夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

眼先這裏好多FTM 媽媽要啞忍留守家庭,原先以為一心照顧陪伴孩子健康成長,是最理想的安排!

可是好多時專注於小孩子,忙於家務,與社會脫節,同老公溝通唔到,更慘的另一半選擇出軌,當家中的C9 如工人看齊,發洩工具,看不起也不尊重!

好多由於沒有經濟能力,只可留低為子女和自己嘅生活忍受一切的不幸,真令人心痛!

男爵府

陪月勳章

hopeforbest 發表於 22-1-9 14:50
眼先這裏好多FTM 媽媽要啞忍留守家庭,原先以為一心照顧陪伴孩子健康成長,是最理想的安排!

可是好多時專 ...

對,請工人,工人反而得到尊重、奬賞
換咗媽媽做,24小時、工作超額
日子耐左,反而被當冇貢獻、大食懶
甚至家暴

茶類愛好者    發表於 22-1-10 17:42

伯爵府

回覆樓主:

幸福個啲唔係到晒命者,都好多好幸福既,我唔係ftm,係full time wife冇生小朋友,老公鍚到我燶,加上我媽又係好鍚我,如果我同老公鬧交返娘家,佢話留返間主人房俾我

公爵府

肥肥寶 發表於 22-1-9 16:20
幸福個啲唔係到晒命者,都好多好幸福既,我唔係ftm,係full time wife冇生小朋友,老公鍚到我燶,加上我媽又 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我身邊都唔少FTM都係好幸福... 老公搵到又錫佢地.. 有埋工人幫輕家務... 唔洗忙家務, 煮飯..

伯爵府

有,我好朋友,個囡細果陣老公請工人幫手照顧,到囡上中學後就無請工人因阿囡都獨立可以照顧自己,朋友做家務老公負責煮飯,我好朋友係唔會上網哂命果隻,佢本身都好平實,唔用名牌好少買貴嘢,兩公婆感情好好,感覺到佢哋係平淡是福的感覺

大宅

lojo11 發表於 22-1-9 17:59
我身邊都唔少FTM都係好幸福... 老公搵到又錫佢地.. 有埋工人幫輕家務... 唔洗忙家務, 煮飯.. ...

有錢有幸福
我無自由, 我失自由

男爵府

我住呢區係舊式豪宅區同名校區,認識好多媽媽都係FTM,全部有工人,都好幸福,唔上BK.

大宅

Yang81 發表於 22-1-9 21:23
我住呢區係舊式豪宅區同名校區,認識好多媽媽都係FTM,全部有工人,都好幸福,唔上BK.
...

原來要做幸福的FTM, 先要有錢和有工人

男爵府

hopeforbest 發表於 22-1-9 21:26

咁當然有錢會比較好,有工人做家務就唔會為家頭細務吵又有時間出去扮靚約下朋友傾計

珍珠宮

肥肥寶 發表於 22-1-9 16:20
幸福個啲唔係到晒命者,都好多好幸福既,我唔係ftm,係full time wife冇生小朋友,老公鍚到我燶,加上我媽又 ...

我同你一樣ftw,前夫小朋友大曬,自己搬出去住
。我都唔係想曬命,但幸福女人大有人在,我自己識好多個,只係大家都低調,唔會開個post曬甘解。
我除左c6會比家用夠曬所有支出外,仲有斧頭打,而我自己都已經財務自由,所以唔會因為無左邊個會無曬一切,都永遠唔會再工作

珍珠宮

01234361D 發表於 22-1-9 18:54
有錢有幸福

我都同意有錢會少左嘈交,眼見有幾對夫妻因為錢銀嘈,但大前提要個男人真心愛自己先得,唔係既話佢有錢就=多女人了

大宅

首先要現實啲,嫁個有錢人
我無自由, 我失自由

珍珠宮

我其實都無請工人,唔係工人既糧問題,係因為我要住市區鐵路旁,所以屋面積就唔大,覺得住埋個工人面左左,無左私人空間。所以等第日有錢再換屋先請囉,甘我電器都好自動化,除左煮下飯都無咩野做既
答番你幸福既問題先,甘耐我都諗唔到十分保障自己既方法。但好彩我多年都堅決要有自己能力有自己既錢同資產,呢個就係保障。起碼我唔會因為人地有一日唔比錢我,而我會無曬方向,或者攪到要搵工做

珍珠宮

我是ftm,我比較喜歡工作嘅其實,因為都搵到又有事業滿足感,份工又不算辛苦。不過無人幫唯有自己嚟,而家幾個lu暫時都好難甩身,又無四大幫眼,得工人不放心。仔女身體健康我就幸福了。當初老公和男家也極力支持我做Ftm的,經濟沒壓力才做。做ftm不要擺太多focus係老公度,會搞到大家精神緊張,做好自己的事就好了。

珍珠宮

頭家男人都有份,歸咎於女人嘅家庭崗位,意義何在?
家庭幸福與否,無分媽媽係在職定全職

伯爵府

PIGPIG朱 發表於 22-1-9 23:53
我同你一樣ftw,前夫小朋友大曬,自己搬出去住
。我都唔係想曬命,但幸福女人大有人在,我自己識好多個,只 ...

我都認同有錢嘅話,兩個人嘅關係會恩愛啲,因為冇咗錢嘅煩惱,只談風花雪月,吃喝玩樂, 加上我哋冇小朋友嘅負擔,其實生活真係好輕鬆寫意, 我老公係多嘢講嘅人,每日都要同我傾計傾一個鐘以上, 佢係我嘅鬚眉, 待我如珠如寶, 佢話佢努力返工賺錢係為咗畀我幸福, 其實我另一個職業係女兒,老公基本上唔需要工作我哋都夠錢生活, 只係佢想畀更好嘅我, 同埋佢仲好後生 ,想搵多幾年錢,我覺得撇除錢,被愛嘅感覺最幸福

珍珠宮

肥肥寶 發表於 22-1-10 11:03
我都認同有錢嘅話,兩個人嘅關係會恩愛啲,因為冇咗錢嘅煩惱,只談風花雪月,吃喝玩樂, 加上我哋冇小朋友 ...

甘你係好好命個隻。
我都唔係呢種,我要養長老,要照顧同陪睇醫生

同埋我地係唔換樓先甘梳干,如果換樓就唔係呢條數,要從新規劃過點搵錢

侯爵府

唔洗做 又有工人洗 幸福左一半先啦

大宅

回覆樓主:

一切都係講命水 ftm or wkm 都係咁話

首頁

尾頁

跳至