自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

政府最初安排是打兩針,結果打完兩針又改為只打一針,咁其實已打兩針,又過了半年,是否要打第三針?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

無得打,連book 都冇份!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

lovebbb 發表於 22-2-20 23:08
政府最初安排是打兩針,結果打完兩針又改為只打一針,咁其實已打兩針,又過了半年,是否要打第三針?
...

6月起滿18就要3針
即係04年6月出世嗰班,除了預約換ID,仲要book針

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我都想呀仔快D打第3針...

珍珠宮

lojo11 發表於 22-2-20 23:13
我都想呀仔快D打第3針...

係囉,其實都隔咗半年

大宅

回覆樓主:

咁其實打咗第一針,使唔使打第二針?

子爵府

回覆樓主:

我女年尾先夠18,冇得打第三針,第二針已經過半年

男爵府

疫苗通行證要求今年年中, 第二針後6至9個月要打第三針
係包括12-17歲

除非佢唔行商場, 唔堂食

abirdma    發表於 22-2-21 08:48

水晶宮

小倩 發表於 22-2-20 23:12
6月起滿18就要3針
即係04年6月出世嗰班,除了預約換ID,仲要book針

Id 有開嗎?

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

已打第三針,私家診所打

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

cyyiu 發表於 22-2-21 00:17
Id 有開嗎?

6月後,應該有機會啩

王國長老

nama 發表於 22-2-21 00:13
我女年尾先夠18,冇得打第三針,第二針已經過半年

夠18即book

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

...
已足18歲,第二針時間已過半年,已經可以打第三針

我囡一月已打第三針,同堆轉打科興

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

即未足18歲,而第二針過了6個月需要打嗎?

大宅

miriam 發表於 22-2-21 00:27
已足18歲,第二針時間已過半年,已經可以打第三針

我囡一月已打第三針,同堆轉打科興

想問下你女頭兩針是復必泰,第三針轉打科興?

因為我都考慮緊轉科興

男爵府

kiss 發表於 22-2-21 03:50

因為我都考慮緊轉科興
香港特區疫苗可預防疾病科學委員會主席劉宇隆在2022年1月29日接受電台訪問,引述有研究顯示,科興疫苗的核膜蛋白T細胞表現相當理想,也是科興疫苗獨有的,「如果家長擔心復必泰引發心肌炎,可以為子女選擇打科興疫苗,因為科興在安全性上數據十分好,全球數據亦沒有出現心肌炎,如果想以安全第一,就打科興。」

https://www.wenweipo.com/a/202201/30/AP61f5df69e4b03103e0c721c2.html

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

kiss 發表於 22-2-21 03:50

因為我都考慮緊轉科興

係,頭兩針復必泰,第三針科興
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

msms0118 發表於 22-2-21 04:54
香港特區疫苗可預防疾病科學委員會主席劉宇隆在2022年1月29日接受電台訪問,引述有研究顯示,科興疫苗的核 ...

謝謝資訊

只是當初只有復必泰,所以應付上學及盡公民責任,兒子便打了復,但又怕有第三針之後再有第四,五針,便考慮可否轉科興。

msms0118    發表於 22-2-21 06:56

男爵府

香港中央圖書館的社區疫苗接種中心 ,專為3歲至17歲和60歲或以上的人士提供科興疫苗接種服務。
合資格人士可在這間中心接種第一劑、第二劑、第三劑科興疫苗。
此外,香港中央圖書館社區疫苗接種中心亦會派發「即日籌」給3歲至17歲的兒童/青少年和60歲或以上的長者接種疫苗。

https://www.baby-kingdom.com/for ... ad&tid=23551825

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

...

唔駛,只打兩針已ok

首頁

尾頁

跳至