自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

不經不覺三月已經接近尾聲,數數手指,1月尾到宜家,原來我出門(買送)次數都唔夠10次~
覺得係屋企頹左好多,湊住兩個幼兒,日日夜夜係屋企鬥獸困,好頹廢,咩都唔想做

水晶宮

mcs74 發表於 22-3-28 12:43
不經不覺三月已經接近尾聲,數數手指,1月尾到宜家,原來我出門(買送)次數都唔夠10次~
覺得係屋企頹左好多 ...

慘慘,2個幼又真係超級辛苦,晚上比佢地8點半訓,你就有me time輕鬆吓

公爵府

牛年勳章

有冇其他人可以幫忙看著兩個小朋友?爸爸放假的時候讓爸爸帶一下,然後你出去鬆一鬆可以嗎?不然的話,日日困獸鬥真係疲累。

珍珠宮

spikenard 發表於 22-3-28 12:50
慘慘,2個幼又真係超級辛苦,晚上比佢地8點半訓,你就有me time輕鬆吓

佢地都係8:30-9:00左右訓,但細果個一晚醒好多次,兩個6點幾7點就起身~

男爵府

I know that feel…
我都有兩個幼兒,之前老公仲確診左,我自己一打二,對左佢地8/24,真係世界末日咁
不過去到後期我都唔再堅持煮足三餐,其中一餐托屋企人買外賣,自己就冇咁辛苦,同埋晏覺唔好比佢地訓太耐,30-45分鐘就好起身,夜晚佢地就會早訓d

水晶宮

有人幫手睇住的話,出去行一陣啦,個人都醒神啲

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

可以出大型公園..........走走

珍珠宮

rebeccalin 發表於 22-3-28 12:52
有冇其他人可以幫忙看著兩個小朋友?爸爸放假的時候讓爸爸帶一下,然後你出去鬆一鬆可以嗎?不然的話,日 ...

爸爸放假我落街買送,唔夠1個鐘已經係咁催我翻屋企

珍珠宮

湊住兩個小朋友都夠充實了,仲要間中出街買嘢,妳好叻呀,點會頹呢?

珍珠宮

gunpowder 發表於 22-3-28 12:55
I know that feel…
我都有兩個幼兒,之前老公仲確診左,我自己一打二,對左佢地8/24,真係世界末日咁
不過 ...

係呀,其實都好想好好陪佢地,無得返學已經好慘,但真係有心無力。我有時都偷懶,成日煮面食,簡簡單單。

伯爵府

回覆樓主:

好明你嘅疲累。 停課期間少咗放電,我d囝12點先訓 天氣好就拖出街行下,哩兩日落雨唯有留家

水晶宮

2024勳章

其實趁天氣好時都可以帶小朋友落樓行下嘅,唔使好遠,只係屋苑平台行下,心情都會好好多,不要令自己繃太緊了

男爵府

有兩個小朋友陪你 幾有生氣 比很多獨居人士幸福 多D欣賞小朋友 對未來有希望D
女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

公爵府

牛年勳章

mcs74 發表於 22-3-28 12:56
爸爸放假我落街買送,唔夠1個鐘已經係咁催我翻屋企

睬佢都傻,男人要俾佢學習一下如何盡父親的責任。以前我同老公講話要出外公幹或者離開香港幾日,我老公一開始唔肯俾我去的,後來我狠下跟同事去左幾日旅行,返來佢話兩個仔女係我旅行期間仲乖過我係屋企,話早睡早起,食飯又食多左,話自己湊得好過我
以前開家長會又係唔肯去開,次次學校安排開家長會兩個都撞時間,搞到我要樓上樓下走來走去,好彩係同一間學校,但每個仔女都分攤一半時間。搞到有次亞仔拎獎我落左去亞妹度開會,冇媽咪陪佢影相,搞到佢唔開心左有兩年。於是我又試左一次俾爸爸自己一個人開兩個仔女家長會,之後佢就知道我係幾難做了

子爵府

辛苦晒,撐住呀

男爵府

mcs74 發表於 22-3-28 12:58
係呀,其實都好想好好陪佢地,無得返學已經好慘,但真係有心無力。我有時都偷懶,成日煮面食,簡簡單單。
...

我都係,佢地成日都想我陪佢地玩,但又要煮飯洗碗做家務,真係抽唔到幾多時間,仲要我做緊野果陣佢地會爭野玩,嘈黎嘈去,老實講,當時我聽到佢地把聲都覺得好煩,忍唔住鬧佢地,甚至打,但當我靜落黎果陣又會好後悔,我作為阿媽都唔想咁厭惡自己d仔女,搞到好似有抑鬱咁
好彩自從老公出番黎,我就多番d me time,呢排就好好多

大宅

牛年勳章

加油

男爵府

回覆樓主:

帶兩個小朋友出街走一走。。。大家都輕鬆啲,心情好啲

珍珠宮

Ononluk 發表於 22-3-28 12:58
湊住兩個小朋友都夠充實了,仲要間中出街買嘢,妳好叻呀,點會頹呢?

主要係體力疲勞搞到精神都疲勞。細果個仲要成日抱住,成個樹熊咁。兩個年紀又玩唔埋,但兩個仲需要人陪住玩,無辦法集中陪1個,搞到我都放棄陪兩個玩。
以前得1個時,我成日陪佢玩好多玩具,做好多訓練,講好多故事。宜家兩個都無曬呢d待遇,感覺好對唔住佢地但又力不從心ge感覺好無奈。

珍珠宮

mcs74 發表於 22-3-28 13:17
主要係體力疲勞搞到精神都疲勞。細果個仲要成日抱住,成個樹熊咁。兩個年紀又玩唔埋,但兩個仲需要人陪住 ...

點會覺得對唔住啲小朋友呀?咪亂諗嘢啦,佢哋兩個都咁鍾意妳先想妳多啲陪佢哋,咁証明妳係一個好媽媽囉。

首頁

尾頁

跳至