自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2021勳章

試過有網球手嘅jm、開頭係邊度痛先?之後個變化又點?

針灸後能夠即時緩和?當晚瞓覺會唔會痛啲?針灸會針邊個位?

如果冇咁痛、又做返啲家務、係咪會轉差?幾時先可以做返家務?
冇工人點算好

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

已經睇咗四次跌打、兩次針灸

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

回覆樓主:

睇西醫食消炎止痛藥jar,跟胃藥食,唔算好咗,轉天氣又會痛。
手爭附近痛

子爵府

gilgilgilgil 發表於 22-1-4 08:20

針灸後能夠即時緩和?當晚瞓覺會唔會痛啲?針灸會針 ...
針只治標不治本,必須拉肋和物理治療

大宅

網球手正式病名為肱骨外上踝炎,起始疼痛在將手腕上屈時引發手肘外刺痛,例發力扭毛巾時會疼
之後唔理佢,有1/3機會自己休息好,但大部份都會加重,之後肘部會早上僵硬,不能完全申直
針灸可以治療,只要病情緩解,晚上唔會痛醒,而針邊個位就按醫師想法而定,
有人喜歡針局部,也有人喜歡針遠處,殊途同歸,有效就好
一般呢個病同感冒一樣,會完全康復,但麻煩就係好哂後都同感冒一樣可以再發...
正路治療幾日至2周,都會好返好多,可以做返家務,
最後...無工人...唔好請,依家請個工人的成本隨時夠你睇好你隻手幾次...

子爵府

2021勳章

怪獸燊 發表於 22-1-4 09:59
網球手正式病名為肱骨外上踝炎,起始疼痛在將手腕上屈時引發手肘外刺痛,例發力扭毛巾時會疼
之後唔理佢,有1 ...

多謝你詳細解釋
我起初睇鐵打幾次、係有進步;但就好唔曬、於是去針灸食中藥、又有啲進步;做一日家務煮飯後、當晚瞓覺又痛多咗;唔知係針灸圓當晚會痛啲?定係我做家務累事?

珍珠宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

做邊類型治療都好
回家後都要練習強化
身體任何一個關節位
都可以提升柔軟度及強化
絕對系可以改善到

子爵府

2021勳章

maymay220hk 發表於 22-1-4 10:55
做邊類型治療都好
回家後都要練習強化
身體任何一個關節位

你意思拉筋?

男爵府

2021勳章

物理治療、拉筋、針灸、負重訓練
搞掂

大宅

我睇左成10次物理治療都唔掂,可能係右手,比較難好

子爵府

2021勳章

馬卡龍lover 發表於 22-1-4 12:57
我睇左成10次物理治療都唔掂,可能係右手,比較難好

因為主力手?
我就係覺得時好時壞;因為我見隻手好啲又做返多啲家務、可能因為咁又痛返多啲

大宅

gilgilgilgil 發表於 22-1-4 10:16
多謝你詳細解釋
我起初睇鐵打幾次、係有進步;但就好唔曬、於是去針灸食中藥、又有啲進步;做一日 ...

一般針完當晚唔會痛D,應該係另外的因素加重
咁你重有咩動作會痛?

子爵府

2021勳章

拉筋、物理治療、最後衝擊波+消炎止痛藥,搞掂。

子爵府

2021勳章

怪獸燊 發表於 22-1-4 16:01
一般針完當晚唔會痛D,應該係另外的因素加重
咁你重有咩動作會痛?

伸直隻手嘅動作、開門柄、...拎重嘢更加會痛

伯爵府

2021勳章

要睇吓你世界排名幾多先

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

我8個月至好番哂
活在當下

翡翠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

如果無可避免一定要用隻手拎嘢和做嘢,就戴咗網球肘護肘帶先做。唔係運動用品嗰種,係去賣醫療康復用品店舖買。

或者我痛得唔算好嚴重,戴咗護肘帶和日日勤拉筋,一個月左右已唔痛。而家都經常拉筋,無再翻發。

大宅

gilgilgilgil 發表於 22-1-4 16:18
伸直隻手嘅動作、開門柄、...拎重嘢更加會痛
如果痛點係肘部,按曲池,手三里穴,可以止下痛,甚至有機會好
但如果按完都無效,請再就醫,必要時就接受醫生建議打固定2周,比肘部休息

子爵府

2021勳章

叮妹 發表於 22-1-4 16:44
我8個月至好番哂

你做咗啲咩治療?係咪完全要避開令佢同嘅動作、工作?

子爵府

2021勳章

Lihoma 發表於 22-1-4 16:54
如果無可避免一定要用隻手拎嘢和做嘢,就戴咗網球肘護肘帶先做。唔係運動用品嗰種,係去賣醫療康復用品店舖 ...

大概幾錢?
好返後有冇就住就住?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊