論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

好想知佢地係自己家鄉係咪都係甘開水喉,係甘用洗潔精,用野唔洗留力,啲洗碗棉用兩星期就爛。喂,未有你黎到前我都洗碗架,個海棉兩個月都未爛呀!!真係痴膠花..
電飯煲新既,又洗甩coating。。。
我老公話唔好鬧喎,小朋友係佢手上喎。
下?甘我就要忍佢呀?

大宅

lemontea520 發表於 22-1-16 09:46
好想知佢地係自己家鄉係咪都係甘開水喉,係甘用洗潔精,用野唔洗留力,啲洗碗棉用兩星期就爛。喂,未有你黎 ...

係要忍,細微細眼的野就算。不過電飯煲就要話,因為呢的食落肚。我通常用膠盆洗左米先放cooker,咁coating 可以襟玩的。
:-D :-?

大宅

我嗰個都係,夏天開著窗同門再開冷氣冬天就熱水爐長開可能對我屋企冇咩歸屬感咪唔會同我慳囉,但自問待佢不薄,佢有乜需要都盡量提供,足夠嘅自由,大時大節禮物一定有,只能慨嘆佢哋鄉下可能冇知恩圖報呢樣野

公爵府

港c奶 發表於 22-1-16 13:21
我嗰個都係,夏天開著窗同門再開冷氣冬天就熱水爐長開可能對我屋企冇咩歸屬感咪唔會同我慳 ...

知恩圖報大概都係中國人道義思想先有

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

別墅

有時係要忍嘅,但有時佢地真係解釋唔到

早排天氣凍
我家公主開住暖氣接衫
問題係佢又要開大個窗
問佢點解又唔答擰轉面

大宅

回覆 cct_crystal 的帖子

暖氣唔比開啦,今年都唔凍。

別墅

csbaik 發表於 22-1-16 12:32
係要忍,細微細眼的野就算。不過電飯煲就要話,因為呢的食落肚。我通常用膠盆洗左米先放cooker,咁coating ...

我都係咁 用個洗米專用膠兜洗完先倒落飯煲 飯煲一舉完飯 馬上用濕布(專用毛巾)抹淨 個內膽唔好離開個電飯煲 依家我用左大半年 個電飯煲仍然好似新一樣

別墅

好想知佢地係自己家鄉係咪都係甘開水喉,係甘用洗潔精,用野唔洗留力,啲洗碗棉用兩星期就爛。喂,未有你黎 ...

佢地唔識慳架 D錢又唔係佢嘅
唯有唔好買太貴太靚嘅嘢係佢地用
情願換得密D
洗碗棉我就去12蚊店買 一個月換一塊
又乾淨D 又平D

子爵府

佢地可能上堂就係教浪費地球資源

別墅

好聲氣試下教下睇下點先

子爵府

細微野都算,我地策略係洗潔精用天然,水過唔清食落肚都無問題,用d點洗都唔會損壞煲嘅洗碗布,唔好用快潔布個d,煮食用嘅煲唔好用易潔鑊,用韓國或者意大利個d煲,易洗又唔會有coating問題

複式洋房

回覆 lemontea520 的帖子

佢覺得你係老闆一定好有錢。而且使費又唔係佢出,使鬼同你慳。提佢要環保。如果唔改善就出警告信。

大宅

用得姐姐, 我都預左會開支大,整爛野. 但見到佢地日日係咁嘥水,嘥食物, 真覺得好折惰.佢地完全冇環保觀念. 提佢, 佢地仲覺得你挑剔佢, 黑你面

公爵府

kpc2015 發表於 22-1-19 10:55
用得姐姐, 我都預左會開支大,整爛野. 但見到佢地日日係咁嘥水,嘥食物, 真覺得好折惰.佢地完全冇環保觀念. ...

咪係!佢地家鄉水費電費唔洗錢架?佢地有天災好應該知道資源既珍貴架啦?點解仲可以大開水喉但個人自己走左去拎野??
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

lemontea520 發表於 22-1-19 11:09
咪係!佢地家鄉水費電費唔洗錢架?佢地有天災好應該知道資源既珍貴架啦?點解仲可以大開水喉但個人自己走 ...
你唔好諗住用正常人思想去諗佢哋,咁樣棧自己勞氣,我宜家索性唔望唔理,太過份先會出聲,我睇下捱過左呢段疫情佢哋仲有冇得咁臭串,咁巴閉

首頁

尾頁

跳至