自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

如題,打第二針復必泰反應很大!有沒有I’m 轉左打科興?

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

都想知,點解唔俾人驗左 抗體先決定打唔打第3針呢?
想認識多啲屯門友

珍珠宮

減齡達人勳章

小平媽媽 發表於 22-2-10 12:50

無強制打第3針喎。打一針已經可以入到街市起市。

你可以自費驗咗抗體才決定打唔打第3針。

象牙宮

野原美冴 發表於 22-2-10 13:03

首階段2月24日起,包括所有12歲或以上的人,如要進入疫苗通行證處所,要接種最少一劑新冠疫苗

第二階段由4月底開始,所有18歲以上者必須接種最少兩劑新冠疫苗;12至17歲維持接種最少一劑疫苗,因他們要約12周才可接種個別疫苗

第三階段由6月底起,所有18歲以上者如已打第二劑疫苗逾9個月,必須接種第三劑疫苗才符合疫苗通行證的要求;若第二針後未夠9個月,必須在滿9個月前打第三針。12至17歲則要打最少兩劑疫苗,但若接種首劑的時間在6個月內,仍符合疫苗通行證的要求

WSYSC    發表於 22-2-11 15:44

大宅

cpchen 發表於 22-2-10 12:00

我係! 頭兩針biontech, 第三針科興! 已經打咗三個禮拜!

男爵府

我第一二針科興,12月中打第三針復必泰….

珍珠宮

Jmachi 發表於 22-2-10 20:00
我係! 頭兩針biontech, 第三針科興! 已經打咗三個禮拜!

好奇一問點解已經打咗兩針BNT仲會考慮轉打科興溝針?

Love and Kindness are never wasted.

大宅

babycam 發表於 22-2-10 20:34
好奇一問點解已經打咗兩針BNT仲會考慮轉打科興溝針?

因為都唔知會唔會以後每半年都要打,唔想繼續打MRNA,寧願相信傳統疫苗科技. 初頭諗住Biontech 抗體勁啲, 但係其實打咩針都有機會中,又冇諗住不停要打加強劑.. 如果要長期打就揀隻安全啲!

大宅

我都係考慮緊第三針轉科興

大宅

2024年龍年勳章

要打呀...

最後都係要打3針...之後可能仲要4針5針...

大宅

Jmachi 發表於 22-2-10 20:00

請問去邊度打第三針?
預約到?
我女兒打了一針復必泰,我想轉打科興,但好似私家醫生唔會打。

大宅

請問有左抗源係咪吾使打第3針
Thx

珍珠宮

Jmachi 發表於 22-2-10 21:54
因為都唔知會唔會以後每半年都要打,唔想繼續打MRNA,寧願相信傳統疫苗科技. 初頭諗住Biontech 抗體勁啲, 但 ...

哦,原來如此,我明白啦,謝謝分享

Love and Kindness are never wasted.

大宅

ballroundroll 發表於 22-2-10 22:06
我都係考慮緊第三針轉科興

Me too

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

小平媽媽 發表於 22-2-10 12:50

有T cell memory
比有抗體更加重要.

中招時可凭T cell記憶,
身體再自製抗體,
在T cell memory這項, 科興比BoT優勝.
所以磚家只比較抗體

大宅

buzzanna 發表於 22-2-10 22:13
請問去邊度打第三針?
預約到?
我女兒打了一針復必泰,我想轉打科興,但好似私家醫生唔會打。

我响政府疫苗中心. 可能因為第三針,所以可以轉. 聽說第一二針,政府系統係要你打同一種針.

大宅

Jmachi 發表於 22-2-10 23:56
我响政府疫苗中心. 可能因為第三針,所以可以轉. 聽說第一二針,政府系統係要你打同一種針.
...

明白,謝謝。
因為18歲以下的,當時只需要1針。
現在6月,18歲以下要2針,我都唔想再打復!

子爵府

cpchen 發表於 22-2-10 12:00
我第一二針打復必泰反應很大,1月中打第三針轉打科興無任何反應

男爵府

Jmachi 發表於 22-2-10 21:54
因為都唔知會唔會以後每半年都要打,唔想繼續打MRNA,寧願相信傳統疫苗科技. 初頭諗住Biontech 抗體勁啲, 但 ...

我都係咁諗,如果每半年都補打MRNA,都係滅活安全D,連黃人教授都打科興,我今次認同佢喎

男爵府

Jmachi 發表於 22-2-10 23:56
...

其實係咪第三針真係可以打科? 因為我今日剛剛見完醫生,問佢如果一二針打BNT , 第3針可唔可以打科?佢話唔得,無人會咁溝
佢話佢自己係頭二針打科,第3針打復。 我同佢講我第二針打復好辛苦,所以到6月如果真係要再打第三針時想揀科,佢話唔好,叫我打返復。 不過我未逼到最後一刻都唔會打第三針住

反而我老公book咗針但未打,我老公打算打科,醫生話得喎,總之第三針要溝只可揀復,我都唔明。

首頁
12345...7

尾頁

跳至