自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企人中左, 密切接觸者巳有病徵。。
巳填form報衛生署。。
請問而家仲有d咩可做? 謝謝

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

celiakikiwai 發表於 22-2-24 00:37

電子form? 如有需要book診所拎葯
放下自在

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章

搬出去。

大宅

cattz288 發表於 22-2-24 00:38
電子form? 如有需要book診所拎葯

yes, 是電子form呀。。
希望冇理解錯, 想知道正常情序下, 同住家人係咪應該唔可以去檢測中心做檢測?

大宅

Lyrica 發表於 22-2-24 00:38
先集氣求祝福

謝謝

大宅

好媽媽勳章

celiakikiwai 發表於 22-2-24 00:37

邊度填?有link嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

celiakikiwai 發表於 22-2-24 00:40
yes, 是電子form呀。。
希望冇理解錯, 想知道正常情序下, 同住家人係咪應該唔可以去檢測中心做檢測?
...

有病徵就唔應該去檢測中心喇,家陣好似係自我檢測都當確診喎
放下自在

大宅

lala1668 發表於 22-2-24 00:42
邊度填?有link嗎?

條link係衛生署send黎的, 17號留深喉唾液驗出初步確診

大宅

cattz288 發表於 22-2-24 00:58
有病徵就唔應該去檢測中心喇,家陣好似係自我檢測都當確診喎

好,咁我叫佢地唔好去, 乖乖留係屋企。。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Foodpanda 訂定入營食品同所需用品
睇下可以執d乜入營
萬一收到電話
都可以即刻出發
出發前記住食飽d 同唔好飲咁多水

因為架車會接好多人
如果住偏遠地方, 將軍澳 調景嶺 去竹篙灣
可能要坐4-5個鐘車先到營地

跟住入營要搞手續
有人分享由2pm上車,7:15pm 到竹篙灣,11:15 pm拎到房。先可以開始食嘢

opclk99    發表於 22-2-24 08:39

象牙宮

celiakikiwai 發表於 22-2-24 01:03
好,咁我叫佢地唔好去, 乖乖留係屋企。。

份form可唔可以request樽仔比密切接觸者?
放下自在

大宅

cattz288 發表於 22-2-24 01:12
份form可唔可以request樽仔比密切接觸者?

唔見有, 佢只叫我地申報密切觸者嘅資料。。

大宅

LedTV 發表於 22-2-24 01:09
睇下可以執d乜入營
萬一收到電話

多謝你嘅資訊。。

象牙宮

celiakikiwai 發表於 22-2-24 01:16

唔見有, 佢只叫我地申報密切觸者嘅資料。。

啱啱喺fb見人share, 事實真係可能會咁

聽過一個個案係咁,一家四口有一個確診,然後無被安排確診者去隔離,一家就居家隔離一直等安排,而現在政策係等到14日無人安排,自己在家快速檢測轉陰性就當好返可以自由出外,呢點其實都好,反正你都無人手地方安排到,俾大家自己搞掂,唔駛無了期的等,不過問題係如果之前 #確診者 轉陰性,但家中其他成員之後陸續確診,咁之前確診者係咪又變返 #密切接觸者 呢?咁係咪一樣要同之後確診家人一樣加多14日隔離?咁呢家人係有機會會一家人要成個月家居隔離,好似係咁,除非唔係。
放下自在

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

LedTV 發表於 22-2-24 01:09
睇下可以執d乜入營
萬一收到電話

早2日出咗抗疫小巴,一車只會載一戶

子爵府

cattz288 發表於 22-2-24 01:20

聽過一個個案係咁,一家四口有一個確診 ...

但你點報比公司?又無証明,公仔會唔會比你放咁長假?

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我老公都中左,而家轉左陰性了,衞生署只打過一次電話問情況,同講確診編號,之後叫再等電話,到今時今日都無再打黎。你預居家隔離算啦!

好彩我同d小朋友都無事,咁多日都保持陰性。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

cattz288 發表於 22-2-24 01:20

聽過一個個案係咁,一家四口有一個確診 ...

好返就會有自然抗體,應該唔洗隔離。
日本の平安を祈ります

首頁

尾頁

跳至