醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

老人家最近跌親,對腳冇咩力,70幾至80幾歲,有咩奶粉可以介紹。

男爵府

回覆 baby2046 的帖子

請問佢有無糖尿病?請問佢有無糖尿病?

男爵府

回覆 waterkittle 的帖子

好似有,唔高。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

baby2046 發表於 22-1-4 18:42
老人家最近跌親,對腳冇咩力,70幾至80幾歲,有咩奶粉可以介紹。

以前友人推薦加營素

不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

baby2046 發表於 22-1-8 22:05
回覆 waterkittle 的帖子

好似有,唔高。

有糖尿病要飲番專屬奶粉啊,
例如是 雅培怡保康

https://www.abbottnutrition.com.hk/glucerna/?conv=GoogleSEM&utm_source=google&utm_medium=sem&utm_campaign=glucerna_always_on&utm_content=%2B%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%B3%96%E5%B0%BF%E7%97%85&gclid=CjwKCAiArOqOBhBmEiwAsgeLmdE8wXZBcBovCgdYBwfckCE110_jiPbRQyBHw3AjP-Y_Sj_POHQs2hoChuIQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

baby2046 發表於 22-1-4 18:42

大年紀腳無力可能自身問題,一般奶粉應幫助不大,但飲得啱佢奶粉可補充營養對身體都有好處。
另如食得少,營養不夠,少郁動,肌少症.....,都會身體弱唔夠氣力就更加無力。
最好睇下醫生同營養師。

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

一般都食加營素
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

珍珠宮

回覆樓主:

如果有糖尿,可以睇下雀巢出嘅"佳膳適糖"配方係專為要控糖人士。

大宅

屋企長者之前食怡保康,睇營養標籤好似熱量比較高,而家轉食加營素,都幾好,低糖嗰隻

首頁

尾頁

跳至