自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

真係眼火爆,佢功課同成績無問題,但而家上zoom, 書又成日唔放檯面,又玩mouse 轉背景, 雖然老師問佢問題,佢識答,證明佢有聽書,但我真係接受唔到佢玩mouse 同唔攞書擺檯面!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 tailinlin 的帖子

佢識,搞得掂咪得囉,已經好過好多人。我嗰個小朋友,上堂唔專心,功課又搞唔掂,長期發夢,完全咩都唔知唔識,問你死未。

男爵府

Liuvyn 發表於 22-1-27 10:38

佢識,搞得掂咪得囉,已經好過好多人。我嗰個小朋友,上堂唔專心,功課又搞唔掂, ...

但態度好明顯有問題,我同佢講咗接近100次,唔好再玩mouse

珍珠宮

唔好勞氣
你諗下佢係學校上堂應該都係玩筆玩間尺就會釋懷
有幾多個小學生真係咁專心上堂?
我地當年都係咁長大
唔好太激心,佢學到野就收貨
又唔洗你教功課
已經非常好

la_source    發表於 22-1-27 11:46

大宅

tailinlin 發表於 22-1-27 10:32
真係眼火爆,佢功課同成績無問題,但而家上zoom, 書又成日唔放檯面,又玩mouse 轉背景, 雖然老師問佢問題 ...

如果書擺枱面唔得喎,咁點上堂?我女中學,真係由八點坐到一點,有時見佢都喺度玩文具,但都唔理得咁囉
我要求佢功課做到同有聽書就ok

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

小朋友活躍係咁, 只要唔係無禮貌, 我覺得OK

男爵府

yurijm 發表於 22-1-27 10:39
唔好勞氣
你諗下佢係學校上堂應該都係玩筆玩間尺就會釋懷
有幾多個小學生真係咁專心 ...

咩唔洗我教我日日都有教佢架,所以咪無唔識同識答問題囉但佢呢啲玩mouse 行為,我話咗佢100次喇,都唔聽

男爵府

靚媽latte 發表於 22-1-27 10:39
如果書擺枱面唔得喎,咁點上堂?我女中學,真係由八點坐到一點,有時見佢都喺度玩文具,但都唔理得咁囉
我要求 ...

係呀,成日都唔放本書係檯面,係工作紙,作業,老師話要對答案先放檯面,因為書本老師成日會show screen 俾佢哋睇。 所以佢望住個screen 就唔攞書,然後成日揸住個mouse 㩒來㩒去。

珍珠宮

回覆樓主:

我仔書檯兩邊都係書櫃,我用窗簾遮左,叫佢拎上堂用嘅書出嚟就得。玩鼠標真係無得搞

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

你小朋友算乖,我的不停在偷雞,睇youtube, 去其他網站,根本就專心唔到

男爵府

怪獸青BB 發表於 22-1-27 10:51
我仔書檯兩邊都係書櫃,我用窗簾遮左,叫佢拎上堂用嘅書出嚟就得。玩鼠標真係無得搞
...

我都唔明個mouse 有咩好玩,佢硬係要手多,佢唯一好係唔玩chat room , 見佢有某幾個同學不停上堂時係chat room 傾計, 俾老師罰

男爵府

phchan 發表於 22-1-27 10:53
你小朋友算乖,我的不停在偷雞,睇youtube, 去其他網站,根本就專心唔到 ...

因為佢仲係初小,未識一邊上堂一邊睇YouTube

公爵府

2024勳章

回覆樓主:

如果小朋友全程眼定定望實個電腦, 咪一樣怕佢近視加深, 我果個就係咁, 佢話怕聽漏書, 我唯有叫佢老師唔係講書時望下其他野比對眼休息

大宅

tailinlin 發表於 22-1-27 10:45
係呀,成日都唔放本書係檯面,係工作紙,作業,老師話要對答案先放檯面,因為書本老師成日會show screen ...

會唔會佢其實係用mouse睇其他嘢?我女有時都會喺度撳嚟撳去,話去google classroom搵工作紙出嚟(佢學校所有嘢都係電子)

大宅

zoom上堂真係好慘!

男爵府

靚媽latte 發表於 22-1-27 11:19
會唔會佢其實係用mouse睇其他嘢?我女有時都會喺度撳嚟撳去,話去google classroom搵工作紙出嚟(佢學校所 ...

唔會,佢係㩒zoom啲function, 玩美圖,玩背景

大宅

無張屎乾淨盲~~唔好睇~~入房~~

翡翠宮

牛年勳章

安慰自己,好多細路平時返學都係咁,無拎書、會遊魂、搞尼搞路,只係家長睇唔到啫

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

已經有全程坐住zoom叫好好啦!
我返工睇cam, 我仔經常離開書枱走咗去睇電視、玩玩具

男爵府

HebeHebe 發表於 22-1-27 11:23
無張屎乾淨盲~~唔好睇~~入房~~

我有入房,但有時煲煲吓劇就會開個眼仔睇佢上成點,一睇就眼火爆,如果我唔係FTM , 可能容忍度可以大啲,就係FTM 日對夜對,更加難忍

首頁

尾頁

跳至