自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

迫大肚婆打針後流產 又唔關佢事?係你冇唸清楚咋!
又話大肚唔打唔番得工……. 咁都得
有左既媽媽係依個時勢都好艱難….

http://news.now.com/home/local/player?newsId=431196&refer=Share

【Now新聞台】兩名孕婦接種復必泰疫苗後流產,被問到接種中心的職員有否責任在接種前確認接種者沒有懷孕,公務員事務局局長聶德權認為責任在接種者身上。

聶德權:「在疫苗接種中心,在資訊區要看接種須知,要剔自已明白、已閱讀及同意接種,肯定接種人士自己本身要負責任,不可能接種中心的醫護人員每一項,不止懷孕,還有很多事情逐項確認。」

wcpcelia    發表於 22-2-23 11:45
yeung_ma    發表於 22-2-23 10:01

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

舊年嗰喎~ 而且邊個逼孕婦打針呀?

男爵府

連道歉都冇 都唔知搵佢出黎做發言人做咩 聽了這番話讓人寒心
女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

大宅

pauline_c 發表於 22-2-23 09:46

新冠疫苗|醫專呼籲孕婦及哺乳媽媽要盡快打針‎ 市民勿迫爆急症室
https://www.hk01.com/article/738828?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
病毒變種危機!接收最新疫情警報,立刻下載App:https://hk01.app.link/LG71h8MfUbb

大宅

pauline_c 發表於 22-2-23 09:46

有大肚既朋友 公司話唔打唔准番工
討論開時佢有揾番依篇報道

yeung_ma    發表於 22-2-23 10:02

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

leejacy527 發表於 22-2-23 09:50
新冠疫苗|醫專呼籲孕婦及哺乳媽媽要盡快打針‎ 市民勿迫爆急症室
https://www.hk01.com/article/738828? ...

啱啱先有個大肚生完要入icu喎,真係夠膽唔打?
放下自在

水晶宮

leejacy527 發表於 22-2-23 09:50
https://www.hk01.com/article/738828? ...

呼籲唔係強逼呀!孕婦係唔係可以問吓自己醫生,再做決定?
我公司逼人打針,都無逼過孕婦。

水晶宮

leejacy527 發表於 22-2-23 09:52
有大肚既朋友 公司話唔打唔准番工
討論開時佢有揾番依篇報道

佢做咩公司?考慮吓份工值唔值得做。

象牙宮

婦科醫生都建議孕婦打針,
更有效保護佢地,過12周就可以打。

la_source    發表於 22-2-23 09:57

侯爵府

點解佢有之前唔去打,要等到公司逼佢先打?

大宅

pauline_c 發表於 22-2-23 09:54
...

佢就係問左醫生 醫生話跟政府ok ,但佢其實自己都好驚,公司話要全部人要打針,唔係既話應該會炒…….

珍珠宮

牛年勳章

leejacy527 發表於 22-2-23 09:43
有左既媽媽係 ...

聶德權講得啱喎,打針前當然係自己先睇清楚指引去衡量風險,如果有疑問就consult咗醫生先,唔明有咩問題

翡翠宮

畀面勳章

第一篇新聞係2021年4月15日,政府呼籲係昨日新聞,兩者拉埋一齊既用意?即係今年既呼籲要對舊年出事的人負責?

日日是好日

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

https://topick.hket.com/article/3179069/%E3%80%90%E5%AD%95%E5%A9%A6%E7%A2%BA%E8%A8%BA%E3%80%91%E6%9C%AC%E6%B8%AF%E4%B8%80%E5%91%A8%E5%AD%95%E5%A9%A6%E7%A2%BA%E8%A8%BA%E5%80%8B%E6%A1%88%E9%81%9430%E5%AE%97%E3%80%80%E5%A9%A6%E7%94%A2%E7%A7%91%E6%95%99%E6%8E%88%E6%8B%86%E8%A7%A3%E5%AD%95%E5%A9%A6%E6%89%93%E7%96%AB%E8%8B%97%E9%A0%88%E7%9F%A5

大宅

pauline_c 發表於 22-2-23 09:54
...

係囉,大肚婆唔打咪唔好去有疫曲管制嘅地方咪得
無人逼針,唔好屈政府

水晶宮

leejacy527 發表於 22-2-23 10:00
佢就係問左醫生 醫生話跟政府ok ,但佢其實自己都好驚,公司話要全部人要打針,唔係既話應該會炒…….
...

佢返咩工,我公司比替代方案孕婦,包括 WFH/檢測,代替打針。如果工種唔可以 WFH 就要自己考慮。
醫生已經比咗建議佢,點做要佢自己決定。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主你喺題目寫明係舊聞好不好?

賭神    發表於 22-2-23 12:58

男爵府

leejacy527 發表於 22-2-23 09:43
有左既媽媽係 ...

張啲嘢串埋一齊,無嘢搵嘢講,聶講得好啱呀!
關佢咩事?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

leejacy527 發表於 22-2-23 10:00
...

咁咪辭職,生完再搵工囉

首頁

尾頁

跳至