自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

上海民警「教科書式」執法刷屏!聚眾者當天成了志願者

閔行分局的社區民警周譽火了!
近日, 一段上海民警的執法視頻在網路上廣為傳播。 “任何人有任何意見可以提,我們是法治社會,但提要用合理合法的方式提。現在是抗疫時期,我們公安機關不僅要説明居民解決他們的衣食住行和治安問題,更要維護法治......” 條理清晰, 有禮有節的說服教育,讓原本想要聚眾鬧事的 社區居民啞口無言, 被網友評價為教科書式執法。 “這個員警可以的!”

視頻中的民警就是閔行公安分局碧江路派出所社區民警周譽。面對「走紅」,他卻非常淡定。 他說,“紅”不是他的標籤。 “我的身份不會變,始終都是一位社區民警,我會像全市其他員警一樣,繼續24小時堅守崗位。”

4月5日下午2時50分許,周譽接到居委會書記電話,小區內居民因物資問題出現聚集,請求支援。到場以後,周譽看到30多位居民已經走出家門,準備向居委會討要說法。 周譽非常理解居民們長時間封閉管理產生的負面情緒,但在當下,“秩序是恢復秩序的基礎。“周譽決定剛柔並濟,通過說服教育及時勸離聚集居民,同時並對堅決不聽從勸說的兩位居民面對面訓誡。“深入溝通交流之後,兩名居民認識到了不當之處,當場表態支持社區工作,自願成為社區志願者。”事後,很多人都看到了另一段視頻:被民警訓誡的陳先生穿著志願者的衣服,正在幫社區居民搬運大米。陳先生說:「聽了民警的教育,感覺振聾發聵,啞口無言。 當時就意識到自己的錯誤了。 ”

這樣意外的反轉,完美的結局,並非偶然。
作為社區民警,周譽管著常住人口5000多人的麗都城假日景園和65個沿街商鋪。
畢業於華東政法大學法律系的他,曾有過律師事務所工作的經歷,這也讓他在社區工作如魚得水。
今年2月底,一家美容院因轉讓協定意見不一致發生合同糾紛,買賣雙方在店內互不相讓,反覆撥打110報警揚言封店鎖門、上訪上訴。
周譽並沒有因為這是一起糾紛而簡單告知雙方走司法程式。
憑藉曾經的從業經驗,他以專業身份為雙方解讀合同約定、適用法律條款,分析司法程式和成本,引導雙方理性面對。
歷時一個多月,終於徹底將矛盾化解。
在周譽看來,社區民警不僅不應怕事,對慣於惹事的群眾,也要多一份同理心。
只有將心比心,換位思考,才能真正預防糾紛,化解矛盾。

影片link: https://mz.eastday.com/60764319.mp4

琥珀宮

SU213 發表於 22-4-10 13:30
上海民警「教科書式」執法刷屏!聚眾者當天成了志願者 閔行分局的社區民警周譽火了!
近日, 一段上海民警 ...

周譽是菩薩。

SU213    發表於 22-4-10 17:01

男爵府

因為大陸無黑妓、唔知讀過急救未嘅救護員同無腦嘅曱甴係度搧風點火,如果唔係,百科全書式都講唔掂

SU213    發表於 22-4-10 17:14

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

警察值得一讚有耐性分析事件,但更值一讚是人民的質素,人總有情緒/利益等盲點,但肯接受意見承認自己的不足,這點黑暴期間的曱甴就明顯給比下去了。

SU213    發表於 22-4-10 17:01

伯爵府

SU213 發表於 22-4-10 13:30
上海民警「教科書式」執法刷屏!聚眾者當天成了志願者 閔行分局的社區民警周譽火了!
近日, 一段上海民警 ...

內地好多呢啲好警察。成日見到好多報道啲小區小鎮警察為咗救人而捨命。

認真討論,雖然大陸有啲思想真係仲係有啲封閉,但係好多呢啲老土做法,好似說教咁,又真係work。最緊要係市民聽完真心理解再改變。香港人都可以咁理性就好喇

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

得把口話關心祖國個d人唔會post呢d
天朗氣清

男爵府

tinlong22 發表於 22-4-10 15:11
得把口話關心祖國個d人唔會post呢d

呢個就係我post呢篇嘢嘅原因, 每個地方都一定有好有壞, 但係真係睇唔過眼一面倒嘅抹黑, 上海今次真係做得唔好, 但係亦都有好多好人好事, 希望俾大家知道吓.

男爵府

mommyli 發表於 22-4-10 14:44
內地好多呢啲好警察。成日見到好多報道啲小區小鎮警察為咗救人而捨命。

認真討論,雖然大陸有啲思想真係 ...

係呀, 內地真係好多好警察同好軍人, 好多人係唔願去了解.

其實說教唔一定失敗, 我曾經睇過黑暴時期一啲報道, 好多年輕人俾人拉咗上差館, 佢地以為警察一定會拳打腳踢虐待佢地, 點知警察不單無咁做, 仲買嘢俾佢地食又教佢地, 啲年輕人都唔敢相信. 其實好多人都受人煽動而蒙蔽咗, 只要有人勸佢教佢, 佢地都會改變.

再講番內地, 佢地嘅警察真係會負起教育嘅責任, 好多時警察拉咗啲人上派出所, 警察係會慢慢同佢講, 呢啲就係所謂嘅"批評教育", 好多時教完佢地就會放佢地走, 有啲仲會過後跟進, 問吓當時人一兩個星期後嘅情況, 諗落都真係幾溫暖, 希望某啲人唔好又話咩只懂唱好內地, 其實只係想俾大家睇吓我地傳媒唔會講嘅另一面.

琥珀宮

SU213 發表於 22-4-10 17:00
呢個就係我post呢篇嘢嘅原因, 每個地方都一定有好有壞, 但係真係睇唔過眼一面倒嘅抹黑, 上海今次真係做得 ...

我都從微信收到上海封城公職人員,揸住大聲公講:「轉角不一定遇到愛情,但是會碰到疫情。我吹過你吹過的風,這算不算相擁?算,屬於密接。我走過你走的路,這算不算相逢?算,屬於次密接。

高手在民間但呢啲片轉唔到過嚟俾大家笑。

男爵府

SandyKL 發表於 22-4-10 17:14

我都從微信收到上海封城公職人員,揸住大聲公講:「轉角不一 ...

有呀, 上面有一個post係一個合輯, 有呢啲搞笑片睇

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

SU213 發表於 22-4-10 17:00
呢個就係我post呢篇嘢嘅原因, 每個地方都一定有好有壞, 但係真係睇唔過眼一面倒嘅抹黑, 上海今次真係做得 ...

係呀, 所以我地要理性討論, 班曱甴只識將小事化大, 我地就要正面去討論

SU213    發表於 22-4-10 17:33

伯爵府

SU213 發表於 22-4-10 17:11
係呀, 內地真係好多好警察同好軍人, 好多人係唔願去了解.

其實說教唔一定失敗, 我曾經睇過黑暴時期一啲報 ...

有啲人會話呢啲叫奴性強。但係喺我角度,如果你係做錯人哋叫你改,點解會係奴性?所以話依家啲人好多歪理同埋世界只有佢哋自己。

男爵府

mommyli 發表於 22-4-10 18:36
有啲人會話呢啲叫奴性強。但係喺我角度,如果你係做錯人哋叫你改,點解會係奴性?所以話依家啲人好多歪理 ...

知錯能改, 善莫大焉, 呢個係美德, 雖然唔係樣樣都有得改, 但係改正係應該, 唔係奴性.

如果改正就係奴性, 根本唔需要法律, 唔明依家啲人點解可以歪理成咁

伯爵府

SU213 發表於 22-4-10 19:20
知錯能改, 善莫大焉, 呢個係美德, 雖然唔係樣樣都有得改, 但係改正係應該, 唔係奴性.

如果改正就係奴性, ...

係。我曾經喺呢度留過一個言。大概係話政府要你做咪去做囉。好似係講緊打針定係檢測。喺我角度係麻煩但係做完呢樣嘢係為己為人,就算政府唔叫,自己都應該去做。但係俾人話我奴性強。我真係反眼反到去北京。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

大家抗疫辛苦

首頁

尾頁

跳至