自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

近月在家辦公,諗住開收音機聽下歌,點知發覺原來現在的節目內容咁空泛。我係聽香港二台以下幾個節目:

瘋SHOW快活人:李麗蕊把聲好嘈,成日笑到好大聲,成日窒住馬小強,不過馬小強都唔明點解可以做DJ,把聲唔好聽,講野冇主題,只有梁繼璋可取,不過他二十年如一日,至於節目內容又吹下水,互相窒下,講下網上的討論話題就完一集了。

Made in HK :和我多年前聽的內容差不多,講下電影,時事,大家播歌比下賽

三五成群 :3個主持人每次都係吹下不同話題, 玩下選擇題,講下鬼故,好多時都唔知主持笑緊乜,係咁笑

可能我太耐冇聽平日電台節目, 所以今次聽返覺得差異好大,我只想聽下歌,但他們都不是主力播歌,有時播完都唔知邊個唱,完全冇介紹。

這只是我個人感覺,我相信他們仍有好多聽眾的

伯爵府

iwff 發表於 22-4-13 16:27
近月在家辦公,諗住開收音機聽下歌,點知發覺原來現在的節目內容咁空泛。我係聽香港二台以下幾個節目:

瘋S ...

我同你一樣又係近日在家工作聽收音機,諗住有啲聲冇咁悶。但同意

瘋show 李笑得好大聲好嘈,有啲作狀,同埋佢哋成日借啲倚講有味笑話

Made in hk 同三五成群 我都已經冇咩心機聽,淨係諗住有啲聲同間唔中有啲歌聽吓。靈異果啲我又冇咩興趣

伯爵府

瘋S ...

我同你一樣又係近日在家工作聽收音機,諗住有啲聲冇咁悶。但同意

瘋show 李笑得好大聲好嘈,有啲作狀,同埋佢哋成日借啲倚講有味笑話

Made in hk 同三五成群 我都已經冇咩心機聽,淨係諗住有啲聲同間唔中有啲歌聽吓。靈異果啲我又冇咩興趣

禁止訪問

男爵府

瘋S ...

你講得好岩,而家啲所謂DJ全部都呃飯食,係咁大家傾下計,講下癈話又做完收工,我提議你晚上聽RTHK 2,鄭子誠音樂情人,你會聽到好歌,9點至10點

大宅

Abull 發表於 22-4-13 20:21
你講得好岩,而家啲所謂DJ全部都呃飯食,係咁大家傾下計,講下癈話又做完收工,我提議你晚上聽RTHK 2,鄭子 ...

我都淨係聽呢個節目,通常網上重溫,除咗d歌啱聽,主持人每日都會有啲好正面嘅信息,對於我黎講就好似心靈雞湯。

伯爵府

好媽媽勳章

你講得好岩,而家啲所謂DJ全部都呃飯食,係咁大家傾下計,講下癈話又做完收工,我提議你晚上聽RTHK 2,鄭子 ...

係呀!鄭子誠播歌好聽,所以我應該聽音樂情人網上重播,唔聽直播節目

男爵府

好多年前,我幾個台灣同事過來,
響車上問我,點解你地電台唔係播歌,
只係齋講野。
真係唔識答佢地。

子爵府

瘋S ...

我都係因為在家工作所以開收音機,我都係聽香港電台第二台,
同意你嚟㗎把聲真係好嘈,同埋笑點低成日狂笑。有陣時我都唔知佢哋笑咩!我個馬小強
由低低能能唔知做乜!
Make in Hong Kong都好啲,有陣時都有啲歌聽吓
三五成群,有陣時我會唔聽,因為無情白事又講鬼故!以前明明固定左一日,而家耐唔耐都講所以有陣時直頭熄機唔聽

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

如果想聽歌,我介紹以下
2台-恬淡情懷,音樂情人
1台-那些年 張偉基
5台-基哥K歌
普通話台-621金曲專門店

伯爵府

好媽媽勳章

PANCO 發表於 22-4-13 21:42
如果想聽歌,我介紹以下
2台-恬淡情懷,音樂情人
1台-那些年 張偉基

謝謝介紹!其實除左想聽歌,都想表達自己想法係現在的DJ質素愈來愈唔掂,是是但但咁就做完節目了。

伯爵府

好媽媽勳章

iwff 發表於 22-4-13 22:05
謝謝介紹!其實除左想聽歌,都想表達自己想法係現在的DJ質素愈來愈唔掂,是是但但咁就做完節目了。
...

係呀,以經唔係今時今日既事了。

侯爵府

2023年兔年勳章

五台 - 自在早晨(陳永業) 逢星期一至五早上八點至十點,都有不同類型歌曲可聽
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

男爵府

iwff 發表於 22-4-13 22:05
...

同意 日光日白講嗰夠幾句又播歌 真係易呃鐘

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

係,晚上9點後,先開始好聽

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

回覆樓主:

咸魚青菜各有所好,我覺得呢個版本瘋show一定好過之前個果。最怕下下講政治,日頭笑下人也放鬆D。晚上聽歌就可以放鬆心情。如果全日播歌大把apps都可以有呢個功能,我日日聽港台2台我覺得無乜問題。

珊瑚宮

回覆樓主:

我聽古典台,絕大部分時間係只播音樂冇人聲,但有時係中樂節目,屋企人話鄰居响走廊聽到會以為係有人播緊靈堂音樂

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

用rthk mine APP聽,直播或重溫
rthk1,2,3,4,5,普通話台,中央人民廣播

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

新城知訊台夜晚都好似幾多音樂節目
另外,我有時會聽新城財經台,夜晚劉婉芬嘅我的事務所

首頁

尾頁