自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

我囡今年升中一 剛12歲,其實近呢一年都明顯態度唔同咗,佢以前好 sweet 的 但宜家句句頂你,反白眼,你就樣樣都唔啱,講多兩句話你溝通唔到,仲會發脾氣 大力關門!態度差到呢

我真係好想爆!講又講唔聽,乜都我唔啱咁,有無過來人,要頂到幾時呀

男爵府

我個12歲囝都係,明明一直係暖男,依家耐唔耐放學番到嚟黑口黑面,自己食飯夾餸夾唔好,件餸跌落檯就自己發自己脾氣
我同c6你眼望我眼,選擇唔出聲唔同佢正面衝突,由得佢自己發飽先同佢交流
依家佢冇乜大錯我都唔「鵝」佢咁多。行過佢房都好少問長問短,如果佢有心情同我分享我會好有興趣同佢傾,佢西口西面我會由得佢
除非佢向其他人,包括我或任何人發脾氣,我就會出聲
佢呢個階段好麻煩,有時西口西面十問九唔認,有時又成個BB咁走過嚟又攬又盛咁~

男爵府

大少爺 發表於 21-11-21 17:25
我個12歲囝都係,明明一直係暖男,依家耐唔耐放學番到嚟黑口黑面,自己食飯夾餸夾唔好,件餸跌落檯就自己發 ...

我果個都係呀,總之佢搵你時,又要攬你就要理佢,佢唔搵你,你就唔好煩佢

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我是出名虎爸、阿仔中一反叛期、我都覺得好難搞~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

我仔係從小已經難教
所以從來都要自己睇實
(唔會俾工人/長老寵)
軟硬兼施

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我仔16歲,近排和善左好多,可能差唔多捱過青春期了,青春期間父母最緊要唔好硬碰硬,由得佢

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

我忍唔到,佢一黑我面我鬧到佢上天
見一次鬧一次。
反白眼、悔氣說話唔太過份,我就唔出聲,有時 撞著我心情唔好,爆到佢七彩。
早2日先攞住枝鐵枝行入佢房門口,我同佢講左,當我忍唔到時,我就唔同你客氣,「偶」到你叫救命叫唔敢,佢望我唔敢出聲。

珍珠宮

我個十三歲半,呢排成日黑面黑過「黑面琵鷺」,無端白事就爆粗鬧大哥,我和家中長老都打哂突!時好時壞,我就成日被「言語杖斃」!

珍珠宮

c.vieri 發表於 21-11-21 18:20
見一次鬧一次。
反白眼、悔氣說話唔太過份,我就唔出聲,有時 撞著我心 ...

小心佢投訴,搞到警察黎嗰陣唔知邊個大邊個,JM保重!

水晶宮

goodsnooky 發表於 21-11-21 18:23
小心佢投訴,搞到警察黎嗰陣唔知邊個大邊個,JM保重!

到時先算,佢知我一發脾氣就唔係講笑
我由佢十歲開始已經同佢講,唔好諗住你青春期大晒,我更年期都唔係好惹,到時睇下邊個蝕底。

我老公就會用朋友語氣同佢傾

侯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我仔都係中一,以前好乖好聽話,一升上中一就變哂,同同學打機打到唔識收機,打輸咗就爆粗,鬧佢佢就鬧返你轉頭,日日俾佢攪到好頭痛,所以我而家唔多理佢,有時佢心情好就同你傾計,唉,希望快d過咗呢段反叛期啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我都捱緊, 好想快D過.

要揾我買野就好聲好氣, 其他就一出聲就話我煩.

希望唔好學坏, 快D過.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

kimchi_baby 發表於 21-11-21 17:03
我囡今年升中一 剛12歲,其實近呢一年都明顯態度唔同咗,佢以前好 sweet 的 但宜家句句頂你,反白 ...

唔好同佢地硬碰硬

我家都有個

我選擇同佢用朋友方式相處

佢會同我分享佢既事

當然都會有時跳哂制

爸爸選擇繼續用長輩方式相處

結果火星撞地球,一點即著

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

你地黑下面咪叫好,
我仔今年都係升中,12歲
把口轉數快,激死老師
仲要sen

大宅

kimchi_baby 發表於 21-11-21 17:03
我囡今年升中一 剛12歲,其實近呢一年都明顯態度唔同咗,佢以前好 sweet 的 但宜家句句頂你,反白 ...

經歷中……好聲好氣又唔得,話又唔得,煩c人,佢like同你講就得,唔like就睬你都傻,費是同佢講為上策

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

c.vieri 發表於 21-11-21 18:20
見一次鬧一次。
反白眼、悔氣說話唔太過份,我就唔出聲,有時 撞著我心 ...

老實講、反叛期太勞氣都冇用、忍幾年等佢再長大D識諗、就會好轉~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

大力大力 發表於 21-11-21 18:51
老實講、反叛期太勞氣都冇用、忍幾年等佢再長大D識諗、就會好轉~
...

問題係我唔明點解要我忍佢
佢呢2、3年都比我爆左好多次,我直情粗口都出埋同佢講,我由細到大未睇過人面色,憑乜要我睇你面色。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

聽聞佢地d 青春期反應自己都控制唔到架wor ,我個仔下星期12歲,尚未黎料,驚恐中

水晶宮

回覆 c.vieri 的帖子

佢知道你會爆發,唔敢太過份,就唔好常用呢招。你同你老公good cop bad cop,互相cover吓,幾年好快捱過。

首頁
12345...6

尾頁

跳至