自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好,我最近又驗出係有類風濕關節炎,因我公司用 UMP 醫生網絡,九龍區只得一個專科醫生,香港區都係只得一個,而家睇緊九龍區果個專科醫生,佢態度唔友善,每次我問佢問題,佢都好吋咁回覆我,所以我想另一邊去排政府醫院睇,想知道可以去邊間醫院排 ?
懇請知道的朋友可以提供資料比我,我而家晚晚都失眠 !
謝謝大家,感激協助 !

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

Riannne168 發表於 22-4-10 17:30
大家好,我最近又驗出係有類風濕關節炎,因我公司用 UMP 醫生網絡,九龍區只得一個專科醫生,香港區都係只 ...

我朋友係威記

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

大家好,我最近又驗出係有類風濕關節炎,因我公司用 UMP 醫生網絡,九龍區只得一個專科醫生,香港區都係只 ...

瑪嘉烈醫院
我朋友母親已經好嚴重,
每次覆診只要提前60天預約,
有專車接送覆診.

複式洋房

謝謝 Ada, 感激 !!

複式洋房

wiiabcd 發表於 22-4-10 17:57
瑪嘉烈醫院
我朋友母親已經好嚴重,
每次覆診只要提前60天預約,

謝謝你呀!感激 !

子爵府

我媽媽、家姐、亞姨都係瑪麗(家姐係突然病發、落唔到床、call白車去瑪麗,跟住轉去睇私家再寫轉介信睇瑪麗嘅,排咗半年左右啦)我Touchwood 仲未病發,可能過多一兩年啦~我拐杖都買定㗎啦,預咗~

複式洋房

金黑街矇 發表於 22-4-10 18:15

我媽媽、家姐、亞姨都係瑪麗(家姐係突然病發、落唔到床、 ...

謝謝你的回覆,感激 !

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

吓,私家都態度唔好?
咁睇政府,可能。。。

男爵府

私家可否透露部份名稱 ? ! 即係用 UMP 醫生網絡,就唔可以睇另一位私家啦!

以我所知風濕病專科,每個大區龍頭醫院都有,豁下分區醫院就未必有。

複式洋房

smart_lam 發表於 22-4-10 18:36
私家可否透露部份名稱 ? ! 即係用 UMP 醫生網絡,就唔可以睇另一位私家啦!

以我所知風濕病專科 ...

你好,因用公司醫療,所以係 UMP, 我想排埋政府醫院,可以兩邊睇,私家類風濕關節炎科,診金好貴,又藥物,而且好快就退休,負擔唔到咁高昂嘅診金藥物 !
謝謝你 !

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

政府醫院要睇你住址證明,你打電話去你嗰區嘅政府醫院問吓有冇風濕專科門診

複式洋房

popocat 發表於 22-4-10 19:45
政府醫院要睇你住址證明,你打電話去你嗰區嘅政府醫院問吓有冇風濕專科門診
...

謝謝你 !
我諗住打去醫管局問吓,因網上見到有類風濕關節炎哩個專科唔多
Thanks

侯爵府

排政府專科係跟你住址架,同埋排專科要醫生轉介信,加上政府專科閒閒地排十幾廿個月係閒事,唔想擔誤病情,最好搵埋私家風濕科醫生睇。

另外,你話睇公司醫療個醫生態度唔好,咁你要有心裡準備政府既都未必你所想咁好。 每日睇咁多症,有時真係睇得你5分鐘。 我既經驗係私家政府兩邊都睇,政府住要抽血攞藥,私家幫手睇住d 指數病情,可以聽多個意見。

大宅

明愛有,不過排新症會好耐,你最好盡早去登記。記得食少鹽,咁對個病會的。
:-D :-?

子爵府

Riannne168 發表於 22-4-10 19:56
謝謝你 !
我諗住打去醫管局問吓,因網上見到有類風濕關節炎哩個專科唔多
Thanks

你住邊區,類風濕屬內科,拎住轉介信去所屬區域嘅專科門診排期

https://www.ha.org.hk/visitor/ha_isf_result.asp?lang=CHIB5&service_code_id=460&service_type=SC&location=&service_item=13

男爵府

回覆樓主:

你應該去最近你屋企個間政府醫院排專科,因為一睇就睇一世。每幾個月覆一次診,覆診前又要去抽血。排內科,佢哋有風濕科睇

複式洋房

winner128 發表於 22-4-10 20:02
排政府專科係跟你住址架,同埋排專科要醫生轉介信,加上政府專科閒閒地排十幾廿個月係閒事,唔想擔誤病情 ...

收到,我係會私家,政府兩邊睇,所以想盡早去排隊 !
就係因為用公司醫療係 UMP, 九龍區只有一個專科,而且每每都要話叫我等批核,又因應該每個病人係有個 QUOTA 數,每次睇病連攞藥係有限制囉!如果唔係果個醫生就會涉水 !
Thanks !

複式洋房

csbaik 發表於 22-4-10 20:11
明愛有,不過排新症會好耐,你最好盡早去登記。記得食少鹽,咁對個病會的。
...

明愛醫院有 ? 我係網上又唔見明愛有類風濕關節炎哩科喎,我聽日打去問吓先,謝謝你 ! 感激 !

複式洋房

summering 發表於 22-4-10 20:28
你應該去最近你屋企個間政府醫院排專科,因為一睇就睇一世。每幾個月覆一次診,覆診前又要去抽血。排內科, ...

但我住黃大仙竹園,最近係聖母醫院,唔知有無哩科,廣華醫院又唔知有無 !
謝謝你 ! Thanks

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

我以前喺瑪麗睇過,之後一直喺東區醫院覆診,類風濕關節炎屬於內科專科,但新症要排好耐,你去睇私家醫生或政府門診寫轉介信去排期

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊