自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

笑得好勳章 BK猜猜猜慶中秋

全球最大貨櫃船運公司者馬士基(Maersk)正式公布,以36億美元(約280億港元)現金,收購利豐馮氏家族控股的利豐物流全數股權,交易須經各監管部門批准,預計將於2022年完成。

利豐物流以香港為總部,由利豐持股78.3%、新加坡淡馬錫持股21.7%,在亞洲提供合同物流服務及在全球提供貨運管理服務。

利豐集團執行主席馮裕鈞表示,很高興能與馬士基達成這項協定,出售LF Logistics將進一步合理精簡業務架構,將資源集中於核心商貿採購業務版塊和加快供應鏈數字化,相關業務需求均已強勁反彈至疫情前水準。 由於疫情導致供應鏈嚴重中斷,多元化全球供應鏈網路的重要性比以往任何時候都更加突出, 而利豐有能力通過50個出口市場組成的採購網路為客戶提供穩定優質的服務。憑藉利豐在供應鏈上游的數字化產品開發和採購專長,以及馬士基在供應鏈下游的物流能力,各自的客戶將受益於這個基於卓越運營、科技和可持續性、貫穿供應鏈上下游的獨特價值鏈。

利豐集團行政總裁兼LF Logistics行政總裁彭焜燿在評論此次交易時表示,要使LF Logistics 成為該行業的全球領導者,實現規模化至關重要。 馬士基在世界各地擁有大量業務,將會善用LF Logistics的人才庫和運營平台在全球範圍內強化自身業務和履行服務。

馬士基海運與物流業務首席執行官柯文勝說,將迎來1萬名在以客為本的文化及良好的運營管理下培養出來的物流專才,對此深感興奮並熱切期待。通過收購LF Logistics,將帶來覆蓋快速增長的亞太市場的廣泛倉儲網路,這些倉儲網路不僅有一流的運營和技術平台為基礎, 還可擴展至全球。

作為戰略合作的一部分,利豐的母公司預期有望在交易完成後收購並繼續打造全球貨運管理(GFM)業務。在交易完成前,LF Logistics和馬士基仍是兩家獨立的公司。

早排先見有JM開po講完

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

魚_魚 發表於 21-12-22 17:43
全球最大貨櫃船運公司者馬士基(Maersk)正式公布,以36億美元(約280億港元)現金,收購利豐馮氏家族控股 ...

賣資產吐現?

男爵府

evip 發表於 21-12-22 18:15
賣資產吐現?
似係,上面賺左唔少,但唔知D伙記點

男爵府

魚_魚 發表於 21-12-22 18:21
似係,上面賺左唔少,但唔知D伙記點

炒左好多啦

珍珠宮

魚_魚 發表於 21-12-22 17:43
全球最大貨櫃船運公司者馬士基(Maersk)正式公布,以36億美元(約280億港元)現金,收購利豐馮氏家族控股 ...

以前做嗰間都畀Li & Fung佢收購過,LF出名好衰,cut福利

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可愛教主2 發表於 21-12-22 20:59
以前做嗰間都畀Li & Fung佢收購過,LF出名好衰,cut福利

同意系一間好衰既公司,但又極低調。所以冇咩人鬧

侯爵府

leng1999 發表於 21-12-23 06:36
非常同意!!!

男爵府

leng1999 發表於 21-12-23 06:36
賣盤咁大件事,應該會引到好多想鬧佢地既人出聲

公爵府

虎到金來勳章

估唔到LF要賣盤喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

魚_魚 發表於 21-12-23 09:44
賣盤咁大件事,應該會引到好多想鬧佢地既人出聲

佢賣唔賣盤唔關我事,只系對呢間野反感

公爵府

虎到金來勳章

leng1999 發表於 21-12-23 09:59
佢賣唔賣盤唔關我事,只系對呢間野反感
打佢工好慘?? 我記得之前有人講過, 新年係咪要排隊入去拎利是?

琥珀宮

十一哥 發表於 21-12-23 09:56
估唔到LF要賣盤喎

可能下一代接手唔想做未賣,轉口跟本冇得做,有人買梗係快啲賣左去算啦
正如之前有個富豪一死,佢後人就狂賣資產,吐現最實際

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

十一哥 發表於 21-12-23 10:02
打佢工好慘?? 我記得之前有人講過, 新年係咪要排隊入去拎利是?

唔係嘛?咁大間公司會咁做?

珍珠宮

十一哥 發表於 21-12-23 10:02

我記得n年前我公司畀佢收購,佢就同管理層講,如果邊個唔肯ot嘅話,唔該自己行人(即係辭職)。 擦鞋文化一定㗎喇, 搞到個個唔敢準時六點走,個個扮ot。 利豐的而且確係世間數一數二好衰嘅公司

首頁

尾頁

跳至