自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

發燒中,必理痛唔退到燒,可否與幸福傷風素一同食?謝謝

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

不可!
兩樣係同樣成份 paracetamol/acetaminophen
每日最多4000mg!

大宅

幸福傷風素一粒有250毫克撲熱息痛
一次份量兩粒已等於一粒必理痛
食必理痛後四小時再食

公爵府

回覆樓主:

咁而家除了食必理痛還可食什麼藥退燒?

男爵府

GraceLui 發表於 22-3-1 00:51

食咗必理痛都唔退不如沖個暖水涼

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

GraceLui 發表於 22-3-1 00:51

Asprin 阿斯匹靈, ibuprofen 布洛芬
不過兩者都有禁忌,唔係人人啱

大宅

回覆樓主:

食咗藥,都唯有係用退熱貼,或者用濕毛巾敷額頭,頸背之類幫助降溫

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有jm share食左只係㩒底少少唔會退, 只可休息多啲飲多啲水

公爵府

TMC3012 發表於 22-3-1 01:13
有jm share食左只係㩒底少少唔會退, 只可休息多啲飲多啲水

咁好啦,盡量休息,謝謝各位幫忙

王國長老

回覆樓主:

可以參考:

醫院藥劑師學會發布紓緩輕症用藥表‎ 籲諮詢藥劑師‎ 勿信售貨員
https://www.hk01.com/article/741874

公爵府

2023年兔年勳章

食過量退燒止痛藥會肝臟衰竭,引致死亡。

好多止痛藥都係相同成份,睇下注明成分都差不多。

公爵府

2023年兔年勳章

小倩 發表於 22-3-1 00:46
不可!
兩樣係同樣成份 paracetamol/acetaminophen
每日最多4000mg!

短時間內同時食大量止痛藥好危險,仲要係幾倍份量同時咁食

首頁

尾頁

跳至