自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪女溫書,唔願意寫唔識唔願意溫習,係度咪咪摸摸,越說越火滾,啊媽我發怒,滅爛打印出來的溫習紙.控制唔到罵了幾句痴線. 之後自己去沖涼,叫他們訓覺. 我唔係想佢要佢成績好好, 只係想佢考試前盡量溫 ,但叫極唔願意,覺得阿媽我教得好失敗. (emoji)

伯爵府

試吓離開屋企溫
我囡在求其一間coffee shop 做功課溫書效率起碼係在家的3倍
佢自己都話冇野可以令佢分心,只好專心溫書做功課

子爵府

回覆樓主:

宜家呈分即係p6, 發嬲對件事都冇什幫助,不如呃呃氹氹佢盡力頂完個試先,救得幾多得幾多。
試後可能集中多d在面試準備,同埋呈3護band戰。
加油啊!

大宅

kelly6688 發表於 21-11-21 21:42
陪女溫書,唔願意寫唔識唔願意溫習,係度咪咪摸摸,越說越火滾,啊媽我發怒,滅爛打印出來的溫習紙.控制唔 ...

搵日平心靜氣講個現實俾佢知,而家唔溫,將來入到band3學校嘅下場係點,俾d校園欺凌嘅case佢睇,話佢知校風唔好嘅學校係點樣,唔洗加自己意見,只需google摷資料講個情況佢知。大個女喇,將來係點掌握喺佢自己手,你可以做嘅只係盡量提點。而家唔想溫唔好溫,將來唔好怨父母就得喇。

大宅

Ocean419 發表於 21-11-21 21:56
試吓離開屋企溫
我囡在求其一間coffee shop 做功課溫書效率起碼係在家的3倍
佢自己都話冇野可以令佢分心, ...

好的,聽日試下, 我還有個3年級的仔一起溫, 一對二真係好容易火, 雖然都有去功課班, 但係考試時我都想再盡量盡責佢地溫, 但佢哋唔配合我又急性就真係攞命.

大宅

ren 發表於 21-11-21 21:59
宜家呈分即係p6, 發嬲對件事都冇什幫助,不如呃呃氹氹佢盡力頂完個試先,救得幾多得幾多。
試後可能集中多d ...

一早有氹佢話試前努力溫習,去到目標成績就請佢地去迪士尼住酒店和買禮 ,但都係開心一刻之後就唔care ,唉 ..

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

我都試過撕爛晒我print比佢既練習,跟手佢死死地氣用膠紙貼返,做好第朝放係枱面,好明白你心情,唔好咁嬲,盡左力就夠,加油

琥珀宮

kelly6688 發表於 21-11-21 21:42
陪女溫書,唔願意寫唔識唔願意溫習,係度咪咪摸摸,越說越火滾,啊媽我發怒,滅爛打印出來的溫習紙.控制唔 ...

冷靜d,明天繼續

伯爵府

kelly6688 發表於 21-11-21 22:10
好的,聽日試下, 我還有個3年級的仔一起溫, 一對二真係好容易火, 雖然都有去功課班, 但係考試時我都想 ...

一定要分開,多個細佬不論你或佢都會分心
出面溫我哋只帶課本功課完成冇任何圖書玩具,溫到攰時會比佢去買包零食或汽水。兩年鐘的成效仲好過留在家中溫兩日

大宅

以前我女細,我都唔明點解隔離屋日日鬧仔女
但上到小學,終於明,原來學業壓力真係好大

珍珠宮

珍珠宮

畀面勳章

小學階段,1對2的壓力超大
我試過
分開溫,一人集中溫一陣效果會好好多。溫一陣,比佢哋玩一陣。佢哋真係只能溫一陣,可能係半個鐘,長啲就分心,唔想溫,hea溫。。。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我都係左右開弓,1個6年級程分,1個小2。大既叫佢自己做練習溫習,細既反而要花多些時間教佢 我輪流比task 佢地做,大概15-20分鐘一節,中間休息10分鐘。車輪轉到我都頭暈
冇計,2個都唔肯補習,唯有自己頂硬上

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你癲對佢有幫助咩?

男爵府

你不孤單,
我今日都不斷氹,後尾我頂唔順,發脾氣叫佢唔洗再溫

公爵府

anpanmenbaby 發表於 21-11-21 23:15
我都係左右開弓,1個6年級程分,1個小2。大既叫佢自己做練習溫習,細既反而要花多些時間教佢 我 ...

我今年5+1,明年同你一樣6+2,
完全係(阿媽)死亡組合,
我半放棄個細,但求合格順利升班

大宅

feifei_baby 發表於 21-11-21 23:28

我今年5+4,明年6+5,仲煩,只有阿媽緊張,小朋友依然照hea,超吾合作

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

feifei_baby 發表於 21-11-21 23:28

我上年5+1,
大嗰個上咗軌道叫做好啲,
交低練習俾佢做再同佢對下溫下就ok,
反而細嗰個先攞命,
同佢溫到我喊出黎,
直頭覺得短命咗三年

侯爵府

畀面勳章

我平時主力同大既溫習,細既但求合格就算,不過臨近考試會出返d力同細溫習,等佢有個認真既態度去應付考試。

男爵府

好媽媽勳章

我今年係6+5,11月初已考完呈二,我同老公一人mark一個,尚算ok!一個人打兩個真係唔掂架!

首頁

尾頁

跳至