自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問糯米粉可唔可以當粘米粉用?
想整椰汁斑斕千層糕,因屋企有包糯米粉喺度費時買,之後平時又好少會用到粘米粉

水晶宮

回覆樓主:

唔可以

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

connie123 發表於 22-2-17 00:04
想整椰汁斑斕千層糕,因屋企有包糯米粉喺度費時買,之後平時又好少會用到 ...

唔得

伯爵府

回覆樓主:

唔可以

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

唔可以

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

no la
除非你整椰汁斑蘭年糕

象牙宮

想整椰汁斑斕千層糕,因屋企有包糯米粉喺度費時買,之後平時又好少會用到 ...

做椰汁斑斕千層糕。
米 (用水泡淋左)加材料內要求的水份,用机打碎。就是。
材料(水分)

https://www.youtube.com/watch?v=-KtimAlUW-c
100克水 100g Water
130克椰漿 130g Coconut Milk
100克木薯粉 100g Tapioca Starch
15克粘米粉 15g Rice Flour
25克糖 25g Sugar

椰汁粉漿Coconut Batter:
70克水 70g Water
130克椰漿 130g Coconut Milk
100克木薯粉 100g Tapioca Starch
15克粘米粉 15g Rice Flour
25克糖 25g Sugar

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

千層糕 紫薯千層糕
用牛奶加木薯粉糯米粉
https://www.youtube.com/watch?v=6gOZc4pPHiQ

紫薯千層糕食材:
【白色粉漿】
二砂糖 75g
熱水 50ml
牛奶 150ml
木薯粉 105g

【紫色粉漿】
紫薯泥 120g
二砂糖 65g
熱水 105ml
牛奶 105ml
木薯粉 80g
糯米粉 15g

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珊瑚宮

回覆樓主:

N0
玩具萬歲!

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

糯米粉用糯米做,粘米粉用白米做, 食落口感好唔同嗰喎..

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

唔可以;
考慮吓用嚟整湯丸、糯米糍
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

回覆樓主:

唔得

珍珠宮

兩樣嘢嚟㗎!

首頁

尾頁

跳至