論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題 ,姐姐黎左半年左右 發覺佢開始好懶 冇咩記性 下午成日都訓教
瞓覺我都冇點樣話過佢,佢所有嘢都係即住上晝做曬下晝休息,就算我放假,屋企所有人都喺度佢都一樣係會上床訓晏教,之前大半個鐘就落嚟逗號而家起碼兩個幾三個鐘都試過,做嘢成日好似冇心裝載咁樣,講完較完頭三四次之後又變返咁。成日執嘢都收埋曬我啲嘢,知道佢想執整齊,但係我已經試過十次想搵嘢搵唔到叫佢搵返出嚟又搵唔到 成日都好似自把自為又唔問人等等既問題,雖然呢啲問題我哋都係笑笑口咁樣同佢講完 我哋又唔係真係想做嘢咁辛苦令到佢 但係佢放假嗰啲又冇乜所謂 疫情底下已經兩個月冇放假畀佢

大宅

HochunSwim 發表於 22-3-16 15:05
如題 ,姐姐黎左半年左右 發覺佢開始好懶 冇咩記性 下午成日都訓教
瞓覺我都冇點樣話過佢,佢所有嘢都係即 ...

續、
呢個姐姐佢又喺香港做過五年半,但係佢話佢唔識中文同唔識聽,我有時講啲笑話佢會識跟住笑 佢個人其實都係古古惑惑,我覺得佢唔係全心全意係有愛心去湊小朋友,嚟緊仲有個新生嬰兒,我個仔本身都好鍾意呢個姐姐,又肯同佢一齊瞓覺又很黐住佢,我個大仔而家就嚟四歲,我驚轉咗新姐姐之後佢會唔跟,又驚新姐姐嚟到仲衰過第一個姐姐,而家個人工都仲係跟4630比佢 但係每個月都有出多畀佢 生日節日或任何時都有畀禮物或利是佢 所以想問下如果我要轉嘅話搵番啲本地完約 定係從來未嚟過香港嘅菲律賓姐姐會聽話啲呢 。

大宅

HochunSwim 發表於 22-3-16 15:13
續、
呢個姐姐佢又喺香港做過五年半,但係佢話佢唔識中文同唔識聽,我有時講啲笑話佢會識跟住笑 佢個人其 ...

我會請海外印尼姐姐
我經歷過幾個菲律賓姐姐,其實差唔多一樣,自我中心強,好難攪

大宅

Supremewayforwa 發表於 22-3-16 19:17
我會請海外印尼姐姐
我經歷過幾個菲律賓姐姐,其實差唔多一樣,自我中心強,好難攪
...

但係海外印尼姐姐係咪唔識講英文,因為我都想一個小朋友接觸下多啲英文

大宅

HochunSwim 發表於 22-3-16 20:03
但係海外印尼姐姐係咪唔識講英文,因為我都想一個小朋友接觸下多啲英文
...

搵d係新加坡做過 , 識講英文的
其實後生啲嘅印尼姐姐會識講英文
不過,我自己搵新加坡同香港做過(我小朋友唔識講中文), 約35-36歲有家庭的 (之前係香港做過,返印尼結婚生小朋友個d姐姐比較好,努力搵錢)
我朋友請菲姐湊小朋友,真係頂唔順,又大肚,有個就態度差,多要求,依家換咗海外印尼姐姐(以前係香港做過,返了印尼生小朋友) 完全唔同哂,感覺良好,工人姐姐d態度真係好重要!

大宅

Supremewayforwa 發表於 22-3-16 21:36

搵d係新加坡做過 , 識講英文的

我諗印姐姐都重要睇好彩

大宅

HochunSwim 發表於 22-3-16 21:55
我諗印姐姐都重要睇好彩

其實請姐姐全部都係講彩數,不過比例上菲難攪d 囉

大宅

Supremewayforwa 發表於 22-3-16 21:57
其實請姐姐全部都係講彩數,不過比例上菲難攪d 囉

菲律賓個啲好精。好羡慕人地個啲都特別好

大宅

HochunSwim 發表於 22-3-16 22:37
菲律賓個啲好精。好羡慕人地個啲都特別好

菲律賓姐姐個個都精

大宅

十足十我姐姐一樣呀 上年11月續完將 開始好懶 唔叫唔做又冇記性 成日收埋哂我啲野到我搵到憫果陣問佢放係邊佢自己都唔記得 乜野都自把自為 做左差不多兩年半 從來未試過主動問問題 唔明又唔問 啲野用哂又唔講 真係嘔血到爆不過佢湊我個仔又湊得唔差 都好跟佢 不過黎緊妹妹出世 我絕對相信佢湊唔掂兩個..唉

大宅

Supremewayforwa 發表於 22-3-16 22:38
菲律賓姐姐個個都精

我有同我阿媽傾,我阿媽一路覺得如果請下一個更衰嘅話咁點算,話而家呢個冇乜所謂點鬧都冇乜所謂就算數,同埋佢而家叫佢唔好放假其實佢都肯,係做嘢好唔放心 成日想拿拿林搞掂就休息,不過佢日日都七點鐘起身,十點鐘先上床

大宅

撗惦等得,索性揾海外,慢慢揾,揾到平靚正先整請。我會揾識英文的工人,如果唔洗照顧老人家。小朋友有英文語境,起碼會放擔講英文。
:-D :-?

大宅

pklan 發表於 22-3-16 22:41
十足十我姐姐一樣呀 上年11月續完將 開始好懶 唔叫唔做又冇記性 成日收埋哂我啲野到我搵到憫果陣問佢放係 ...

係呀逗號恭喜你呀,前面嗰啲真係同我嗰個一模一樣,我7月都細仔出世 我唔放心畀佢湊兩個,就係諗住大嗰個可以轉全日制,同學校講咗雙職父母冇人湊小朋友,叫佢盡量唔好喺學校或者畀老師知道有姐姐湊小朋友,點知佢有一日校車走咗佢又唔問我自把自為送個仔返學校,打電話畀佢又唔聽,我又擔心唔知去咗邊,搞到老師打嚟問我原來我屋企有姐姐。真係激到我耳仔都紅曬。唉
而家要成日打開個cam望實佢先得

大宅

csbaik 發表於 22-3-16 23:00
撗惦等得,索性揾海外,慢慢揾,揾到平靚正先整請。我會揾識英文的工人,如果唔洗照顧老人家。小朋友有英 ...

係呀我就係想搵啲識講英文嘅姐姐,因為想小朋友都認識下英文。
只不過係好驚換咗第二個會仲衰過而家呢個 因為本身個人已經黑到爆 好驚會搵著個冇愛心恰兩個小朋友

大宅

HochunSwim 發表於 22-3-16 23:03
只不過係好驚換咗第二個會仲衰過而家呢個 : ...

我谂都冇乜邊過衰過第一個掛

大宅

csbaik 發表於 22-3-16 23:27
我谂都冇乜邊過衰過第一個掛

我見人地請個啲一個衰過一個

大宅

HochunSwim 發表於 22-3-16 23:01
係呀逗號恭喜你呀,前面嗰啲真係同我嗰個一模一樣,我7月都細仔出世 我唔放心畀佢湊兩個,就係諗住大嗰個 ...

學校佢離屋企好近架?我以前唔比姐姐帶出區,離開屋企一定餐餐話我知。

大宅

csbaik 發表於 22-3-16 23:30
學校佢離屋企好近架?我以前唔比姐姐帶出區,離開屋企一定餐餐話我知。
...

都唔算好遠,行15分鐘就到,因為佢同我講果日既校車幾點幾點先到,落去佢見住校車走左,唔知點算又唔敢講比我聽呀可能,就自己送佢行落去,打去校車姨姨就話斗左兩次都見唔到佢地
果次真系火都來哂 爆完佢返屋企驚幾日又冇野 又一些轉既錯野

大宅

HochunSwim 發表於 22-3-16 23:03
只不過係好驚換咗第二個會仲衰過而家呢個 : ...

我小朋友唔識講中文,只識英文,但我試過菲律賓同印尼,真係覺得印好好多,不過我選新加坡做過的印(同返印生小朋友個種) , 因為識講英文因可以同我小朋友溝通。
菲律賓請過2個海外同一個本地完約都唔ok
態度差,成日唔記得嘢,叫寫低唔寫,好多藉口,唔聽講,跟1-2日之後打回原形,試過唔幫小朋友除家屋褲就著牛仔褲去街,對小朋友冇愛心好粗魯(emoji)

大宅

我個都係一模一樣. 成日收埋哂D野. 一放低就收埋. 最衰佢又唔記得放係邊. 次次都要摷哂D野出嚟搵一大輪, 跟住又執過. 日日都見佢摷野執野

首頁

尾頁

跳至