自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小朋友海外升學。想買定d外幣交學費。
係咪都係銀行開外幣戶口買?
但買完拎出嚟又手續費,轉過去海外又好多手續費。其實通常點做先最好?好迷惘⋯⋯

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

兌咩貨幣?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 22-1-29 13:06
兌咩貨幣?

英磅

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

用外弊戶口,見平轉定放係度,在大行開 Global account, 可免費開海外戶口,在 HSBC premier 以上可免手續費轉錢去當地account, 再轉賬去學校account 就得,我在英國朋友在加拿大都可以咁做,其他國家唔肯定

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlesister 發表於 22-1-29 14:48
用外弊戶口,見平轉定放係度,在大行開 Global account, 可免費開海外戶口,在 HSBC premier 以上可免手續 ...

而家唔使開premier, 普通one 戶口轉帳到uk hsbc a/c都是免費的

珍珠宮

YuYuMother 發表於 22-1-29 14:52
而家唔使開premier, 普通one 戶口轉帳到uk hsbc a/c都是免費的
依家唔得喇

翡翠宮

畀面勳章

如果讀大學,夠18歲,可以HSBC one account,從你個one account轉過去免費。

兌外幣可以搵間rate好d既銀行兌錢,然後螞蟻搬家逐少逐少轉去HSBC one。我每次係外幣櫃員機拎左錢後放入HSBC。唯一既成本係時間。
日日是好日

琥珀宮

畀面勳章

YuYuMother 發表於 22-1-29 14:52

轉錢過UK account 都係免費嗎?

水晶宮

我自己開英國戶口,兌咗嘅英鎊入 HK 戶口,再轉數去英國戶口。
英國戶口有 debit card,用 debit card 交學費。
HSBC,無費用。

水晶宮

littlesister 發表於 22-1-29 15:05

英國戶口過英國戶口先免費。HSBC One HK 轉錢去 HSBC One UK,再轉其他英國戶口。

琥珀宮

畀面勳章

pauline_c 發表於 22-1-29 15:36
英國戶口過英國戶口先免費。HSBC One HK 轉錢去 HSBC One UK,再轉其他英國戶口。
...

HK 過UK 都係免費嗎?如果一樣就唔駛開 premier 啦,都無咩用

水晶宮

littlesister 發表於 22-1-29 15:42

HK 過UK 都係免費嗎?如果一樣就唔駛開 premier 啦, ...

One 同 Premium 都免費

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-1-29 15:36
...
香港One 轉 UK one 都係免費?上個月前台話已經唔係免費,早兩星期 香港 one 轉錢去 UK one 都收咗我費用

水晶宮

三國1 發表於 22-1-29 16:01
香港One 轉 UK one 都係免費?上個月前台話已經唔係免費,早兩星期 香港 one 轉錢去 UK one 都收咗我費用
...

我用 Premium,開戶無耐就聽到 One 都免費,可能又轉咗 policy。

水晶宮

三國1 發表於 22-1-29 14:58
依家唔得喇

點會唔得?我剛剛先轉完

水晶宮

littlesister 發表於 22-1-29 15:05

Uk Hsbc

珍珠宮

YuYuMother 發表於 22-1-29 16:58
點會唔得?我剛剛先轉完

香港One, 轉去UK one 都唔收手續費?我早兩星期轉俾呀仔有收我手續費呀!如果你冇收,我要打去滙豐問問

水晶宮

三國1 發表於 22-1-29 16:01
...

點會?咁你要問返Hsbc, 而且銀行落指示佢會寫明手續費免費我先襟確認。

https://www.hsbc.com.hk/zh-hk/transfer-payments/products/international/

水晶宮

三國1 發表於 22-1-29 17:00
香港One, 轉去UK one 都唔收手續費?我早兩星期轉俾呀仔有收我手續費呀!如果你冇收,我要打去滙豐問問
...

Hsbc uk account, 佢地唔係叫one.

你登記返你仔uk 戶口做受款人,喺app到去轉賬,用環球轉賬至匯豐戶口,揀呀仔戶口就得。所有步驟同香港做轉賬一樣。

珍珠宮

YuYuMother 發表於 22-1-29 17:02
點會?咁你要問返Hsbc, 而且銀行落指示佢會寫明手續費免費我先襟確認。

https://www.hsbc.com.hk/zh-hk/t ...
咁我要問番喇,之前就係知道one 轉 one 冇手續費先叫呀仔申請,早兩星期轉完數,收咗我費用

首頁

尾頁

跳至