興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

係咪都係要用種子,可唔可用現成的頭種,因為見佢都有根你係到。
家有寳貝囡晴晴

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

polly_tam 發表於 22-1-1 12:41
係咪都係要用種子,可唔可用現成的頭種,因為見佢都有根你係到。

蔥可以用現成既頭種係種到,左但會越種越幼 ,芫茜就最好用種子,好快有得收

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

葱可以水種,日日換新水,水唔好多,否則容易浸爛,又惹蚊,青葱同紅葱頭我都水種過,紅花頭一般生得快又生得長同粗,水種的話,青葱收完第1次,第二次通常係又幼又短,紅葱頭就可以收兩次,第三次就慢好多。切完用紙包好放雪櫃,都可以用一排。

我之前有出過一個帖,有關喺屋企用水種葱。
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23201408
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我種葱用現成

不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至