家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

想問下保險類型,唔洗介紹保險公司住(emoji)(emoji)

兩公婆,3x同4x,穩定收入,要供樓,身體無長期病,各買左50萬人壽。有兩位幾歲小朋友(無幫小朋友買保險)。兩公婆公司都有medical cover俾全家人,一向習慣有普通毛病睇私家診所,有時會去睇專科,急症就去政府醫院。

咁情況,想保障啲應該再買咩保險?

禁止訪問

大宅

身體無長期病就趁未有買危疾, 無事就當存錢. 到有事就買不到了.

我朋友突然青光眼, 什麼保險也沒有買, 政府要排年幾, 依家個個月要比千幾看醫生..

大宅

JNF 發表於 21-12-23 13:24
想問下保險類型,唔洗介紹保險公司住(emoji)(emoji)

兩公婆,3x同4x,穩定收入,要供樓,身體無長期病,各 ...

大人:人壽,危疾,醫療 小朋友就醫療, 我家就人壽,危疾(供得斷)買冇儲蓄成份相對平啲

男爵府

回覆樓主:

兩公婆無病痛又無吸煙,一定要買危疾,因為供緊樓 有咩事都可以頂到一排。

小朋友建議買醫保。

買咩都好,要量力而為,重新計下自己可以用幾多錢買保險。

大宅

另外可以考慮
- 醫療
- 危疾

個人經驗
註 : 本人並非 agent

大宅

moon88 發表於 21-12-24 09:58
身體無長期病就趁未有買危疾, 無事就當存錢. 到有事就買不到了.

我朋友突然青光眼, 什麼保險也沒有買, 政 ...

如果萬一中左危疾係癌症
(癌症可以話,話嚟就嚟,完全冇先兆)
就麻煩
因為可以用好多錢同拖好耐時間

如果買儲錢果種,賠償比例就冇非儲錢咁高
你自己都係要花時間去研究吓

以上係個人經驗

註: 本人並非 agent

大宅

醫療真係好像貫大細, 年年加價, 無事就白比, 有事又怕賠唔足. 我呀媽買了 50年都沒有 CLAM 過.

洋房

兩公婆,3x同4x,穩定收入,要供樓,身體無長期病,各 ...

其實唔洗狂買保險架!
夠用就得架啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

叉燒豬 發表於 22-1-3 00:34
其實唔洗狂買保險架!
夠用就得架啦

x 100000

在香港保險根本就是奢侈消費品、而不是必須品~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

moon88 發表於 21-12-24 17:15
醫療真係好像貫大細, 年年加價, 無事就白比, 有事又怕賠唔足. 我呀媽買了 50年都沒有 CLAM 過. ...

如果50年前買落、由於通貨膨脹、所得的真係雞碎咁多~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

大人:

危疾:2公婆而家一齊買會貴,供的年期可能去到20年,每個月2人加埋可能都around $5000

高端醫療:可以諗(平過危疾,保到嚴重疾病)唔好處係每年加價同消費型。

醫療:Must

小朋友:
如果過左4/5歲,醫療就唔係1st priority. 可以諗儲錢/危疾/高端醫療/意外

洋房

醫療住院plan最適合你,因為你通常入住私家醫院為主

大宅

回覆樓主:

香港生活,醫療保險係必需品

大人同細路 - 自願醫保又可以夾埋公司醫療一齊claim

琥珀宮

家居保險

伯爵府

我地買term life 銀碼係月薪100倍,一個唔好彩其中一個早走留低2個細路要養同供書教學都唔會對另一個做成太大經濟壓力

大宅

大人:要買危疾
有咩大事,到時就麻煩了

禁止訪問

男爵府

我同你差唔多,都係兩公婆3x, 4x 歲,有個幼齡小朋友,夫婦公司各有medical cover 全家

我哋有買危疾,亦有買住住院醫療,小朋友都有買

唔知你經濟狀況點,但要考慮嘅係如果轉工,咁到時醫保可能就會無,醫保最好趁早同身體健康時買,如果唔係到時未必受你保

另外,同埋萬一唔好彩你有危疾時,到時份工都未必保得住啦,就算你去政府醫,唔洗俾好多錢,但claim筆錢做生活費都好

同埋,50萬人壽我會覺得少咗啲,50萬搞下後事都洗晒,如果又要供樓又有幼齡小朋友,我會買多啲保障屋企人生活 (視乎你家庭開支,供樓餘額等)

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至