自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

今日睇咗一段報導

【#方以文問兩句《金宵大廈2》編審 #羅佩清】
【十個奇幻單元九辣一甜】

《金宵大廈》第1季口碑好,結局亦都留有伏線,變咗另一個平行時空。觀眾希望可以開拍第2季,但女主角 Selena Lee 李施嬅 當時同TVB咁啱約滿。不過好劇唔只觀眾期待有第2季,連演員都一樣咁期待,所以好快就有消息確定李施嬅同男主角 #陳山聰 會喺第2季繼續合作。2020年拍完,等到2022年,等到編審羅佩清Ruby都由TVB轉咗去 #黃Viu Original,終於有得睇。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

kk80400 發表於 22-4-6 14:32
今日睇咗一段報導

【#方以文問兩句《金宵大廈2》編審 #羅佩清】

同第1季結構一樣,20集劇情,圍繞十個奇幻單元,男女主角牽涉其中。冇睇過第1季或者隔咗咁耐記憶模糊唔使怕,Ruby話新一輯係「相同背景但全新故事、角色,同上一輯有少少牽連,但冇睇過都冇關係。男女主角係全新角色,當係平行世界另一對他和她。同第一輯比較,山聰的角色最大不同,有好多謎團喺佢身上。」有觀眾上一輯反映話想睇多啲男女主角嘅發展,今輯有冇調整呢?「主線同單元盡量平衡。我個人會比較喜歡單元,比較冇負擔。」上一輯嘅單元,有驚嚇、有詭異、有親情感動。今輯見到宣傳時啲海報整到幾靚,唔同單元嘅題材好似好唔同
日本の平安を祈ります

珍珠宮

kk80400 發表於 22-4-6 14:33
同第1季結構一樣,20集劇情,圍繞十個奇幻單元,男女主角牽涉其中。冇睇過第1季或者隔咗咁耐記憶模糊唔使 ...

單元1️⃣《七樓半》(第1、2集)
演員:于洋、#鄭子誠、#曾展望、陳狄克
編審簡介:黑色幽默
恐佈度:

單元2️⃣《雙魚》(第3、4集)
演員:#李施嬅、#伍詠薇、#蘇皓兒
編審簡介:扭曲變態
恐怖度:

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原來係"情逆三世緣"同"降魔的"既編劇
唔怪得玩穿越同講奇幻野

la_source    發表於 22-4-6 15:16

珍珠宮

回覆樓主:

單元3️⃣《城寨英雄GO!》(第5、6集)
演員:#韋家雄、#林子善、#劉頌鵬、#劉子碩、伍禮騫、#李君妍
編審簡介:熱血奇幻
恐怖度:

單元4️⃣《姐姐》(第7、8集)
演員:#黃子雄、#樊亦敏、#林景程、黃婉華
編審簡介:暗黑心寒
恐怖度:
單元5️⃣《對倒》(第9、10集)
演員:#趙希洛、#黃建東、#謝東閔、#鄧智堅、#盧峻峯
編審簡介:血腥cult
恐怖度:
日本の平安を祈ります

子爵府

超好睇

大宅

每晚響起鬧鐘追尼睇,希望無失望

水晶宮

暫時來講第二集幾好, 驚驚地又睇到好多人性既一面, 不過隻主題曲成日穿插成套戲就好奄悶囉, 可唔可以搣走佢

珍珠宮

kk80400 發表於 22-4-6 14:40
單元3️⃣《城寨英雄GO!》(第5、6集)
演員:#韋家雄、#林子善、#劉頌鵬、#劉子碩、伍禮騫、#李君妍
編審 ...

單元6️⃣《仿客》(第11、12集)
演員:#趙頌茹、熊倬樂、陳國峰
編審簡介:兒童不宜
恐怖度: x 10

單元7️⃣《OPPA》(第13、14集)
演員:#湯洛雯、#郭子豪
編審簡介:浪漫搞笑
唔辣,重糖: x 10

單元8️⃣《吃播》(第15、16集)
演員:#丁子朗、阮兒、#伍樂怡、白彪
編審簡介:反轉再反轉
恐怖度:

珍珠宮

回覆樓主:

單元9️⃣《嫁衣》(第17、18集)
演員:#胡鴻鈞、連詩雅
編審簡介:復古靈異風
恐怖度: x10

單元(emoji)《原點》(第19、20集)
演員:#張彥博
編審簡介:細思極恐
恐怖度:

(emoji)Ruby話喺新公司會繼續爭取開BL劇,支持‼️

(emoji) 《金宵大廈2》81台 翡翠台
4月4日起 逢周一至五 2130~2230
#金宵大廈2
日本の平安を祈ります

珍珠宮

stagea 發表於 22-4-6 14:37
原來係"情逆三世緣"同"降魔的"既編劇
唔怪得玩穿越同講奇幻野

7樓半係5級驚,我期待10級驚嚇
日本の平安を祈ります

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

kk80400 發表於 22-4-6 14:46
7樓半係5級驚,我期待10級驚嚇

係尋晚個集驚嚇啲...
阿伯撞嚟撞去, 同啲屍蟲
敗筆反而係首歌, 都唔夾套劇, 唔洗下下播既

珍珠宮

上校車 發表於 22-4-6 14:41
暫時來講第二集幾好, 驚驚地又睇到好多人性既一面, 不過隻主題曲成日穿插成套戲就好奄悶囉, 可唔可以搣走佢 ...

尋日有李施嬅嘅歌 有新鮮感

水晶宮

stagea 發表於 22-4-6 15:12
係尋晚個集驚嚇啲...
敗筆反而係首歌, 都唔夾套劇, 唔洗下下播既 ...

無錯, 今宵首主題曲差不多經常穿插, 唔使播得咁密囉

男爵府

回覆樓主:

琥珀宮

上校車 發表於 22-4-6 15:16

驚嚇劇, 仲要好多位都唔夾呢首歌, 又播下

珍珠宮

係尋晚個集驚嚇啲...

係呀 琴晚果集都驚驚地,不過只係5級,仲有d 10級黎緊。
日本の平安を祈ります

珍珠宮

係尋晚個集驚嚇啲...

第6個單元同第9個都係10級恐怖
日本の平安を祈ります

琥珀宮

kk80400 發表於 22-4-6 15:21
係呀 琴晚果集都驚驚地,不過只係5級,仲有d 10級黎緊。

十級...洗唔洗關埋燈睇, 大家嚇餐飽

公爵府

上校車 發表於 22-4-6 15:16

上一輯首叉燒多珍重,又係成日播,已經覺得好煩

首頁

尾頁

跳至