自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大家好呀, 我3月26日(星期六), 去了愛協看中了隻貓, 填左FORM申請, 不過等了1個星期都沒回音, 應該是落選了~我同媽研究唔知是否我家中有2個成員, 加我共3人, 不過只得我一個去, 不夠誠意? 大家有沒有經驗?

另外,請問大家有沒有多左出來的貓咪可比我養? (最好是 2年或以下的唐貓) 謝謝

我以前已有養過2隻貓, 佢地都係10幾, 老去的~謝謝大家~

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

愛護動物協會好似需要全部家庭成員都出席的。PM你另外一個貓義工的聯絡方式。

珍珠宮

rebeccalin 發表於 22-4-5 01:02
愛護動物協會好似需要全部家庭成員都出席的。PM你另外一個貓義工的聯絡方式。
...

OH~~原來要全部人都出席架? 真係唔知呀, 早知上來 BK "取經"先去啦..........真係唔抵, 我BOOK果時,那個男人又無說要個個出席~

珍珠宮

...

好啊,麻煩你, 等你PM~謝謝

因為現在我見到有個男人領養貓兒, 佢即刻好誇意咁解釋比職員聽,佢老婆點解來唔到, 又即時映左片比佢老婆, 說都好中意那隻貓咪~唉, 高下立見~

公爵府

牛年勳章

pansy888hk 發表於 22-4-5 01:06
OH~~原來要全部人都出席架? 真係唔知呀, 早知上來 BK "取經"先去啦..........真係唔抵, 我BOOK果時,那個男 ...

愛護動物協會的網上上面好似有寫明要全部家庭成員出席的,可能你冇留意。

珍珠宮

rebeccalin 發表於 22-4-5 01:10
愛護動物協會的網上上面好似有寫明要全部家庭成員出席的,可能你冇留意。
...

哎呀..........??
是我大意!!!

係我疏忽~

男爵府

pansy888hk 發表於 22-4-5 01:11
是我大意!!!

好多領養機構都要求全家去睇貓貓,我之前喺群貓會領養都係前後去咗三次,最後一次係全家一齊去嘅,係就係麻煩啲嘅,不過佢哋都係想幫貓貓搵個合適嘅領養人。

香港拯救貓狗協會
希望貓狗天地
遇貓堂
香港動物領養中心
Home For Paws
Paws United Charity
以上機構你去佢Facebook睇吓
呢幾間都有得領養。

yeung_ma    發表於 22-4-5 17:01

男爵府

...

可能jm 冇留意,愛協fb都有介紹點解要全家人去

男爵府

CHOR~CHOR~ 發表於 22-4-5 01:22
好多領養機構都要求全家去睇貓貓,我之前喺群貓會領養都係前後去咗三次,最後一次係全家一齊去嘅,係就係 ...

借問聲家中有長者80歲,都要去嗎?

男爵府

elderberry 發表於 22-4-5 01:28
借問聲家中有長者80歲,都要去嗎?

唔好意思,我唔清楚,不過我估老人家應該唔使,同埋而家因為疫情有啲機構都停咗探訪,你留意一下佢哋Facebook或者網頁,睇吓佢哋有冇出領養,有先填表申請!

男爵府

CHOR~CHOR~ 發表於 22-4-5 01:35
唔好意思,我唔清楚,不過我估老人家應該唔使,同埋而家因為疫情有啲機構都停咗探訪,你留意一下佢哋Faceb ...

好的,謝謝你

珍珠宮

珍惜眼前 發表於 22-4-5 01:24

可能jm 冇留意,愛協fb都有介紹點解要全家人去

嗯嗯~~謝謝JM的圖呀, 係我大意, 無先刨熟D資料就自己一個去左看貓, 唔怪之唔成功啦, 我以為佢問答時, 我答錯野添, 因為佢有問我之前2隻貓點解無養, 我答佢地太老所以死了~

(不過我妹個人好麻煩, 又說怕中招, 又怕呢樣果樣, 你叫到佢出街都幾難, 我其實之前都問過下佢一唔一起去, 佢只係笑下,唔答, 唉~旨意佢?? 蛇都死啦)

珍珠宮

CHOR~CHOR~ 發表於 22-4-5 01:22
好多領養機構都要求全家去睇貓貓,我之前喺群貓會領養都係前後去咗三次,最後一次係全家一齊去嘅,係就係 ...

嘩........好多有用資料, THANKS呀~

珍珠宮

...

唔需要全家去,我年幾之前領養左隻純種貓,2人去睇,另外2個冇去。佢叫我即晚盡快send email,過左一日就通知可以接。
另一個朋友都係,我地係去2間不同嘅愛協。

珍珠宮

pansy888hk 發表於 22-4-5 02:21
嘩........好多有用資料, THANKS呀~

Fb都有好多谷係比人領養

pansy888hk    發表於 22-4-5 02:57

珍珠宮

pansy888hk 發表於 22-4-5 01:11
是我大意!!!

唔需要一定全家去,我年幾之前領養左隻純種貓,2人去睇,另外2個冇去,最主要佢揀合適條件,例如每隻貓照顧方式唔同,亦有一d冇列明出嚟嘅條件,人夾貓、貓夾人,佢幫當時「嗰隻貓」揀主人,而樓主未必唔適合領養。
愛協一ok多數好快通知,前後幾日已經接左貓。

有時唔需要太care自己「講錯野」,只係照直講,愛協都係想搵到貓同主人夾到,更何況你有養貓經驗,已經唔太存在d基本問題啦。

pansy888hk    發表於 22-4-5 02:58

大宅

要知遊戲規矩

pansy888hk    發表於 22-4-5 02:59

珍珠宮

fupigpig 發表於 22-4-5 02:31
唔需要一定全家去,我年幾之前領養左隻純種貓,2人去睇,另外2個冇去,最主要佢揀合適條件,例如每隻貓照 ...

我看中的果隻貓咪, 有"貓感冒"的, 好像說會抵抗力比較弱, 其實當時我都說無問題了, 我真係唔知衰左咩了~

而家有d似見工唔成的感覺添~

子爵府

有啲人去拾cat or 問朋友攞 都唔去領
手續煩!

侯爵府

pansy888hk 發表於 22-4-5 01:06
OH~~原來要全部人都出席架? 真係唔知呀, 早知上來 BK "取經"先去啦..........真係唔抵, 我BOOK果時,那個男 ...

都唔一定,但會加到誠意分,猫猫誰屬取決於申請人較少機會棄養。我以前果隻睇過三次,又帶老公、仔去睇,係因為未選定,想确定大家都合眼緣,且隻貓好怕人,上唔到手,我又未養過,職員都嫌我煩,快啲抱走。。。。
總括,愛協领養算容易,你再睇下會唔會搵到更有緣貓咪。

首頁

尾頁

跳至