自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

原來依家有d老師覺得欺凌係正常、係小事

happylife28    發表於 22-3-23 03:18

公爵府

回覆樓主:

好一句事出必有因,blame on the victim & 合理化欺凌者

男爵府

如果小朋友因為成績好、生得醜而比人欺凌, 唔通叫小朋友自己檢討咩?
唔知佢想講乜

男爵府

呢個老師係咪男人? 講野好唔負責任
家長對仔女都如珠如寶 咁仲點放心交仔女俾學校

女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

男爵府

yancb 發表於 22-3-22 13:50

佢呢段嘢好有問題,睇到我好反感,點解俾人蝦就係有問題嗰個,佢唔配做一個老師

珍珠宮

回覆樓主:

Sorry,睇唔落去!!!!老師都欺凌學生,佢有無反思過自己個人有問題,而不是叫被欺凌者反思自己外表有咩問題

男爵府

仲有,受害者有時睇唔開,就會尋死,呢啲又係小事嗎?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

伯爵府

如果佢自己小朋友被欺凌呢?

大宅

生得唔靚,生得肥,有時因為發育時期某啲特徵而俾人欺凌,原來係被欺凌者甚至佢哋父母自己檢討 真係痴線,咁嘅人都可以為人師表,唔怪之得香港教育制度咁腐敗

伯爵府

volan 發表於 22-3-22 13:56
呢個老師係咪男人? 講野好唔負責任
家長對仔女都如珠如寶 咁仲點放心交仔女俾學校 ...

呢個係咪真係老師先?
網絡既野,咪咁認真,如果我小朋友在校比人欺凌,直接找校長或對方家長或直接出律師信啦。
我係家長亦係一位律師,你地信嗎?

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

個post主唔係教緊人點應對欺凌?睇唔出佢覺得正常或小事。

侯爵府

"會唔會係你子女的外表出左問題?????!!!!!!"

what? 好快會進化到俾人殺咗都要檢討因為你生得樣衰, 街上面咁多人唔殺係殺你? 係咪你跑得唔夠快, 跑得快人哋咪殺你唔到囉 呢D係為人師表的言論....... crazy

大宅

回覆樓主:

雞毛蒜皮既事 究竟係咩事 咁樣表達欺凌信息呢位老師極有問題

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我反而想知道「欺凌」定義是什麼?

侯爵府

牛年勳章

簡直歪理,blame the victim為人師表,佢有冇聽過小時偷針,大時偷金,好多長大後嘅施虐者小時候已經有同樣思想同行為,唔好好教育,大個不得了。佢講得咁口響,佢自己有日無啦啦俾人打俾人虐待,千祈千祈要自我檢討同反省,唔好去怪施虐者啊

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

我認同學校係社會嘅縮影
所以喺學校入面 要學習適應 學做一個大人 做一個好人
但絕對唔認同要習慣俾人欺凌
欺凌本身係一件唔應該出現嘅事
就算喺學校定喺社會上
只係好多時就係啲人唔理 細細個就被灌輸歪理
所以社會而家先至咁唔和諧 咁唔識包容

公爵府

相信這間學校的質素一定好差

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

raicherry 發表於 22-3-22 14:00
如果佢自己小朋友被欺凌呢?

放心一定唔會,因為佢自身價值觀都扭曲了,佢一定培訓佢個小朋友做欺凌者,咁佢所講ge野就係為佢仔女護航。

黑暴後特顯了香港教育的失敗,教育爛成咁不多得那些價值觀嚴重扭曲的老師嗎?教育局如果不正視問題,香港何止放棄兩代人。

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至