自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

頭先睇新聞,話內地醫治新冠提出用中藥,但香港政府話香港醫療形式係要用西藥。
唔知我有無聽錯?其實病患者可否有選擇權,容許選擇西藥或是中藥醫治?

男爵府

回覆樓主:

講真,如果真係唔好彩中左,我真係想選擇服用中藥。

emilypyhui    發表於 22-3-17 22:50

象牙宮

26days 發表於 22-3-17 03:06
頭先睇新聞,話內地醫治新冠提出用中藥,但香港政府話香港醫療形式係要用西藥。
唔知我有無聽錯?其實病患 ...

年輕時,看西醫。
吃的太多藥, 身體真係差。
中年后,看中醫。
好的慢, 身體較易合適。 真的好慢下。

人到中年悟出: 最好二个都看。或許是先西,再看中。當病后調理。
自己生活,飲食,運動。要配合。 

現痠情更明白,老時,穷都要在家安老。
養老錢足夠雇工人的費用。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果入左院
佢係都要比西藥你(口服藥)
唔通你自己拎d中藥丸入去食咩

如果我中左唔洗去隔離
我都係自己喺屋企試食中藥

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

crystal媽咪 發表於 22-3-17 09:02
如果入左院
佢係都要比西藥你(口服藥)
唔通你自己拎d中藥丸入去食咩

唔係講緊自己帶中藥,係講緊內地援港醫療隊設有的中醫主理。不過好似醫管局主張要用西藥。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

26days 發表於 22-3-17 22:48
唔係講緊自己帶中藥,係講緊內地援港醫療隊設有的中醫主理。不過好似醫管局主張要用西藥。
...

咁暫時都係西醫為主
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

而家政府都有派連花清瘟。香港好難同內地比,內地中醫醫療系統完善好多。香港中醫院少,根本唔夠醫生去幫病人把脈問診。輕症嗰d自己想睇中醫咪去睇囉,睇得政府如果係緊急,應該係會用咗西藥先。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

子爵府

2024年龍年勳章

我信中醫,中藥可能都係現煲嗰D更好。。不過我中意中西結合~

男爵府

Happy_hk 發表於 22-3-18 09:42
我信中醫,中藥可能都係現煲嗰D更好。。不過我中意中西結合~

同意

侯爵府

用中醫去配合係好事,不過點都要引用大陸中醫師好d,佢地有課程有資歷有規模好多,都係要中央出手協助
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

水晶宮

回覆樓主:

香港點解冇中醫院

珍珠宮

回覆樓主:

唔明點解唔可以學內地中西合壁。咁多重症專家來了可以指導點用藥。Pfizer隻新藥也是輕症吃,5500一個療程,150萬人吃都8x億。中藥幫都便宜好多,又不是沒效。希望中國隻口服藥快啲出,應該便宜好多。

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

其實內地醫生好勁,識中醫,都識西醫,試過一次我仔返內地發高燒,醫生先開西葯佢退燒,同時開中葯調理,之後去複診,就只係開中葯啦,果次好快好返

珍珠宮

KINKICHAN824 發表於 22-3-18 14:21
其實內地醫生好勁,識中醫,都識西醫,試過一次我仔返內地發高燒,醫生先開西葯佢退燒,同時開中葯調理,之 ...

好堅。好靈活又沒偏見。香港西醫對中藥好大偏見。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

西醫治療方針:殺!(指細菌、病毒),對急性病療效快、狠,但副作用亦相對較大。
中醫治療方向:固本培元,強體魄先救,對慢性病療效全面,講求平衡,但見效慢。
相方配合治療係病人之福。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

2018復活節勳章

daijuju 發表於 22-3-18 14:25
好堅。好靈活又沒偏見。香港西醫對中藥好大偏見。

對吖,根本係西醫唔願意去了解中葯,唔識果樣嘢就認為唔好咖啦,咁樣唔會出錯

男爵府

回覆樓主:

其實堅既中醫真係好勁,但唔係咁容易精。
我有個家人好多年前,皮膚出問題,在香港睇左很多年,不同療法都沒有成效。某年我地去內地旅行,內地親友帶同家人去中醫院睇皮膚,比左一些中醫院的葯膏,都未用完啲葯膏,皮膚已經好番兼從此斷尾,無返發過。
另外我婆本身有嚴重哮喘,又係睇一位中醫醫好。
中醫醫術有時真係好神奇。

首頁

尾頁

跳至