自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

返新工7日,好想唔做,係咪即日口頭通知就可以?如果明天老細放假,我放工後先通知佢又得唔得?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有冇簽約?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

uglytwins 發表於 22-1-7 20:37
返新工7日,好想唔做,係咪即日口頭通知就可以?如果明天老細放假,我放工後先通知佢又得唔得? ...

其實你早啲通知佢就即刻可以

子爵府

cy101 發表於 22-1-7 21:19
有冇簽約?

無關的 我上勞工處網度睇過

翡翠宮

pomanlife 發表於 22-1-7 21:25

係。

侯爵府

uglytwins 發表於 22-1-7 20:37
返新工7日,好想唔做,係咪即日口頭通知就可以?如果明天老細放假,我放工後先通知佢又得唔得? ...

我試過做兩星期,最後果日即日通知就得

伯爵府

cy101 發表於 22-1-7 21:19
有冇簽約?
應該算有,寫左唔需要書面通知,但如果口頭通知,但老細不在,我放工WhatsApp佢講辭職,唔知佢會唔會要我返埋星期-

伯爵府

pomanlife 發表於 22-1-7 21:25
不過老細明天放假,WhatsApp 通知唔知計唔計

伯爵府

回覆樓主:

首先你份約有冇試用期先?
如果有試用期,頭一個月係不需通知期。唔做,咪打個電過講聲囉!

伯爵府

lalalumlum 發表於 22-1-7 22:25
首先你份約有冇試用期先?
如果有試用期,頭一個月係不需通知期。唔做,咪打個電過講聲囉!
...
有試用期,不過我未試過係試用期辭職,有啲擔心要親自同老細先可以辭職,因為以前啲工,全部係親身交信比老細,試過其中一個老細放假,我放辭識信係佢枱面,佢放完假同我講打過封信,封信無效
如果打電話可以辭職,咁我明天打電話同老細講

謝謝各位!

水晶宮

uglytwins 發表於 22-1-7 22:38
有試用期,不過我未試過係試用期辭職,有啲擔心要親自同老細先可以辭職,因為以前啲工,全部係親身交信比老 ...

打個電話講聲先都禮貌好多

首頁

尾頁

跳至