自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

疫情前我有去開深圳睇牙, 大概2019年嘅時候仲有植牙,
前日發現隻牙裂咗, 我都好少咬硬嘅嘢, 估唔到三年就崩,
而家又冇得返上去睇牙醫, 唔知可唔可以搵返本地牙醫接手呢?
香港整真係貴好多…

別墅

我好多年冇喺香港睇牙, 一直都係去深圳, 我大約兩年前開始喺上面箍牙, 復咗兩次診就已經爆疫情, 本身我想搵香港牙醫繼續箍, 不過打過去好多間都話唔會咁樣接case, 都係要重新箍過, 好彩重新開始都只係一年就箍完

大宅

我有翻大陸整牙啊!好好彩係covid前搞掂晒,唔係都幾頭痕,我係去杜牙根,暫時個牙套用咗四年都好地地。不過我家姐就冇咁好彩,佢去嗰間內地診所植牙做完手術半年之後,植牙嘅位置附近都發炎,要即刻去附近診所檢查,牙醫話原來之前嘅植牙物料質地差,個傷口癒合得唔好,最後要重新植牙

禁止訪問

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

無,香港萬五度

大宅

jajalam 發表於 22-3-28 12:15
我有翻大陸整牙啊!好好彩係covid前搞掂晒,唔係都幾頭痕,我係去杜牙根,暫時個牙套用咗四年都好地地。不 ...

我反而心思思疫情後試試在內地植牙,想問返家姐植牙的診所不同你整的診所嗎?

大宅

goodfuture 發表於 22-3-28 14:52
我反而心思思疫情後試試在內地植牙,想問返家姐植牙的診所不同你整的診所嗎?
...

唔同,兩間來

大宅

Waiwaichantai 發表於 22-3-28 11:04
我好多年冇喺香港睇牙, 一直都係去深圳, 我大約兩年前開始喺上面箍牙, 復咗兩次診就已經爆疫情, 本身我想搵 ...

我而家好驚, 又唔敢出去睇牙
但係隻牙崩咗都好易介傷個口…
喺香港整個價係咪差幾倍? 最後結果好唔好?

大宅

jajalam 發表於 22-3-28 12:15
我有翻大陸整牙啊!好好彩係covid前搞掂晒,唔係都幾頭痕,我係去杜牙根,暫時個牙套用咗四年都好地地。不 ...

傷口發炎咁大件事
咁我相比之下都唔係咁嚴重, 我喺網上睇通常植牙可以用到十幾年都得,
我已經有就住唔好咁大力咬到個位, 我仲要唔係揀最平嘅素材

大宅

oceandeepsea 發表於 22-3-28 14:35
無,香港萬五度

好似都貴, 不過都無得揀咁

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

mamayau09 發表於 22-3-28 16:22
好似都貴, 不過都無得揀咁

香港整,算係平,有d過兩萬

大宅

mamayau09 發表於 22-3-28 10:47
疫情前我有去開深圳睇牙, 大概2019年嘅時候仲有植牙,
前日發現隻牙裂咗, 我都好少咬硬嘅嘢, 估唔到三年就 ...

如果你要喺香港處理,要問清楚你植牙時用嘅螺絲果套係咩工具,因為要同一款工具先拆到,你試下打返深圳間牙醫,叫佢影套工具俾你,再問下香港有冇牙醫肯接手

男爵府

A朋友剛在港做完,植兩只加一只牙橋,要六萬四,同一時間B 朋友在港同一樣樣野(2+1),只是三萬二,足相差一倍。A 問醫生點解有差別,他答是做微創,有3D 素描和程式先模擬設計,做了植牙很多年,不是新仔,反而物料大家差不多。暫時B做完後傷口有野要跟。
A 家人叫佢不要回內地做,始終不是內地人,有咩事無保障。

大宅

littlelittleb 發表於 22-3-28 21:09
如果你要喺香港處理,要問清楚你植牙時用嘅螺絲果套係咩工具,因為要同一款工具先拆到,你試下打返深圳間 ...

明白, 我今日打去問一問先!
謝提點

別墅

mamayau09 發表於 22-3-28 16:20
喺香港整個價係咪差幾倍? 最 ...

既然知道發現咗隻牙有問題就儘快處理喇,touchwood惡化咗咪仲貴!我家姐重新植牙搵祐德牙醫診所做,大約兩萬蚊左右啦,隻牙先用左一年多啲好難答你,望落去就唔會覺得係假牙 幾自然嘅,佢覺得牙醫手勢好好,同姑娘都幾有禮貌

別墅

mamayau09 發表於 22-3-28 16:20
喺香港整個價係咪差幾倍? 最 ...

整牙唔同洗牙唔拖得呀 依家都有好多診所照開嘅 打電話去問清楚價錢同個case 有得睇就去睇啦

大宅

Waiwaichantai 發表於 22-3-29 16:42
既然知道發現咗隻牙有問題就儘快處理喇,touchwood惡化咗咪仲貴!我家姐重新植牙搵祐德牙醫診所做,大約兩 ...

你講得啱, 可能會越拖越衰,
我過兩日就打去問問唔同診所, 謝謝你

大宅

cpcpigpig 發表於 22-3-30 10:36
整牙唔同洗牙唔拖得呀 依家都有好多診所照開嘅 打電話去問清楚價錢同個case 有得睇就去睇啦
...

知道, 我安排好就去整,
希望整完可以用耐啲!

別墅

mamayau09 發表於 22-3-30 16:04
知道, 我安排好就去整,
希望整完可以用耐啲!

快啲做完 一勞永逸

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至