自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

學校推薦小女去香港資優學苑,有幸已通過第一關嘅考試。我見學苑要求提供幾份資料作甄選之用,但除咗成績表外,我完全唔知應該點樣做?請問有冇過來人教下我呢?非常感謝!

男爵府

回覆 Gigi200 的帖子

Send the certificates she got to HKAGE. It is worth going there. The courses are free of charge althought it is sometimes difficult to get in.

別墅

athenak 發表於 22-3-18 13:23
回覆 Gigi200 的帖子

Send the certificates she got to HKAGE. It is worth going there. The courses ...

ok thx

男爵府

減齡達人勳章 牛年勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Gigi200 發表於 22-3-18 13:05
學校推薦小女去香港資優學苑,有幸已通過第一關嘅考試。我見學苑要求提供幾份資料作甄選之用,但除咗成績表 ...

如果係學校推薦的話,可以問問有關老師,因為佢哋負責提交文件,資優學院有個講座係有關提名程序,你可上網搵搵

男爵府

減齡達人勳章 牛年勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Gigi200 發表於 22-3-18 13:05
學校推薦小女去香港資優學苑,有幸已通過第一關嘅考試。我見學苑要求提供幾份資料作甄選之用,但除咗成績表 ...

https://youtu.be/Ao0ZAh4fLPI

睇吓幫唔幫到你

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有link 叫你upload 小朋友嘅成績及專長!可以upload certificates 或短片,及簡單介紹點解想join!完成後會有mail 通知你甄選結果
我囡都係學校推薦,passed 左個test, 之後嘅甄選係要自己家長upload 文件及簡介去參加!

男爵府

阿仔之前係HKAGE 數學+科學範疇學員。

佢有submit full IQ test score + report , 公開試數學科成績(10歲時以自修生身分考IGCSE 數學),數學比賽成績(自己報+代表學校),國際象棋比賽奬項列表, 創意作品如自發數學探討和研究。

別墅

mavis625 發表於 22-3-18 14:06
如果係學校推薦的話,可以問問有關老師,因為佢哋負責提交文件,資優學院有個講座係有關提名程序,你可上 ...

網站睇咗,問咗亞女佢話唔洗我理,佢自己搞定

別墅

mavis625 發表於 22-3-18 14:15
https://youtu.be/Ao0ZAh4fLPI

睇吓幫唔幫到你

thx

別墅

Gorgor0612 發表於 22-3-18 14:18
有link 叫你upload 小朋友嘅成績及專長!可以upload certificates 或短片,及簡單介紹點解想join!完成後會 ...

亞女好獨立,佢話自己搞唔洗我理,仲好 睇下佢搞成點

別墅

Activehealth 發表於 22-3-18 14:33
阿仔之前係HKAGE 數學+科學範疇學員。

佢有submit full IQ test score + report , 公開試數學科成績(10歲 ...

多謝你先

男爵府

Gigi200 發表於 22-3-18 14:48

你女女 我嗰個係乜都唔理

別墅

mavis625 發表於 22-3-18 14:50
你女女 我嗰個係乜都唔理

佢話佢ok ,睇下點先

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

Gigi200 發表於 22-3-18 14:48

祝成功

別墅

Gorgor0612 發表於 22-3-18 15:03
祝成功

thx

男爵府

有同學媽咪分享,舊年過咗網上課程第一關,下一步交資料時,佢哋因為小朋友平時也是沒有考外面比賽或證書,只係把在學校做得好的project影相交。唔知係咪因為咁、而可惜冇被取錄?
Pajamama is learning to be a good mama ^o^

男爵府

pajamama 發表於 22-3-18 16:37
有同學媽咪分享,舊年過咗網上課程第一關,下一步交資料時,佢哋因為小朋友平時也是沒有考外面比賽或證書, ...

HKAGE 要見到學生有資優証明

1)有full IQ test (要有認可人士如臨床心理學家簽證)IQ 屬資優(通常計>130)
2)曾在香港或海外其他機構,有參加過資優課程(要有証明)
3)有公開試優異成績(好多讀小學,已經以自修生考中學公開試如IGCSE, SAT 等)
4)所報相關範疇有比賽獎項成績,如數學、科學、棋藝、語文、寫作等

HKAGE 學生,都具備以上多過一項;淨得school project 影相,好難斷定學生是否資優。

首頁

尾頁

跳至