1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前join佐一個680元聖誕影相plan,臨影相前一晚突然間囡囡發燒,已經即刻WhatsApp 佢可唔可以改期,當然已讀不回,2個鐘頭先回覆要收行政費200。我回覆我囡發燒我都唔想,我都係被迫改期。然後佢就話要問公司,話要醫生紙先可以waive個費用,我自己屋企要退燒藥,我梗係比佐我囡食住先,就同佢講,話我照影。當日我囡已退燒,因為距離比較遠,我哋成個半鐘前已經出咗門口。去到間公司,一個係攝影師,一個應該係佢啊媽。一入到去,個啊媽就就話吾好玩佢d玩具,你哋玩返自己嘅玩具,我囡未夠3歲,見到玩具已經控制唔到,係咁玩。我哋就企係度等個攝影師穩野,我囡玩佐一陣已經開始不停

複式洋房

City23 發表於 21-11-24 21:56
之前join佐一個680元聖誕影相plan,臨影相前一晚突然間囡囡發燒,已經即刻WhatsApp 佢可唔可以改期,當然已 ...

不停咳,我懷疑間野好多毛公仔,又無開冷氣,本身我囡氣管敏感。等佐差唔多半個鐘,個女攝影師話吾幫我哋影相,話要保障返其他小朋友安全。呢個出發點,我明呀,吾係我都唔使我囡一發燒就即刻同你講,話改期啦,係你哋話要收我行政費,我先咁辛苦出到來。我就係見佢吾貴,我先join,依家又話要加錢改期,差唔多成千蚊,我就吾使揀你哋啦。當然我有同佢嘈,我話吾影,叫佢退錢,佢吾肯退,只係退咗一半,我都算,剩低果d我當比乞兒。返到屋企,我姐姐話好傷心,我問點解?佢話果個阿嬸吾比我囡玩玩具,做小朋友生意,但都要咁講,我話算啦,我以後都唔會再join 呢啲平野。

複式洋房

City23 發表於 21-11-24 22:06
不停咳,我懷疑間野好多毛公仔,又無開冷氣,本身我囡氣管敏感。等佐差唔多半個鐘,個女攝影師話吾幫我哋 ...

所以,各位媽媽都係要慎重揀啲好嘅攝影公司,吾好好似我咁。如果各位需要間公司名,可以問我。

男爵府

如果要慎重… 首先我見到咁嘅價錢唔會join,join都係當跌咗唔會有期望咁去影

複式洋房

uckukuku 發表於 21-11-24 22:43
如果要慎重… 首先我見到咁嘅價錢唔會join,join都係當跌咗唔會有期望咁去影
...

我太天真,經一事長一智

大宅

其實book之前都要睇返晒啲terms and condition. 人哋做生意樓留咗個位比你,你唔去人哋會有損失. 收行政費俾你改期都算正常同埋合理. Many restaurants and facial/nail places charge a cancellation fee too if you don’t cancel with sufficient notice.

好心你個女病咗with fever 就留係屋企唔好為咗慳嗰$200 change fee and force her to go. 你咁樣做可能會傳染俾嗰度嘅工作人員同埋其他小朋友. 仲覺得自己啱出post

複式洋房

bettyc123 發表於 21-11-24 22:47
其實book之前都要睇返晒啲terms and condition. 人哋做生意樓留咗個位比你,你唔去人哋會有損失. 收行政費 ...

如果我囡仲發燒,我梗係吾去啦,我囡就係無乜事我先去。我係估唔到間野咁cheap 姐,我知大家都保障大家。但如果佢態度係好d,我吾會為佐呢幾百蚊要我囡辛苦,佢真係無野我先帶佢出去。仲發緊燒我仲帶出去咩。呢幾百蚊都吾夠睇2次醫生啦。如果我真係無為其他人諗,我就唔會同佢講我囡發燒啦,佢一來就話要收行政費,比係你,你都吾中意啦。

複式洋房

回覆樓主:

其實臨時改期 攝影師加收費用好正常
terms應該寫得好清楚
人地攝影師預留左檔期比你 你臨時因為各種原因去唔到 係閣下嘅事 攝影師都要開飯架 個個都臨時改期唔洗加錢 咁攝影師食風咩
再加上媽媽你話無發燒姐 但上到去studio咳 係攝影師都怕左個小朋友啦 嚟樣無可厚非喎……
200蚊姐……可必難為個岩岩病好嘅小朋友搭咁耐車仆出去呢媽媽

複式洋房

回覆樓主:

仲要覺得自己岩 出post鬧間studio
生仔真係要考牌

男爵府

City23 發表於 21-11-24 21:56
之前join佐一個680元聖誕影相plan,臨影相前一晚突然間囡囡發燒,已經即刻WhatsApp 佢可唔可以改期,當然已 ...

你話你個女病,人哋要求出醫生紙證明,就可以不加收費用而改期,其實真係合情合理。
你唔想俾手續費,又比唔出醫生紙,照帶個女去影相,去到又係咁咳

大宅

回覆 Winnie_win 的帖子

咪就係囉. Terms and conditions 應該寫得好清楚. 買之前要留意. 人哋肯退返一半已經好好.
話就話退咗燒但係因為食咗退燒藥. 有可能仲病緊只不過係治標不治本. 暫時舒緩病症狀. 又發燒又咳, 呢個咁嘅時勢真係嚇死

大宅

就算退左燒
小朋友個身體都要休息啦
你自己未發過燒咩?
發完燒你即刻會龍精虎猛咩?
有醫生紙肯免附加費已經算係咁啦
有啲咩情況都無得免呢

複式洋房

Winnie_win 發表於 21-11-24 23:59
其實臨時改期 攝影師加收費用好正常
terms應該寫得好清楚
人地攝影師預留左檔期比你 你臨時因為各種原因 ...

佢條款隱晦,有例明星期六,日要加錢,無例明改期要加。所以我可能真係為佐啖氣。唉,我之前有講,係屋企無事,我先出嚟,可能真係無考慮到小朋友身體狀況,因為佢都平時都係一樣,無乜吾同。但入佐間鋪10分鐘就吾得,係咁咳。如果落巴士果陣,佢都有呢個情況,我應該會掉頭走。

複式洋房

Winnie_win 發表於 21-11-25 00:00
仲要覺得自己岩 出post鬧間studio
生仔真係要考牌

第一,我無話自己岩,我覺得2個都有責任。
我吾應該帶個囡出去,佢都吾應該比我入間鋪,如果唔入間鋪,我囡都唔會咳到咁西利。
我覺得我最吾岩係join 佐個plan。

大宅

bettyc123 發表於 21-11-25 00:53
回覆 Winnie_win 的帖子

咪就係囉. Terms and conditions 應該寫得好清楚. 買之前要留意. 人哋肯退返一半 ...

做小朋友真係辛苦。發燒都要比人的去強顏歡笑...究竟200元重要D定係個女重要D...發燒一定有D野,除非係打針,連睇醫生都慳翻...

男爵府

回覆樓主:

其實佢有醫生紙肯Wavie 已好好,我唔評論入到去情況,因為我同我囡影個間幾千蚊..都要5日前改期要比錢,星期六/日影加左錢,如改期都只限改平日,但都要照收星期六/日既附加費……當中家庭照依part 多左個囝都要+$300

大宅

回覆 City23 的帖子

唔覺得自己啱你又出post?點解你個女病,引申出嘅各種情況(包括改期比行政費/去到終止拍攝退錢)係嗰兩個攝影師有責任呢?
你join個package 時,冇提過改日子要收費??照計佢哋賣時間嘅行業,對於改時間及取消有什麼條款係一定會講明㗎喎,
你不如影個terms & conditions上來評下理?

男爵府

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

間舖已經好有人情味, 出示醫生紙可WAIVE 改期費用, 你女女就算食咗藥退燒都唔等於好返晒, 仲要話屋企距離遠, 點解唔睇醫生休息下, 改日子再去呢, 仲要出POST 批判人

大宅

好多時做服務行業,人地比左期去服務你,就即刻代表serve唔到其他人,佢地一般都會比合理時間內更改日期,但前一天或當天更改好多時都唔接受,或者要加錢解決。 其實都好正常,唔係人地做生意就變得好冇預算。
明白前一日或當天先病冇人預計到,但就係正正冇人預計到,所以個suffer自己承擔返都好合理,只怪唔好彩病得唔合時。
唔知你小朋友返學未,有啲學校都要求小朋友發燒後兩到三天後先可以比返學,就係要確認佢哋冇再唔舒服及降低感染其他小朋友嘅機會,所以我地應該做一個負責任嘅爸爸媽媽,唔止對自己小朋友亦都要保障其他小朋友。

複式洋房

sabsab122 發表於 21-11-25 08:38
回覆 City23 的帖子

唔覺得自己啱你又出post?點解你個女病,引申出嘅各種情況(包括改期比行政費/去到終 ...

無錯 (emoji) 我都唔覺得嚟行嘅攝影師唔會列明改期嚟啲terms同收費
點會比陷阱自己踩呢 (emoji)
所以我都想睇下

首頁

尾頁

跳至