自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

陳穎欣倡不做全民強檢無得拎消費券

https://www.am730.com.hk/%E6%9C%AC%E5%9C%B0/%E9%A0%90%E7%AE%97%E6%A1%88-%E9%99%B3%E7%A9%8E%E6%AC%A3%E5%80%A1%E4%B8%8D%E5%81%9A%E5%85%A8%E6%B0%91%E5%BC%B7%E6%AA%A2%E7%84%A1%E5%BE%97%E6%8B%8E%E6%B6%88%E8%B2%BB%E5%88%B8-%E9%99%B3%E8%8C%82%E6%B3%A2-%E4%B8%8D%E5%AE%9C%E5%B0%87%E5%85%A9%E8%80%85%E6%8E%9B%E9%88%8E/308703

建議將消費券的申請與3月進行全民強檢掛鈎,做市民做3次強檢就視作為登記,就可以領取消費券,相反不做全民強檢、不履行公民責任的市民,則不能受惠領取消費券,同時計劃移民的港人亦不能領取消費券,認為此舉可以「慳庫房」。

陳茂波回應指現階段「唔好啦」,認為兩者不宜掛鈎。

la_source    發表於 22-2-25 11:54
MICLOH168    發表於 22-2-25 00:38

水晶宮

bobomia 發表於 22-2-24 22:29

https://www.am730.com.hk/%E6%9C%AC%E5%9C%B0/%E9%A0%90%E7%AE%97%E6% ...

如果有人在全民强檢時正正在隔離中, 是否不用强檢? 以陳議員的建議, 可否拎消费劵?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

呢個方法幾好,唔喺香港嘅人(移左民/不在香港嘅)就做唔到強制檢測,無做強檢嘅人,就攞唔到消費券,可以
幫政府省錢, 但波叔居然話"唔好"喎!
全民強檢是公民應盡的義務,其實就算無錢都應該要做!

侯爵府

birdbird 發表於 22-2-24 22:33
如果有人在全民强檢時正正在隔離中, 是否不用强檢? 以陳議員的建議, 可否拎消费劵?
...

呢個真係要等政府出詳情先知,我都真乜想知,如果自己檢測包中左,政府又點處理,會唔會溝埋其他人去排隊,咁咪增加感染風險

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

2024年龍年勳章

...

話明係全民強檢,點會有豁免呢?隔離都應該會一齊做,或者可以發出證明 ,問題不難解決

珍珠宮

bobomia 發表於 22-2-24 22:35
呢個方法幾好,唔喺香港嘅人(移左民/不在香港嘅)就做唔到強制檢測,無做強檢嘅人,就攞唔到消費券,可以
...

咁樣搞一搞,分分鐘行政費又多幾億喎!
唔去強檢已經違法,重點係有冇認真執法,何必再多此一舉?

子爵府

https://www.am730.com.hk/%E6%9C%AC%E5%9C%B0/%E9%A0%90%E7%AE%97%E6% ...

都話明係強檢使乜攞呢啲嚟掛鉤, 不如將打針 同消費券掛鉤仲實際

珍珠宮

...

吾止無得攞,直頭要倒罰一萬

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

讚成
現在有啲cheap 精在問,去了英國可唔可以攞到一萬?

男爵府

lovececing 發表於 22-2-24 22:36
呢個真係要等政府出詳情先知,我都真乜想知,如果自己檢測包中左,政府又點處理,會唔會溝埋其他人去排隊 ...

同樣擔心緊尼樣

珍珠宮

2024年龍年勳章

fupigpig 發表於 22-2-24 22:41
咁樣搞一搞,分分鐘行政費又多幾億喎!
唔去強檢已經違法,重點係有冇認真執法,何必再多此一舉?
...

對上一次消費券,d移左民嘅,或者唔喺香港嘅人, 技術上都可以攞到$10000

咁如果做強檢嘅,就證明自己真係喺香港

hkpmama    發表於 22-2-25 09:20
hinhin_ma    發表於 22-2-24 22:58

男爵府

...

係咪波叔啲仔女唔喺香港都要拎個消費券?所以咪話唔好囉

男爵府

咁係大陸的香港人咪拎唔到

珍珠宮

2024年龍年勳章

VickyCY 發表於 22-2-24 22:51
咁係大陸的香港人咪拎唔到

政府發放消費券suppose係俾在香港嘅香港人用嘅,有消費時限,想攞嘅可以返香港一趟

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

bobomia 發表於 22-2-24 22:45
對上一次消費券,d移左民嘅,或者唔喺香港嘅人, 技術上都可以攞到$10000

咁如果做強檢嘅,就證明自己真 ...

咪係!移咗民仲想攞香港jetso!

伯爵府

2024年龍年勳章

贊成,移民果班唔洗派

珍珠宮

格局太低. 為咗香港長遠防疫持久戰, 應該係唔用跟大陸一樣既實名制健康碼既香港居民, 就以後都無得攞任何政府消費卷, 退稅, 同現金回贈.

珍珠宮

2024年龍年勳章

RelaxHippo 發表於 22-2-24 22:59
格局太低. 為咗香港長遠防疫持久戰, 應該係唔用跟大陸一樣既實名制健康碼既香港居民, 就以後都無得攞任何 ...

好提議, 不過首先要林鄭肯用實名制健康碼先得!

子爵府

...

我支持喎

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我都識人親友上次派消費劵後移民去了外國,留低張八達通比親友用,今次再有比佢地就唔公平喇

首頁

尾頁

跳至