自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

好似聯合醫院成日出事故?

【明報專訊】女嬰詹雪琳2016年1月30日在聯合醫院,經4次使用真空吸引術出生後留院8天不治。死因研訊昨進入第4天,兩名由死因庭傳召的專家證人均認同驗屍報告所指,女嬰死於帽狀腱膜下出血的併發症。婦產科專家證人梁國賢認為,當時使用真空吸引術的決定正確,但估計醫生將吸盤錯置女嬰頭部較前位置,增加帽狀腱膜下出血風險達6倍;兒科專家證人李誠仁則表示,院方即使察覺可疑徵狀,仍斷症過慢,錯失治療良機,形容院方「議而不決,決而不行」。

報告無記錄位置 「若正確不必吸4次」為胎兒放置吸盤的醫生判斷胎兒頭部處於枕前位,即其臉部朝下,後來接手的顧問醫生判斷是枕後位,即臉部朝上,女嬰最終以枕後位出生。港大婦產科名譽副教授梁國賢估計,醫生因誤判胎位,錯置吸盤於近前腦囟的位置,令腱膜較易受拉扯,致血管破裂,造成帽狀腱膜下出血。他強調,醫療報告中沒有吸盤位置的紀錄,只能估計當時情况,但認為產婦的宮頸全開,胎兒頭部亦深入盆腔,若正確放置吸盤,應毋須4次使用吸盤才拉出胎兒。

梁國賢續稱,帽狀腱膜下出血是真空吸引術的已知風險,在約0.5%使用吸盤的嬰兒中出現,沒使用吸盤的嬰兒則只有0.05%風險。加上女嬰是母親翁美容的第一胎,亦多次使用吸盤,令頭皮受創,兩者均增加帽狀腱膜下出血風險。
院方在女嬰出生後逾3小時,即1月30日早上6時許診斷女嬰帽狀腱膜內出血。兒科專家證人李誠仁認為,女嬰早在凌晨4時45分出現血酸性、血色素低、休克等徵狀,當時應診斷為帽狀腱膜下出血,需大量輸血。

另一專家指院方斷症慢失治療良機院方7時許為女嬰輸血,李誠仁認為,當時女嬰已「七孔流血」、大量失血,錯失最佳的輸血時機,當時院方甚至考慮輸未配血的血液,反映情况之危急。李誠仁補充,女嬰起初輸血時,可能因血包中缺乏血小板等因子,反而令血液稀釋,削弱凝血力,構成惡性循環。據他了解,兒科沒有大量輸血程序指引,即沒有訂明輸紅血球、新鮮血漿等血製品的比例。因應兒童與成人體型相距甚遠,他建議兒科「度身訂做」相關指引。研訊今續。

原文

珍珠宮

回覆樓主:

翁於2016年1月28日到醫院例行檢查時,因血壓偏高而留院。翌日早上,在醫生建議下接受催生,「我自己好緊張,醫生講乜我都順從佢。」直至同月30日凌晨,開始進行自然分娩,但20分鐘後仍未成功誕下嬰兒,遂要求做剖腹手術。醫護則指「你仲有氣力講嘢,不如我試吓幫吓你」,並使用「真空吸盤」助產。翁哽咽表示「如果知道(後果)咁嚴重,我都唔會答應」,又稱醫生從未講解「真空吸引術」。

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2275479/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%A5%B3%E5%AC%B0%E5%87%BA%E7%94%9F8%E5%A4%A9%E9%9B%A2%E4%B8%96-%E6%AF%8D-%E6%9C%AA%E7%8D%B2%E5%91%8A%E7%9F%A5-%E7%9C%9F%E7%A9%BA%E5%90%B8%E5%BC%95%E8%A1%93-%E9%A2%A8%E9%9A%AA

珍珠宮

回覆樓主:

點解成日叫人催生,血壓高生唔出都死唔肯開刀,呢啲新聞睇到好嬲

伯爵府

daijuju 發表於 21-11-20 22:26
點解成日叫人催生,血壓高生唔出都死唔肯開刀,呢啲新聞睇到好嬲

政府唔拖到最後一秒都唔開刀
又話試下生
又話冇麻醉師。。。。

大宅

RIP

珍珠宮

回覆樓主:

我第二胎喺聯合生,真係好彩
祝媽媽早日走出傷痛

伯爵府

回覆樓主:

睇文字都好心痛
初生女嬰出世時受到好多肉體上的痛苦
媽媽同樣地身體上和心靈上都受創
願BB安息和媽媽盡快走出陰霾

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

雖然醫生都唔會想結局係甘,但每次睇到呢d新聞都忍唔住好嬲,10月懷胎就甘無左

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

littlesheep123 發表於 21-11-20 22:15

睇內文覺得好恐怖,輸血果部份直頭亂黎,咁同謀殺有咩分別

子爵府

littlesheep123 發表於 21-11-20 22:15

聯合啲醫護質素系較差

珍珠宮

我之前入伊院都有一個病友因在聯合醫院剖腹生bb之後d腸打曬交,要不停入院做手術…呢間好似都幾多醫療事故!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

香港另一個問題就係當啲醫生犯錯時,好似都唔會罰得好重
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

呢間醫院好恐怖

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

兩個專家罕有地一致直接批評醫院處理失誤

伯爵府

回覆樓主:

陰公!我大女出世都係要吸出來,個頭左角都凸起晒,都好擔心!最後成4、5個月先好番圓番個頭。我諗唔到吸4次係會點!
BB女救唔到,可能好過救得番。。。希望媽媽走出傷悲!BB女RIP

一定要討回公道, 醫療事故一宗也嫌多!

子爵府

我當年響度生女,全程冇醫生咁,響病房係姑娘觀察,到話開了度數要落產前病房一直話冇位(我要求打止痛針同聞氣,因為我響婦產病房所以冇呢啲供應)我係直接入產房,由助產士接生,姑娘之後仲比我睇BB頭皮,話夾穿羊水時(emoji)損BB頭皮,我感覺同響廣華生大仔時好唔同

首頁

尾頁

跳至