自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 分享愛 貓狗褓姆

其實停課以來,加上疫情嚴重連外賣都少買,大家有冇D簡單既食譜提供下? 集思廣益下,謝謝!

男爵府

牛年勳章

fionalee668 發表於 22-2-27 18:06
其實停課以來,加上疫情嚴重連外賣都少買,大家有冇D簡單既食譜提供下? 集思廣益下,謝謝!
...

炒意粉、湯意粉、通粉、炒米粉、煲仔飯、炒飯、粥、自製壽司、pizza...

大宅

...

茄蛋牛肉、蕃茄薯仔湯烏冬、粟米湯通粉、粟米忌廉湯撈意粉

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

...
煮烏東(自己過冷河個種) 跟住可以配水餃,肥牛,魚片….etc 加條菜,方便又唔洗諗爆頭

珍惜 感恩
You got this!!

水晶宮

回覆樓主:

碟頭炒飯/炒意分上面加隻太陽蛋 (或荷包蛋)

另外 pizza/ 烘底三文治 + 罐頭忌廉湯

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

除咗上述粉麵外,再賴d就湯丸 / 生果+乳酪 / 燒賣 /小籠包 /餃子/ 西多士 / 現成氣炸pizza

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 分享愛 貓狗褓姆

想問下你地煮麵個湯底係點煮呢?

男爵府

蛋炒飯,有時加蟹柳粒,有時火腿粒,叫做轉吓口味。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

多數煮~鹵水雞翼&蛋會配河粉or米粉/栗米肉粒飯/豬扒菜飯...

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

fionalee668 發表於 22-2-28 06:54

炒烏冬(aeon買一包有3個有埋粉),湯烏冬加水餃湯底落濃湯寶,豬仔骨配abc粉(金寶湯我女雜菜湯做底,我仔就周打蜆湯做底 )或暫意粉(我女鍾意食蕃茄底所以用金寶隻香甜蕃茄通常加3分1水同1匙糖咁個汁無咁結,個香甜蕃茄可以整埋牛肋條都得)
女有時食韓國隻蜜糖牛油吐司,熊仔pizza,可麗餅
仔有時自己整卡邦尼意粉,加d水炒2分鍾食得(hktvmall買,成日無貨)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

fionalee668 發表於 22-2-27 14:54

蕃茄蛋花底:蒜頭爆香,落切細蕃茄,炒幾炒等蕃茄煮淋少少,加水,煮滾後再煮到顏色變深,蕃茄有少少散,熄火倒入蛋液。想食到一塊塊蛋就先炒蛋,撈起,等湯好再倒D炒蛋落去。

豬骨湯底:呢個要搞耐D,豬骨出水後洗淨,加水、洋蔥、蒜頭煲到個湯底變白變濃,之後就隔渣留湯,一次過煲大大煲,分開裝好放雪櫃/冰格,每次食就拎一份出嚟倒落去加熱就得。

味噲湯底:木魚絲、海帶加水煮滾到出味後,撈起渣,加豆腐粒,熄火後加入味噌煮溶,灑上蔥花。

普通肉片滾菜心湯都已經好甜,好啱做湯底。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

rose-mag 發表於 22-2-28 08:11
蕃茄蛋花底:蒜頭爆香,落切細蕃茄,炒幾炒等蕃茄煮淋少少,加水,煮滾後再煮到顏色變深,蕃茄有少少散, ...

好有用咁請問最後嗰個肉片需唔需要醃下先?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

missshasha 發表於 22-2-28 09:27
好有用咁請問最後嗰個肉片需唔需要醃下先?

睇你會唔會食埋,食的話就用少少鹽生抽豆粉抓匀,之後落少少油,醃15分鐘,湯滾最後至落肉,會好快熟,見熟就熄火,d肉就唔會太老太鞋。如果d肉純係吊味的話,唔醃都得。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

rose-mag 發表於 22-2-28 10:47
睇你會唔會食埋,食的話就用少少鹽生抽豆粉抓匀,之後落少少油,醃15分鐘,湯滾最後至落肉,會好快熟,見 ...

收到,唔該晒

首頁

尾頁

跳至