自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

改為7+7!

由確診起7日喺社區隔離設施,如果無病癥、抗原呈陰性可出院,再喺家居7日直至滿14日

侯爵府

小倩 發表於 22-2-17 16:36
改為7+7!

即係?
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

maynjune 發表於 22-2-17 16:37
即係?

食衞副局徐德義講緊

水晶宮

改為7+7!
邊到見?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

記者會

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

maynjune 發表於 22-2-17 16:37
即係?

即係唔夠床位、減少住院日數、騰空多啲床畀其他病人用。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

改為7+7!

由確診起7日喺社區隔離設施,如果無病癥、抗原呈陰性可出院,再喺家居7日直至滿14日

原本係點架呢?
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

象牙宮

回覆樓主:

無病徵出院好正常啦!唔好阻住d有真正需要人士!留院都無藥食喎

水晶宮

回覆樓主:

呢個都係冇辦法之中嘅辦法,希望疫情早日受控

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

床位唔夠,無辦法

王國長老

maynjune 發表於 22-2-17 16:52
原本係點架呢?

以前要check CT值
無病癥都要繼續等 (詳情可以睇返小小郭c奶嘅分享)

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

老實講,我覺得响呢個完全唔夠位,仲有一萬幾千人等緊既情況下,根本唔應該再講咩規矩,唔理7日定70日,輕症/冇病症徵/後生既一律出院先,重症/老幼收入院。救命為先,反正位就咁多個,確診就咁多個,好簡單既加減數,唔入院都係同等風險,咁點解唔照顧左老幼先?仲講陽性陰性,7日14日?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

日日唔同好難記喎
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

子爵府

改為7+7!

隨著情況改變安排是可以接受

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

原本係點架呢?

原本檢到達標先出院,平均住17日

王國長老

Giant 發表於 22-2-17 18:09
日日唔同好難記喎

副焗話入咗院/社區治療設施,7日抗原陰性就返屋企禁足多7日
如果係喺屋企自檢陽性,未入到院已轉為陰性的,則由病發日起計居家隔離14日便可
咁樣會唔會簡單啲?

水晶宮

chocolatebean 發表於 22-2-17 16:39
邊到見?

【最新】為加快醫院病床流轉,新冠患者留院7日後檢測陰性,可回家家居隔離7日;於檢疫設施隔離的患者在7日後檢測陰性,亦可回家家居檢疫
https://news.now.com/urgentnews.jsp?taskId=26710&refer=Share

水晶宮

pauline_c 發表於 22-2-17 18:15
【最新】為加快醫院病床流轉,新冠患者留院7日後檢測陰性,可回家家居隔離7日;於檢疫設施隔離的患者在7日 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

原本係點架呢?

本來住足14日, 如陰性放人
現在住7日, 如病毒量低就回家自我隔離多7日, 總數仍然係14日隔離

病毒量低(已陰性), 而不是冇病毒,
仍有傳染風險

唔夠床位, 早d回家係冇辨法之中的辨法

水晶宮

seaman1982 發表於 22-2-17 17:18
老實講,我覺得响呢個完全唔夠位,仲有一萬幾千人等緊既情況下,根本唔應該再講咩規矩,唔理7日定70日,輕 ...

佢要慢慢嚟,可能後日,又或者大後日 … 有機會咁行。唔夠膽一下承認能力唔夠,直接跳去留喺屋企。而且有大任務喺身,用盡一切能力圍堵,點會一下承認已經傾盡所有?

首頁

尾頁

跳至