自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

每日都同個青春期鬥智鬥勇,智商都不夠用了。成日話的同學有咩,自己無好不公平無自由。人的考100分又不同考100分的去比。人的zoom有虛擬背景,比部低version不可以用虛擬背景的ipad就是不公平,要用另外一部ipad。剛才又鬧人都看電子書,自己無得看好不公平無自由。已經網課,網上做功課,要保護眼睛不聽,寧可買實體書都不肯。我IQ,EQ都不夠用,上網求教~

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

appledai 發表於 22-3-22 01:06
每日都同個青春期鬥智鬥勇,智商都不夠用了。成日話的同學有咩,自己無好不公平無自由。人的考100分又不同 ...

直接同佢講
係啊 呢個世界係唔公平架
等佢認清楚唔好下下同人比
我細個都係成日憤世嫉俗 怨啲野唔公平
基本上次次發脾氣都係覺得自己同其他人待遇唔同
唔知關唔關天秤座事
反來大個左 見多左 認命

侯爵府

IHateSummer 發表於 22-3-22 01:44
直接同佢講
係啊 呢個世界係唔公平架
等佢認清楚唔好下下同人比

我小朋友同你同一星座

又係細細個已經同我講「唔公平」

講返呢度先。我認同你嘅做法

我最大都係9歲,仲有更細

會俾佢哋知世界上係冇公平,佢哋已經好幸福

天秤座都好乖肯聽亦明白

伯爵府

BK Milk勳章

我個麻煩是巨蟹座10歲,好不受教,真是下下同人比。一次被我發現帶漫畫書去學校,我不比。也是說有同學也帶,點解她不可以帶。在家要她刷牙洗面睡覺都要同人比,點解妹妹不先去。由早到晚都同人比,我真是比激死。

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

可能係學校朋輩影響, 如果經常埋怨呢樣嗰樣, 仲已經唔係細, 佢價值觀都好有問題, 小心第日會行差踏錯

男爵府

以身作則教育他發展精神世界的真善美 切忌唯物主義 做一個對社會有heart的青少年人
女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

琥珀宮

回覆樓主:

朋輩影響

嚟個世界本身係唔公平

男爵府

每日都同個青春期鬥智鬥勇,智商都不夠用了。成日話的同學有咩,自己無好不公平無自由。人的考100分又不同 ...

適合做官,都是別人的錯

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

同佢一齊睇電視,叫佢同烏克蘭,非洲d小朋友比較,同住劏房d小朋友比較

同佢一齊去做義工,服務下d身體有缺陷的人,叫佢同人比較下

水晶宮

回覆樓主:

呢樣好難搞,人有我有心態
有無Jm識教?

大宅

appledai 發表於 22-3-22 03:02
我個麻煩是巨蟹座10歲,好不受教,真是下下同人比。一次被我發現帶漫畫書去學校,我不比。也是說有同學也帶 ...

同我大囡好似,佢都係巨蟹座。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁多埋怨?

已刪除用户

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我跟我女解釋是不公平,因為我爸爸跟你爸爸都不是李嘉誠,但最少我爸爸跟你爸爸都不是露宿者

大宅

回覆樓主:

我响女兒還小的時候已跟她們說:我和你朋友的家長有很多不同,例如工資,成長背景,價值觀等,請你不要和同學作比較,我用舉例:你不能回家告訴我xx出街可以去到12點,點解我唔得?因為我定的家規和別家不同,我也從沒有講過「點解xx考第一,但你從來都考唔到?」道理一樣。可能曾這樣具體點明,我暫時很少聽到女兒要求我要和她的同學一樣。
另外,我覺得只有有2個小朋友,就一定有無謂的比較,例如我叫執嘢,有時都聽到點解係我做?(我諗返,我細個都有這心態)我會扮公平,咁你地自己記住,每人一次,今次你先,下次佢先,但唔好比我聽到有爭吵聲。待適當時機先教返佢地。

男爵府

jackiemei 發表於 22-3-22 02:52
我小朋友同你同一星座

又係細細個已經同我講「唔公平」

路過
我個天秤座都成日講唔公平

男爵府

我個麻煩是巨蟹座10歲,好不受教,真是下下同人比。一次被我發現帶漫畫書去學校,我不比。也是說有同學也帶 ...

咁似我仔,又係刷牙沖涼都要同阿妹比,我要set timetable邊日邊個刷先

水晶宮

回覆樓主:

朋輩好影響,所以細路細時已選家定1家和我相同價值觀,人生觀的家庭做朋友,上埋小學依然經常一齊玩。

會有玄富,曳打架的同學,我會特登疏遠,而這個純樸的家庭會刻意互相互動。

子爵府

十歲都已經係青春期 替你擔心有排捱 加油 調節自己心態 你先可以長期作戰

公爵府

醒目開學勳章

係咪女?我兩個仔無呢啲問題喎!

首頁

尾頁

跳至