興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

新手買咗支新lens, 落咗flash, d相有黑角, 係支lens定flash定部機問題?

thanks.

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 有「營」勳章

你枝係咪廣角鏡呀?可能filter入左鏡,可以換塊超簿filter或者唔好wide到盡

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

是不是指用左內置閃光燈時, 相片下半部份有黑影 ?

係的, 要用外閃才可解決
或者拆左個hood 來試下影

如果係指四角暗, 支flash 可能cover 唔到咁wide, 以致四角無 flash 到

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 yk 於 09-6-9 06:01 PM 發表
新手買咗支新lens, 落咗flash, d相有黑角, 係支lens定flash定部機問題?

thanks.
你買左咩鏡? 用係邊部機上呀 ?

男爵府

原帖由 KnN 於 09-6-9 19:17 發表
你買左咩鏡? 用係邊部機上呀 ?

Nikon D40 vs AF-S 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED

係咪SIDE咗支LENS?

版主

原帖由 yk 於 09-6-10 12:39 發表

Nikon D40 vs AF-S 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED

有無相睇下? 可以清楚d 知道

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

重有一個可能係用錯快門, 出現黑邊, 就算出唔到相都比啲影相既資料(快門.光圈)同形容吓黑邊位置同形狀.

原帖由 chloepapa 於 09-6-10 12:47 發表

有無相睇下? 可以清楚d 知道

男爵府

原帖由 clpapa 於 09-6-10 13:14 發表
重有一個可能係用錯快門, 出現黑邊, 就算出唔到相都比啲影相既資料(快門.光圈)同形容吓黑邊位置同形狀.

SORRY.
我無相係身邊.
大致上係係室內用內置閃燈,
相中間底部有半圓黑影, 好似支LENS個影咁,
係咪支LENS太長, 要外置FLASH先可以解決?

仲有, 支LENS同相機, 好似有D頭重腳輕咁.
係咪D40唔可以配依支LENS?
係有限BUDGET以內, 我應該點做? 賣咩賣咩?

請指教.

版主

正是我之前所講, wide 的鏡, 用內置flash, 因為內置flash 位置唔高, 會影到個hood 的影在相片下方
試下唔用遮光罩去影, 一般都會好d, 如果都重係有個hood 的影, 只有zoom 去遠d (唔好在 18mm 呢d wide 的焦段) OR 買外置FLASH 來解決 (外置FLASH, 距離鏡頭位置高D)

支18-200 係好鏡來, 始終焦段長d, zoom 遠來計, 同 D40 會有少少鏡重過機身的感覺, 但問題不大
亦唔係支鏡唔夾部機, 放心用好佢

男爵府

原帖由 chloepapa 於 09-6-10 14:45 發表
正是我之前所講, wide 的鏡, 用內置flash, 因為內置flash 位置唔高, 會影到個hood 的影在相片下方
試下唔用遮光罩去影, 一般都會好d, 如果都重係有個hood 的影, 只有zoom 去遠d (唔好在 18mm 呢d wide 的焦段) OR 買 ...

多謝指教.
咁我都多D揾料學吓野 + practise.
唔好SIDE咗D器材.

男爵府

我對新出AF-S DX NIKKOR 35mm F1.8G有興趣, 聽聞捕捉小朋友幾好, 價錢又平, 值唔值?
其實支18-200 影小朋友係咪差d?

版主

原帖由 yk 於 09-6-11 01:06 發表

我對新出AF-S DX NIKKOR 35mm F1.8G有興趣, 聽聞捕捉小朋友幾好, 價錢又平, 值唔值?

35mm f1.8, 優點在於係大光圈鏡頭
18-200 優點在於大倍數zoom, 由wide 至中距都cover 晒
兩者可以講有少少唔同用法
想淺景深, 輕便d, 入支 35mm f1.8

(18-200 真係唔差架)

男爵府

18-200VR用內閃唔上hood, 我諗24打後應該睇唔到影卦?!

男爵府

好媽媽勳章

我用 D80 既, 我都係用呢支 18-200mm lens 呀, 室外好正  

一影室內都係有呢個問題... 而家想搵多支輕巧 d 既 lens 影室內, 屋企房多, 吾可以吓吓行到好遠去影到冇下面黑影, 行遠 d 已撞門, 咁影既角度變化會限制咗...

想問大光圈鏡頭有咩好處呢? 係咪佢曝光好 d, 吾洗吓吓用 flash 呢? 

原帖由 chloepapa 於 09-6-11 01:14 發表

35mm f1.8, 優點在於係大光圈鏡頭
18-200 優點在於大倍數zoom, 由wide 至中距都cover 晒
兩者可以講有少少唔同用法
想淺景深, 輕便d, 入支 35mm f1.8

(18-200 真係唔差架) ...

男爵府

好媽媽勳章

仲想問呢支算係定焦鏡嗎?
35mm 係咪即係冇得 zoom 遠近, 要自己行前行後去就影像大細呢?

Thanks!!

原帖由 yk 於 09-6-11 01:06 發表

版主

35mm, 係定焦鏡

zoom 鏡係 xx mm 至 yy mm 咁顯示出來的

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 purplekk 於 09-6-12 06:04 AM 發表
我用 D80 既, 我都係用呢支 18-200mm lens 呀, 室外好正  

一影室內都係有呢個問題... 而家想搵多支輕巧 d 既 lens 影室內, 屋企房多, 吾可以吓吓行到好遠去影到冇下面黑影, 行遠 d 已撞門, 咁影既 ...
睇你咁講, 你要一枝外置閃光燈

男爵府

好媽媽勳章

收到, 真係要出血啦

原帖由 KnN 於 09-6-12 09:33 發表
睇你咁講, 你要一枝外置閃光燈

首頁

尾頁

跳至