自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

樓上住咗一家三口,個細路目測7/8/9歲,我已經對佢哋處處忍讓,兩年前有一次好明顯個細路不斷重覆將一箱玩具倒落地下,重覆咗N次,真係嘈到拆天,我先第一次叫管理處上去,勸喻佢哋用地墊減低噪音。但之後隨住個細路成長,愈黎愈多噪音,日日都嘭嘭聲,應該不斷係咁跳,仲要之前疫情成日要WFH, 嚴重影響我工作,我都忍,因為我明白疫情小朋友少咗出去係屋企好悶,但之後又黎倒玩具聲,我理智線已經斷裂,我自己親身上去㩒鐘,大家樓上樓下,我都唔想搞到關係太差,就有禮貌問個女主人,你屋企係咪有工程呀?好大聲wor, 佢答我冇就秒速閂門

伯爵府

佢開門個陣我已經見到屋入面有個細路仔,ok, 之後佢哋都冇咩改善, 仲係日日嘭嘭聲,有一晚我忍到夜晚12點,仲聽到跑步聲又嘭嘭聲,個日係weekend, 但實在太嘈,c6上去㩒鐘,佢哋應該屋企有客人,話:哈哈小朋友玩緊呀嘛 就完。好似一d都唔覺得唔好意思。

有一次仲離譜,直情係屋企跳繩,我屋企感受到嘅震動真係唔講得笑,我再次理智線斷裂上去開拖, 今次係個男主人出黎,佢未應門個陣我聽到個男主人話:係咪跳繩呀。 我心諗well你哋都知道自己跳繩幾咁擾人仲由得個細路繼續? 男主人單拖出黎見我,我好嚴厲同佢講你屋企成日發出噪音好擾人, 個男人完全冇意欲回應我任何野,聽完就算

伯爵府

回覆樓主:

之後嘅日子佢哋都係繼續嘭嘭聲,我都繼續叫管理處上去處理,我真係唔知個細路嘅精力係邊到黎,可以朝早8點跳到夜晚12點幾1點幾,個男主人望落都老,唔知係咪老來得子所以縱得太犀利,個女主人明顯係家庭主婦,但好明顯冇帶小朋友落街放電先搞到日跳夜跳,我今朝又俾細路個跳黎跳去嘅聲嘈醒,真心躁底,我都唔知有咩方法對付哩家人

侯爵府

其實辦法是有,不過BK有人話是犯法,會被人告,我當時有問如何取證,又無回應我。

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

晚上十一時
準時報警

伯爵府

海之風 發表於 21-11-13 15:36
其實辦法是有,不過BK有人話是犯法,會被人告,我當時有問如何取證,又無回應我。 ...

神器?

ASUS_JT    發表於 21-11-13 17:04
海之風    發表於 21-11-13 15:39

伯爵府

goldpiglet 發表於 21-11-13 15:36
晚上十一時
準時報警

最慘日頭都不斷跳,跳到我集中唔到精神做任何嘢,好簡單睇電視都集中唔到

大宅

szesze_lam 發表於 21-11-13 15:40
最慘日頭都不斷跳,跳到我集中唔到精神做任何嘢,好簡單睇電視都集中唔到
...

我樓下昨晚凌晨2點仲唱緊K,住佢隔離真係好慘,當正自己係K王K后。

伯爵府

幸運是對手 發表於 21-11-13 15:57
我樓下昨晚凌晨2點仲唱緊K,住佢隔離真係好慘,當正自己係K王K后。
...

凌晨兩點 可以報警

伯爵府

我樓上又係好嘈。搞到weekend 都冇得訓晏d

珍珠宮

你除咗上去拍爛佢度門,冇嘢可做

大宅

牛年勳章

身同感受
由朝跑到晚,唔比跑就大叫大喊
一係就推車仔⋯⋯⋯⋯⋯
睇套電視都覺得好困擾,
完全無辦法⋯

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

佢肯開門已經好好
我樓上只會扮冇人,滴水漏水乜都唔理

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

koey_0611 發表於 21-11-13 16:09
我樓上又係好嘈。搞到weekend 都冇得訓晏d

冇錯,好困擾

伯爵府

BaileyChung 發表於 21-11-13 16:39
身同感受
由朝跑到晚,唔比跑就大叫大喊
一係就推車仔⋯⋯⋯⋯⋯

我都唔明白點解佢哋冇同理心

別墅

一樣。每晚較鬧鐘甘準時,夜晚8點就跳繩,玩具聲,9點就鬧功課,凌晨12點就吸塵機聲。好心跳繩去公園跳啦。唉。都無辦法。

子爵府

我租過唔同地方住,發現有d大廈d牆真係薄,就咁行路樓下都好大聲

咁樓主情況除左11點後次次報警,同叫管理處上去,都唔知可以點.....佢地租的希望快d走.....否則自己帶耳塞

珍珠宮

明白樓主感受。我以前樓上又係好痴線,半夜先斬野、剁野。投訴過好多次都係咁,直到有日,我諗,你半夜咁生猛,即係日光日白訓覺,每日早上9點幾樓上都好靜,我嘗試用膠杯每隔10分鐘大力敲天花板數十下,敲到聽到樓上有聲就知佢醒,吾俾機會佢訓番,每隔十幾分鐘又敲,自從果日半夜訓得好舒服。樓主可以參考下呢個方法。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

szesze_lam 發表於 21-11-13 15:31
之後嘅日子佢哋都係繼續嘭嘭聲,我都繼續叫管理處上去處理,我真係唔知個細路嘅精力係邊到黎,可以朝早8點 ...
呢的情況關係應該.......差,佢唔合作真係無濟於事,最壞打算租佢上便

首頁

尾頁

跳至