烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

用少少油/牛油炒leek(1條) 至淋,加入薯仔粒(一個约300g)略炒,加入水(或stock),salt and pepper, 煮20-30 min ,放blender 打幼(小心熱)

或直接用豆漿機soup mode

ada0707    發表於 22-1-26 13:07
Cheuk2012    發表於 22-1-23 21:36

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

Good idea
我通常加洋蔥 加京蔥應該很好味的 會試

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kerotan 發表於 22-1-19 04:14
Good idea
我通常加洋蔥 加京蔥應該很好味的 會試

我自己鍾意京蔥多D,洋蔥味比較搶,用過京蔥炒牛肉/羊肉,又用過嚟做水餃餡,我變態地好鍾意切嘢,切京蔥嘅過程好治癒。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

2024年龍年勳章

rose-mag 發表於 22-1-20 03:56
我自己鍾意京蔥多D,洋蔥味比較搶,用過京蔥炒牛肉/羊肉,又用過嚟做水餃餡,我變態地好鍾意切嘢,切京蔥 ...

你這樣寫「我變態地...」把我笑翻了
看來你是朵愛哭的玫瑰

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kerotan 發表於 22-1-20 11:25
你這樣寫「我變態地...」把我笑翻了
看來你是朵愛哭的玫瑰

我係見到蒜頭就想切成蒜蓉,紅葱頭又係切下切下變切碎,我仲好鍾意洗煲洗碗碟,要洗到乾乾淨淨一d漬都冇果種。

複式洋房

回覆樓主:

珍珠宮

rose-mag 發表於 22-1-20 15:08
我係見到蒜頭就想切成蒜蓉,紅葱頭又係切下切下變切碎,我仲好鍾意洗煲洗碗碟,要洗到乾乾淨淨一d漬都冇果 ...

我相反,只喜歡煮的部分

王國長老

healthymimi 發表於 22-1-21 16:05
我相反,只喜歡煮的部分

煮我都鍾意,試下唔同煮法會好開心。呢兩年整麵包,睇住麵糰發起,入爐見到個包升起,出爐攤凍切開果刻,好似考試派成績表咁

珍珠宮

rose-mag 發表於 22-1-21 23:44
煮我都鍾意,試下唔同煮法會好開心。呢兩年整麵包,睇住麵糰發起,入爐見到個包升起,出爐攤凍切開果刻, ...

你好叻叻

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

rose-mag 發表於 22-1-20 03:56
我自己鍾意京蔥多D,洋蔥味比較搶,用過京蔥炒牛肉/羊肉,又用過嚟做水餃餡,我變態地好鍾意切嘢,切京蔥 ...

一樣。而家煮嘢用少左蒜頭,多左用京蔥。切蔥好開心

王國長老

mmm1111 發表於 22-1-22 23:14
一樣。而家煮嘢用少左蒜頭,多左用京蔥。切蔥好開心

咁蒜頭同京葱唔同香味,薑葱蒜係我家常備,另加乾葱頭同各種乾香料 你有冇用過蒜苗?有D似京蔥,又冇大蒜咁重味。

琥珀宮

回覆 healthymimi 的帖子

Yummy

大宅

rose-mag 發表於 22-1-23 02:20
咁蒜頭同京葱唔同香味,薑葱蒜係我家常備,另加乾葱頭同各種乾香料 你有冇用過蒜苗?有D似京蔥, ...

蒜苗未試過,淨係炒過蒜芯食。下次去街市問下

複式洋房

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至