自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

家姐考到一間北面嘅女校,呢間學校成績好好,長期係 Top 50, 學費合理。另有南邊一間女校 offer, 呢間學校貴25%,成績有啲 fluctuate, 但近兩年都不錯。

細佬考到南邊男校,以亞仔唻講超班完成。北邊因年紀問題暫無學校考,如要考就要今年年尾先可以考。

Option 1: 揀南邊,兩個都有學校offer 在手,但家姐就要放棄北邊嗰間。

Option 2: 揀北邊,細佬要讀住一年小學,再年尾考過中學。同區只有一間男校,考唔到就頭痕...

其實我心裏覺得應該揀一,但好似要個女就個仔 (雖然佢無所謂),所以想聽下大家意見。

象牙宮

2021勳章

小蘋果2號 發表於 22-3-3 10:10
家姐考到一間北面嘅女校,呢間學校成績好好,長期係 Top 50, 學費合理。另有南邊一間女校 offer, 呢間學校 ...

如果係外國, 我哋乜都唔知, 好難俾意見

複式洋房

2.
以HK人既考試能力, 應該唔難入到.
返工路程如何?

子爵府

2021勳章

家姐考到一間北面嘅女校,呢間學校成績好好,長期係 Top 50, 學費合理。另有南邊一間女校 offer, 呢間學校 ...

點解唔選擇家姐同細佬分開南北兩邊各自讀?只要考得入就讀果間,兩姊弟唔使就大家,畀個更好機會佢地去學習同發展

大宅

2021勳章

kl1 發表於 22-3-3 10:26

點解唔選擇家姐同細佬分開南北兩邊各自讀?只要考得入就讀果間, ...

交通不容許,太遠,真係唔得,所以只可二揀一。

大宅

2021勳章

clz 發表於 22-3-3 10:20
2.
以HK人既考試能力, 應該唔難入到.
返工路程如何?

佢哋本身讀開IS, 好少考試經驗,我仔又唔係太出眾,所以佢考到南邊嗰間都已經好叻仔。

我哋就係擔心,如果放棄左南邊呢間,佢年尾唔知考唔考到北邊嗰間,所以先諗住由家姐就佢.... 但我有朋友同我講,應該要就家姐好啲,所以我1516

子爵府

2021勳章

小蘋果2號 發表於 22-3-3 10:28
交通不容許,太遠,真係唔得,所以只可二揀一。

邊個返學會遠啲先

大宅

2021勳章

kl1 發表於 22-3-3 10:39
邊個返學會遠啲先

北同南車程係2個鐘,真係就唔到,只可二揀一

大宅

2021勳章

小蘋果2號 發表於 22-3-3 10:49
北同南車程係2個鐘,真係就唔到,只可二揀一

家姐嗰間有冇寄宿?有就佢去北邊讀,細佬讀南邊

大宅

2021勳章

casschoi 發表於 22-3-3 11:15

冇得寄宿,阿女又唔介意,就讀南邊,冇理由要細佬重讀一年爲咗考北邊。不過細佬一定要揀北區男校咩?男女唔好?可以的話,可唔可以北邊同家姐留位defer一年,讀住南邊先,又等細佬考埋北邊,一齊轉?

大宅

2021勳章

casschoi 發表於 22-3-3 11:20
冇得寄宿,阿女又唔介意,就讀南邊,冇理由要細佬重讀一年爲咗考北邊。不過細佬一定要揀北區男校咩?男女 ...

你呢個說法我有諗過,但北邊呢間學校好熱門,而且家姐已經係考插班,好少位,所以唔可以defer 一年...

細佬個case 其實唔係重讀,佢唻緊係小學最後一年,唔係 intake year, 好難得揾到間由六年級開始入學嘅學校,所以點解細佬係考南邊而唔係北邊。

大宅

2021勳章

casschoi 發表於 22-3-3 11:15

無呀,北邊嗰間無得寄宿

珍珠宮

2021勳章 開心吸收勳章

小蘋果2號 發表於 22-3-3 10:32
佢哋本身讀開IS, 好少考試經驗,我仔又唔係太出眾,所以佢考到南邊嗰間都已經好叻仔。

我哋就係擔心,如 ...

Sorry, 誤會

大宅

2021勳章

小蘋果2號 發表於 22-3-3 11:40
無呀,北邊嗰間無得寄宿

我諗你衹可以揀南邊先,衹可以等2個考到北邊先一齊轉,好好同北邊學校交待清楚,唔影響到將來再考。

珍珠宮

2021勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

Option 2

水晶宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實你呢個問題係想問我哋要搬屋,定係你住嘅地方已經係一定,只係選擇學校嘅問題?
你仔女幾大,可唔可以自己返學,車程有幾耐,我哋又唔係喺你住嘅地方,真係答你唔到

水晶宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小蘋果2號 發表於 22-3-3 11:38
你呢個說法我有諗過,但北邊呢間學校好熱門,而且家姐已經係考插班,好少位,所以唔可以defer 一年...

細 ...

如果你咁講,我覺得就家姐

大宅

2021勳章

Anpanmama 發表於 22-3-3 11:45
其實你呢個問題係想問我哋要搬屋,定係你住嘅地方已經係一定,只係選擇學校嘅問題?
你仔女幾大,可唔可以 ...

住嘅地方可以就,兩個都仲要送,即係一係北,一係南,唔揀中間因為中間都係離兩邊遠,都係返唔到學。

寶石宮

2021勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有冇問下家姐想點?
分開送唔得?

大宅

2021勳章

TMC3012 發表於 22-3-3 12:19
有冇問下家姐想點?
分開送唔得?

其實家姐無乜所謂,分開送真係唔得,太遠

首頁