自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果一個男仔 , 27,8歲 , 出黎工作幾年 , 未有事業 , 未儲到錢 , 有個好夾感情穩定拍拖幾年既女朋友 , 女仔又係未儲到錢 , 兩人都係一般打工仔普通家庭 , 未有樓 , 都可以問父母幫助少少 .

大家認為應該遲 d 先結婚 , 等儲多 d 錢先 , 定都結左先 ?

珍珠宮

好媽媽勳章

shirley784 發表於 22-3-22 08:31
如果一個男仔 , 27,8歲 , 出黎工作幾年 , 未有事業 , 未儲到錢 , 有個好夾感情穩定拍拖幾年既女朋友 , 女 ...

遲d先,儲多d錢先諗

珊瑚宮

梗係遲啲先啦!最基本都冇 點結婚呀!我意思係儲多啲錢

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

錢都未儲點結...
其實佢未儲錢姐係未ready結婚啦

大宅

首先,結婚住邊,解決到就可以結

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個男仔點諗先? 你想佢未必想 (佢仲細 未玩夠)
你出埋錢同佢結婚? 以後開資你比晒? 小心婚後你做左佢第2個阿媽!

男爵府

回覆樓主:

結婚可以簽張紙,但婚後住邊要解決。
冇錢買樓,一係申請公屋。
冇錢買樓,邊租樓邊儲錢買樓,難。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

貧賤夫妻百事哀,係個係現實亦係事實

男爵府

兩個人相愛,可以租地方住.結婚點解一定要大排筵席.鋪天蓋地?
想起當年我結婚.冇錢擺酒.只係買一對戒指.跟住有錢先影婚紗相.
住劏房.兩個人人工加埋兩萬都唔夠.到而加我結婚已經21年.過得好幸福.
唔通冇錢就唔好學人結婚生仔?加油(emoji)(emoji)

公爵府

回覆樓主:

2個都冇錢,點結?老實講亦唔會儲到錢買到樓囉,除非2個加埋月入十萬,就話快儲到啫。

呢D case,一係有屋企人資助,一係租樓,一係先註冊排公屋,一係女嘅就襯早離場

珍珠宮

肯捱就無問題,如果唔係,都係遲啲再算

水晶宮

回覆樓主:

我哋嘅年代一定儲左錢先結婚。而家咁多怨氣,某程度上同唔儲錢無目標就結婚生仔有關

水晶宮

結咗住邊?租?如果出去租還可以,住入是但一邊同父母都唔好
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

shirley784 發表於 22-3-22 08:31
如果一個男仔 , 27,8歲 , 出黎工作幾年 , 未有事業 , 未儲到錢 , 有個好夾感情穩定拍拖幾年既女朋友 , 女 ...
其實結婚都係簽張紙就搞掂, 唔一定到大排筵席。 至於住,搵間平平哋細細哋租一齊住,或者如果屋企人有地方咪搬去住。 邊個話一定要有錢買樓先可以結婚? 不過生仔就真係唔好住啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

婚後住邊? 父母幫助買樓? 租屋? 還是申請公屋?佢2個自己要諗掂, 唔係網民贊成結就結

水晶宮

藍田譚C奶 發表於 22-3-22 08:46
兩個人相愛,可以租地方住.結婚點解一定要大排筵席.鋪天蓋地?
想起當年我結婚.冇錢擺酒.只係買一對戒指.跟 ...

以前個世界簡單啲,冇咁多比較,我都係結咗婚2x年
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

最好俾當事人意願決定 幾時結婚是上天注定 旁人勉強不得
女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

子爵府

2024年龍年勳章

諗清楚係咪要咁急結先,男仔廿幾歲都後生,可以儲多幾年錢先
Be Happy

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

二人有冇共同目標?結婚為乜?住邊?生唔生小朋友?如生的話誰湊?幾年後事業便有眉目?儲到幾錢?睇睇夫妻版婆媳版再商量

首頁

尾頁

跳至