自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

陪月勳章

老公工作需要去某公司場所(一定唔係食肆),上星期去果間公司已經要求佢掃針卡紀錄,今日聽完政府宣布,根本無咁安排,我覺得怪怪地,始終有哂個人資料,如果政府無咁要求,係咪可以唔掃針卡都得,法例只係要安心,無要掃針卡

侯爵府

陪月勳章

Up

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

政府場所,全部都要

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

進入指定表列處所都要有疫苗通行證

只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pizzapark 發表於 22-2-22 00:20
老公工作需要去某公司場所(一定唔係食肆),上星期去果間公司已經要求佢掃針卡紀錄,今日聽完政府宣布, ...

即係私人公司都要求掃針咭先俾入?

男爵府

嗰間公司掃咗都應該睇唔到你個人資料架喎,只係知你有冇打針,除非你自己㩒有資料嗰版俾佢睇啦

伯爵府

都睇唔個人資料,如果打齊針只係顯示take take ,又唔係d乜嘢,洗乜咁驚。

人哋公司有自己規則好正常,你唔跟從,就唔好接呢個job囉!

水晶宮

回覆樓主:

已經講左會加密,掃你嗰位乜都唔知,亦唔會核實,但如果用人地嘅資料,等同使用虛假文書!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

掃定睇呀? 食肆有部機真係READ資料喎
放下自在

伯爵府

樓主,下面段新聞來自政府網頁,請睇下最尾嗰段,希望幫到你消除你嘅疑慮:

香港政府新聞網 - 配合疫苗通行證 更新安心出行
「疫苗通行證」2月24日全面實施,政府資訊科技總監辦公室提醒市民盡快把「安心出行」流動應用程式更新至3.0.2版本,並把新冠疫苗接種紀錄或新冠疫苗接種醫學豁免證明書加入程式,方便展示。
https://www.news.gov.hk/chi/2022 ... 10301_055.html?type

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

pizzapark 發表於 22-2-22 00:20
老公工作需要去某公司場所(一定唔係食肆),上星期去果間公司已經要求佢掃針卡紀錄,今日聽完政府宣布, ...

安心有埋打針紀錄

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

掃安心都有打針記錄

水晶宮

又要"掃"安心, 又要"反掃"針卡.

點解唔一律 "反掃"好過, 一步到位, 政府思維好怪...

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

中小學幼稚園同補習社都要 (除學生之外), 人地唔掃你, 唔知政府幾時掃佢地, 你知政府一時一樣, 總之掃你就一定無錯.

水晶宮

如圖

侯爵府

陪月勳章

我老公尋日再去嗰間公司見客,已經唔使再掃多次針卡,老公問返個客(個客係小職員打工),原來佢公司負責果個人唔知頭唔知路以為要裝,立即cut咗呢個措施

首頁

尾頁

跳至