自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

老公係加拿大籍,自己吾係,希望日後bb都攞到加拿大籍,所以決定過加拿大生b。如果過去生b,想問費用大概幾多?(無攞PR)Calgary 有屋住,但天氣就好凍,Calgary /Toronto 生費用會吾會爭好遠?最好幾多個月前過好?想問有冇媽媽有呢啲經驗(emoji)thanks

男爵府

Serena.w 發表於 21-12-9 19:26
老公係加拿大籍,自己吾係,希望日後bb都攞到加拿大籍,所以決定過加拿大生b。如果過去生b,想問費用大概幾 ...

老公已經是加拿大籍,他兒子在香港申請入籍便可,不用過去生。詳情問下加拿大領事館。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

chitchitboy 發表於 21-12-9 19:28
老公已經是加拿大籍,他兒子在香港申請入籍便可,不用過去生。詳情問下加拿大領事館。
...

如你老公在加拿大出世, 或坐完移民監後入了加籍,子女不必在當地出世,也可在香港的加拿大領事館申請入加籍.

靠移民入籍的只可傳一代, 去唔到孫那代,
除非子女那一代在18前坐滿移民監.
法例成日改, 你打去加拿大領事館問下.

如冇親人(除C6外)幫手湊、做家務及煮月子餸調理, 好淒涼.24小時冇得瞓, 每2小時餵一次奶. 在外國請工人好貴, 而且不留宿(包括外傭). 天寒地凍, 買餸煮飯家務只有C6做, 你就24小時車輪戰餵b, 兩人都累,好易吵架.

何必咁辛苦呀, 下一代不用在加出世才有加籍.到bb中學時過去讀書, 可益埋孫那代

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

老公係個小朋友自己係,但小朋友大左再生就唔係

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

...

x2

複式洋房

...

唔可以呀 因為老公爸爸都係加拿大籍 所以嗰陣老公喺香港生 已經傳左一代 世襲只可以傳一代所以呢一代只能過加拿大生

大宅

回覆樓主:

宜家過去容易..返黎難呀. 係嗰邊自己坐完月想返香港要再同bb住 21日 quarantine hotel. 如果係 hotel 入面bb 有啲也唔舒服咁點算?

你最好諗清楚先決定. 嗰邊冇陪月又冇工人. 一生完醫院啲姑娘就會將個BB俾返你自己湊.

複式洋房

Jasmine-4711 發表於 21-12-9 19:43

如你老公在加拿大出世, 或坐完移民監後入了加籍,子女 ...

考慮到小朋友將來小一左右會過去加拿大讀書 如果喺加拿大生 會有當地福利 學費都慳左好多

翡翠宮

Serena.w 發表於 21-12-9 21:09
考慮到小朋友將來小一左右會過去加拿大讀書 如果喺加拿大生 會有當地福利 學費都慳左好多
...

為安全計, 不要等小一.
佢一出世, 已可同爸爸去香港加拿大領事館申請楓葉卡(有此卡已有加國公民身份).
大了, 憑此申請加國護照. 已係公民, 過到去公校係免費. 但要入好質素的學校, 就要自費入私校.

但如爸爸冇在18歲前回加國坐夠, 的確不可傳多一代, 要過去生. Calgary 太凍, 一定要有娘家人陪你, 加國請家傭, 規定不可留宿的. 如只得你同老公, 將會好凄苦.

複式洋房

Jasmine-4711 發表於 21-12-9 21:24

我未有PR, 到時過去生 費用大概幾多?吾諗住入坐月子中心

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Serena.w 發表於 21-12-9 21:27

你幾多個月入境?產前產後住邊?順產?開刀?

翡翠宮

Serena.w 發表於 21-12-9 21:27

很多年前, 我同學當去旅行(不要執太多行李, 入境時會chok你), 入了境, 她老公(已住在當地的公民)才申請她的居留權, 他好似走去美國Buffolo入紙, 因不可在加國入紙申請. 我唔知法例有冇變.

就算你冇PR,你只要不出境, 生完, 出境時最多係話你逾期居留

外國人生仔費用, 你上網google Calgary Hospital 查啦

翡翠宮

牛年勳章

你有左bb未?如果未,不如同老公去左加拿大先,到你入埋籍至生bb

子爵府

Jasmine-4711 發表於 21-12-9 21:37

很多年前, 我同學當去旅行(不要執太多行李, 入境時會 ...

Buffalo? 應該要排好耐

翡翠宮

C.Humphrey 發表於 21-12-9 21:39
你有左bb未?如果未,不如同老公去左加拿大先,到你入埋籍至生bb

如果兩夫婦一齊入境, 冇PR那位可能被拒入境, 怕配偶黑市留低. 一定要去不同入境counter, 各有各的行李(兩人分開). 否則一叫開行李已穿煲.

翡翠宮

Jhar 發表於 21-12-9 21:42
Buffalo? 應該要排好耐

她(我同學)做黑市居民,賴死唔走就得, 只係不可工作或讀書

複式洋房

Jasmine-4711 發表於 21-12-9 21:24

老公爸爸係加籍 所以老公係香港一出世已經有加籍 攞埋加拿大passport, 如果我過去生b,老公吾會陪我過去住咁多個月 生完就會翻香港 等bb6.7歲先會一齊過去生活 考慮到將來小朋友係個邊讀書先打算過去生

複式洋房

C.Humphrey 發表於 21-12-9 21:39

計劃生 老公暫時吾會過去住

翡翠宮

Serena.w 發表於 21-12-9 21:48
老公爸爸係加籍 所以老公係香港一出世已經有加籍 攞埋加拿大passport, 如果我過去生b,老公吾會陪我過去住 ...

太大肚唔入得境, 到6/7個月要入境.
如8個月肚仲要一個人挺住大肚子去買餸、煮飯、做家務, 捱壞自己,小心暈低都冇人知, 對大小都危險.

產後你身體虛弱,bb 要24小時不停餵,未計你自己都要食同做家務, 他又走了,得你一個人, 點可能搞得掂?
小心搞到產後抑鬱.
(係擔心你, 不是咒你, 一個人真係搞唔掂架)

ps.有冇月子中心都唔知

子爵府

Jasmine-4711 發表於 21-12-9 21:47
她賴死唔走就得, 只係不可工作或讀書

3,5年走唔甩。佢想bb出世冇耐返香港.…

首頁

尾頁

跳至