狗狗1年前耳充血,已經做過一次手術。點知前排又係咁樣,前日帶咗佢去做第二次手術,點知過咗兩日傷口都未 ...

我嗰隻係貓,幾年前都試過耳充血。 佢真係好辛苦,連最愛嘅罐罐都唔食。
當時醫生話有兩個方法,一係做手術,一係就放血,但缺點係耳仔會變形。
咁我選擇咗後者, 放咗兩次血就冇事,係耳仔萎縮, 但不影響功能,佢而家一樣咁健康快樂。

珍珠宮

venne 發表於 21-11-10 22:05
我嗰隻係貓,幾年前都試過耳充血。 佢真係好辛苦,連最愛嘅罐罐都唔食。
當時醫生話有兩個方法,一係做手 ...

咁佢又未試過就咁放血喎,兩次都係做手術,淨係放血嘅話大概要幾多錢呢

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我猫奰小時候有耳血腫, vet 放血後要用夾實耳朵,斷尾, 但耳仔從此變了摺耳....
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

芒果米池 發表於 21-11-10 22:11
咁佢又未試過就咁放血喎,兩次都係做手術,淨係放血嘅話大概要幾多錢呢
...

我隻狗都試過耳仔充血,抽左2次血都唔得,最後睇醫生,醫生比左3個方案我選,1做手術,但有機會因狗狗年齡已經10歲,身陳代謝慢,如果洗傷口洗得唔好發炎仲麻煩。2放血,但已經試過2次都再充返,唔會諗。3由佢自己慢慢吸收返,但之後耳仔外觀唔靚,但時間可能長d。最後選左3,食藥同等佢慢慢吸收返,我無記錯既都食左成個月藥先停,而家狗狗都16歲,無再充過血。

珍珠宮

yankit.baby 發表於 21-11-10 22:58
我隻狗都試過耳仔充血,抽左2次血都唔得,最後睇醫生,醫生比左3個方案我選,1做手術,但有機會因狗狗年齡 ...

多謝你回覆,其實朋友狗狗年紀都好大,但睇兩次醫生都冇講有三個選擇,但佢地點溝通我就唔太清楚,兩次都只係話要做手術。
1,手術已經做過兩次
2,未試過
3,唔知佢地接唔接受到耳仔腫得最利害嘅時期
請問你可以PM我醫生資料嗎?

大宅

芒果米池 發表於 21-11-10 22:11
...

平好多,唔記得價錢。不過除左價錢係考慮因素外,最主要係放血傷口冇咁大。

我係荃湾享和做。

珍珠宮

venne 發表於 21-11-11 02:14
平好多,唔記得價錢。不過除左價錢係考慮因素外,最主要係放血傷口冇咁大。

我係荃湾享和做。

多謝分享

珍珠宮

arron媽 發表於 21-11-10 20:35
有個狗友試過, 佢用"雲南白藥酊" 噴耳仔, 唔駛手術, 幾日後會散。佢話雖然耳仔腫起, 但狗狗其實是不會痛的, ...

我去華xx,見到香港版有兩款,一隻"雲南白藥町"係搽上去既,另一隻"雲南白藥氣霧劑"係噴上去既。
請問你朋友用嘅係咪後者呢

首頁

尾頁

跳至