自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

問清楚醫師先好用
https://yns.page.link/SDKGz?soc_src=unv-sh&soc_trk=wa

服用連花清瘟 宜先徵詢醫師 是藥三分毒 部分慢性病患者須慎用
東方日報

【本報訊】被國家衞健委認可作治療新冠肺炎的連花清瘟膠囊大行其道,好多人搶購「看門口」,曾一盒難求,政府其後亦向新冠患者派發該中成藥。近日一名56歲、健康不俗的男子疑服用該藥後出現急性肝衰竭,幸獲女兒捐肝,日前緊急接受換肝手術保命。

大宅

disneydisney88 發表於 22-3-12 11:24
https://yns.page.link/SDKGz?soc_src=unv-sh&soc_trk=wa

服用連花清瘟 宜先徵詢醫師 是藥三分毒 部分慢性 ...

醫院管理局表示,病人服藥應諮詢中醫師意思。有註冊中醫師則稱:「是藥三分毒」,有肝病、糖尿病、腎病等慢性病嚴重者,應在醫師指導下服用膠囊,建議病人接受醫師問診後服用處方中藥治病。

中年漢出現肝衰竭

據悉,該名男子有服食中藥的習慣,近日因擔心中招,曾服用聲稱為連花清瘟膠囊的產品,劑量及產品來源不詳,其後因急性肝衰竭入院,前日於瑪麗醫院接受換肝手術。醫管局總行政經理(病人安全及風險管理)何婉霞表示,因應病人的體質、病因及病情,適合服用的中藥會有所不同。

為保障用藥安全及健康,她建議病人用藥前應諮詢中醫師意見及參閱包裝內的說明

男爵府

中成藥唔係個個岩食,體質寒底食完仲衰過唔食
服食紅景天過量會令大肚婆流產

侯爵府

其實中藥西藥, 服食過量都有可能引發急性肝衰竭或急性腎衰竭, 未中就食定更加加重肝臟負荷, 唔可以亂嚟的

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

又係東方,一,佢冇病做乜要食?
二,聲稱,來源不詳,佢係咪食咗假藥?

唔好做標題黨好不好?

侯爵府

2024年龍年勳章

vivibabyvivi 發表於 22-3-12 11:32

goldpiglet    發表於 22-3-12 12:35

珍珠宮

回覆樓主:

一睇就知有問題啦呢d只係中成藥,食幾粒就肝衰竭?我就唔信啦

侯爵府

佢有食中藥的習慣, 文中冇講佢呢個習慣係自行服食, 定係睇開中醫.

依家有網上中醫睇症, 要食藥之前都應該問吓

侯爵府

2024年龍年勳章

mcs74 發表於 22-3-12 11:34
一睇就知有問題啦呢d只係中成藥,食幾粒就肝衰竭?我就唔信啦

肝衰竭係事實, 但…..

‘疑’食連花清温…..

你話呢?

男爵府

虎到金來勳章

vivibabyvivi 發表於 22-3-12 11:32

bb jm 越來越厲害

男爵府

回覆樓主:

話左唔係預防,冇事都食,唔知食左幾多?

珍珠宮

玩具勳章

X2 是藥3分毒,無事食到變有事,之前有朋友叫人打針前食定抗敏同退燒,話會減低副作用

伯爵府

回覆樓主:

食過量維他命都會肝衰竭

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

擔心中招?即係未病就食藥,而家有問題只能怪自己唔應該話隻成藥有問題喎!

ian723    發表於 22-3-14 07:56

侯爵府

Become 發表於 22-3-12 11:29
...

其實服食任何藥物過量都會流產嫁啦,親

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

...

以我嘅認知,有啲人去西藏前一兩個月食紅景天預防高原反應,但大住個肚唔會咁有勇氣去征服西藏?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

...

紅景天活血化瘀,本來就唔啱孕婦食,無論中西藥,都有佢嘅禁忌,食錯唔係藥嘅錯,而定性係藥嘅問題。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

disneydisney88 發表於 22-3-12 11:27
醫院管理局表示,病人服藥應諮詢中醫師意思。有註冊中醫師則稱:「是藥三分毒」,有肝病、糖尿病、腎病等 ...

因為擔心中招而食
仙丹咩
網上好多中醫視象診症,可以睇左先

咁點解佢唔睇左先食

不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

chingnc 發表於 22-3-12 11:44
X2 是藥3分毒,無事食到變有事,之前有朋友叫人打針前食定抗敏同退燒,話會減低副作用
...

我仔本身有濕疹,打針前去做驗查醫生都叫佢打針前食敏感藥,話減低敏感。

伯爵府

2024年龍年勳章

vivibabyvivi 發表於 22-3-12 11:50
以我嘅認知,有啲人去西藏前一兩個月食紅景天預防高原反應,但大住個肚唔會咁有勇氣去征服西藏?
...
「服食紅景天過量」飲水過量都水中毒啦,成篇所謂新聞好鬼廢,乜都唔确定

首頁

尾頁

跳至