自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唔係我自己講 ,係政府公佈出嚟, 我預咗又有好多人係度呱呱嘈, 根本而家呢個病毒 ,好少會有重症, 但係打針, 係唔可以防中招, 只可以防重症, 所以啲人打完針中招, 唔係重症 就以為係支針嘅功效, 其實根本就冇重症, 打唔打都差唔多, 唔係我講係政府公佈出嚟嘅數據, 51個冇打針嘅人, 有17個係冇病徵, 反而51個打咗兩針嘅人, 得七個係冇病徵, 所以自己分析下

子爵府

回覆樓主:

delta呢?

水晶宮

既然無用,咁點解全世界都要谷針?唔打針澳洲拒絕祖高域入境?美國直情連器官移植都取消埋(唔單單係香港政府谷針架)

子爵府

1314625 發表於 22-1-28 17:39
既然無用,咁點解全世界都要谷針?唔打針澳洲拒絕祖高域入境?美國直情連器官移植都取消埋(唔單單係香港政 ...

咁如果你睇完張圖, 你都覺得有用嘅話, 咁咪有用囉。 拗都無謂, 留番畀大家分析下

男爵府

1314625 發表於 22-1-28 17:39
既然無用,咁點解全世界都要谷針?唔打針澳洲拒絕祖高域入境?美國直情連器官移植都取消埋(唔單單係香港政 ...

香港人跟開英式所以有人話要共存

伯爵府

牛年勳章

歐洲的新冠疫情持續嚴峻,德國及俄羅斯的新增確診病例都創下單日新高,其中俄羅斯更有北京冬奧代表隊成員確診。而英國的新增病例回落至10萬宗以下,開始解除英格蘭地區大部分防疫管制。

英國單日新增9萬6,000多宗新冠確診病例,338人染疫死亡。英格蘭大部分防疫管制從周四開始解除,毋須再強制戴口罩,進入夜店及大型場所時亦毋須展示新冠通行證。下周起療養院的探望人數限制亦會取消。

當局上周已取消公眾在家工作,及課室內戴口罩的建議及指引。英國目前有八成四人完成接種疫苗,近六成五人打了加強劑。

德國疫情持續攀升,單日新增20萬3,000多宗確診病例,首次超過20萬關口創新高,另有188人染疫死亡。當局除繼續推行防疫管制,如限制私人聚會人數外,還考慮強制公眾注射疫苗。

總理朔爾茨支持強制18歲以上的人打針,但聯合政府有不同意見。若國會批准強制打針,最快在今年秋季推行。目前德國只有約七成五人打了至少一針。

俄羅斯疫情同樣嚴重,當局加緊在火車站等公共場所消毒。全國新增確診病例8萬8,000多宗,創單日新高,665人染疫死亡。首都莫斯科便有2萬6,000多宗新增確診病例,較早一日多約三分一。當中兒童入院人數近數周增加10倍。

28/1/2022 TVB News

msms0118    發表於 22-1-28 17:48

水晶宮

ming1120 發表於 22-1-28 17:29
唔係我自己講 ,係政府公佈出嚟, 我預咗又有好多人係度呱呱嘈, 根本而家呢個病毒 ,好少會有重症, 但係 ...

但唔係只對付omicron啊,同埋冇重症係咪一定冇後遺症

男爵府

看1月22日的報導=

前台大感染科醫師林氏璧整理出Omicron的致死率,更直言,
「不要再說Omicron只是小感冒不會死人了。」

林氏璧在臉書表示,英國近4週應該多半是Omicron病例,共有318萬人確診,4739人死亡。致死率是0.15%,「如同我們一直觀察到的,隨年齡而上升,60歲以下僅有0.023%。到60歲以上則會跳到1.06%。」

60歲以上族群,有38萬人確診,4084人死亡;
其中完全沒打疫苗者有12395人,849人死亡,致死率6.8%;
打完2劑者42983人,1604人死亡,致死率3.7%;
打完3劑者30萬1180人,1447人死亡,致死率0.48%,
「打完3劑和完全沒打者,兩者致死率相差14倍。年紀越大,疫苗防死亡效果越明顯。」

打疫苗對於防止重症死亡還是有差,兩劑很好,三劑更好,50歲以上差別更明顯,更需要第三劑,「疫苗沒打好打滿,別奢言與病毒共存。」

https://news.ltn.com.tw/news/life/breakingnews/3809642

水晶宮

2024勳章

美國因新冠死去的人唔會認同

msms0118    發表於 22-1-28 17:49

男爵府

【新冠肺炎】袁國勇指本港仍有機會爆發第五波疫情,

「清零」政策是讓市民有足夠時間接種疫苗。

袁國勇教授表示,強調「清零」政策並非一個長遠的政策,而是「買時間」讓市民接種新冠疫苗,呼籲市民盡快打針。

https://topick.hket.com/article/3145278/

子爵府

20162016 發表於 22-1-28 17:44
但唔係只對付omicron啊,同埋冇重症係咪一定冇後遺症

咁打針係咪一定冇後遺症先, 一定! 呢個世界邊有一定㗎

水晶宮

ming1120 發表於 22-1-28 17:48
咁打針係咪一定冇後遺症先, 一定! 呢個世界邊有一定㗎

咁即係唔打針比打針好

子爵府

czl115 發表於 22-1-28 17:46
美國因新冠死去的人唔會認同

有香港嘅資料你唔睇, 你係要睇美國嗰啲, 美國 都冇乜人戴口罩 所以佢咪搞成咁囉, 明明自己喺香港 ,係要同美國比較, 嗰張圖仲要係政府自己出添, 你覺得唔認同咪唔認同囉 , 無謂爭辯

水晶宮

2024勳章

美國科學雜誌《科學家報》(The Scientist)1月26日稱,估計多達60%新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)病人在康復後6個月仍有病徵,他們其實是患上被稱為「長新冠」(Long COVID)的後遺症,輕症病人也有機會出現這問題。瑞士研究指,可以靠3個特徵評估病人出現「長新冠」的風險。

據世界衛生組織(WHO)2021年10月所指,「長新冠」症狀通常在染疫出現症狀後的3個月出現,持續至少2個月,且無法由其他診斷解釋。

新冠肺炎|輕症患者也可能有後遺症‎ 瑞士研究:靠3特徵評估風險
https://www.hk01.com/article/729450?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

msms0118    發表於 22-1-28 17:56

水晶宮

2024勳章

ming1120 發表於 22-1-28 17:50
有香港嘅資料你唔睇, 你係要睇美國嗰啲, 美國 都冇乜人戴口罩 所以佢咪搞成咁囉, 明明自己喺香港 ,係 ...

你想以身試病,我唔想

水晶宮

2024勳章

新冠肺炎|長新冠Long Covid長久折磨‎ 美國女編劇不堪病痛輕生
https://www.hk01.com/article/729237?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

msms0118    發表於 22-1-28 17:57

子爵府

20162016 發表於 22-1-28 17:50
咁即係唔打針比打針好

資料就喺度啦, 你自己分析囉。 點都有人話打針好

水晶宮

2024勳章

唔係我自己講 ,係政府公佈出嚟, 我預咗又有好多人係度呱呱嘈, 根本而家呢個病毒 ,好少會有重症, 但係 ...

染上病毒後唔係即時有病徵,好多無徵狀感染後來都會轉成有徵狀
檢測得夠早嘅話,病毒會早於徵狀被發現
你呢個係1月23日數據,今日28日,有無數據話呢一批有症狀未

珍珠宮

100個人嘅數據就信喇

男爵府

7同17的分別係好少! 700同1700就可以話好大分別, 始終個sample size細著的

首頁

尾頁

跳至