懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實多唔多媽媽懷孕會特登去check HCG值?

我記得四年前陀個女嗰陣淨係正常跟私家schedule 做產檢
然後一直進入大直路順便生女。

但係上年準備再生二胎,然後胎停咗
因為胎停所以有抽血驗HCG值(估唔到到第二胎先識呢樣嘢)

而家重新出發正在備孕中
想知道有咗,除咗會去做產檢(例行產檢,T21, 結構),仲會唔會有其他檢查可以一直Mon住?

因為胎停,其實心理上都有啲陰影

大宅

wcbbbbbb 發表於 22-4-22 02:20

我記得四年前陀個女嗰陣淨係正常跟私家schedule 做產檢

我覺得驗hcg 係早期孕期先有參考價值 我第一次懷孕無驗過 直接等7週照閃閃 結果空心胎..
第二次懷孕既時間就係照閃閃前2日去驗 見到個數值高就比較放心照閃閃會ok 結果都係ok 有心跳 之後都無再驗過啦 其後都係睇公家/私家醫生檢查

大宅

wcbbbbbb 發表於 22-4-22 02:20

我今胎係因為太早流啡照唔到陰超所以醫生先會驗hcg.

我對上都胎停其實都有陰影,坐小月果時睇左本書講胎停好多時係子宮寒啊,肝腎差所以未夠三個月最需要engery 果時support 唔到佢生長,所以一路keep 住中醫調理,醫生都話要半年時間調理好粒卵,就可以減少意外多生。

我調左5個月再試就bingo , 不過因為流啡keep 住食中藥加埋針灸,而家就黎20wk 喇~加油

複式洋房

Yin807 發表於 22-4-22 20:26

我對上都胎停其實都有陰影,坐小月果時睇左本書講胎 ...

咁你自己有冇keep住到而家都有睇中醫呀?

大宅

Amyamyy 發表於 22-4-23 01:39
咁你自己有冇keep住到而家都有睇中醫呀?

有啊,唔敢唔睇

大宅

loveislove 發表於 22-4-22 10:27
我覺得驗hcg 係早期孕期先有參考價值 我第一次懷孕無驗過 直接等7週照閃閃 結果空心胎..
第二次懷孕既時間 ...

請問照閃閃之前去邊度驗HCG?
化驗所?普通診所?定私家婦產科診所?
謝謝

大宅

Yin807 發表於 22-4-22 20:26

我對上都胎停其實都有陰影,坐小月果時睇左本書講胎 ...

我小產後,自然排出個胎之後其實有喺婦產科醫生度定期檢查照超聲波同做一啲女性檢查
結果醫生話一切都正常

然後就試咗接近半年都未bingo

然後最近先諗到睇中醫,啱啱四月中第一次去睇中醫,中醫話我腎虛同宫寒。

其實我懷孕我三月化學懷孕咗
因為我喺排卵後十日用過驗孕紙有好淺色嘅線,跟住接連三日都係好淺色,再隔多兩三日再驗就得返一條線,然後就嚟M,空歡喜一場

好怕之後都會係咁

大宅

wcbbbbbb 發表於 22-4-24 02:16
我小產後,自然排出個胎之後其實有喺婦產科醫生度定期檢查照超聲波同做一啲女性檢查
結果醫生話一切都正常 ...

咁既然起碼都自然懷孕到都已經唔使擔心
你買䁔宮帶每晩䁔半個鐘
宮寒就係個土地未夠ready, bb 自然訓得唔舒服唔肯乖乖著床,所以要好好調理下唔好心急啊
腎氣好先suport 到佢發芽穩定生長,唔係之後好似我佗得辛苦
襯呢段時間叫你老公都食埋supplement 一齊加油啦

大宅

wcbbbbbb 發表於 22-4-23 22:02
請問照閃閃之前去邊度驗HCG?
化驗所?普通診所?定私家婦產科診所?
謝謝

去化驗所 旺角雅蘭中心有間 都好多人去 約$350一次

大宅

Yin807 發表於 22-4-24 06:48
咁既然起碼都自然懷孕到都已經唔使擔心
你買䁔宮帶每晩䁔半個鐘
宮寒就係個土地未夠ready, bb 自然訓得唔 ...

請問暖宫帶喺邊度買架?

老公要食咩supplement?

我老公而家同我一齊睇中醫食中藥

請問飲中藥係咪可以照食葉酸?

大宅

wcbbbbbb 發表於 22-4-25 00:55
請問暖宫帶喺邊度買架?

老公要食咩supplement?

果時Hktvmall 買,好似幾百蚊

我買愛樂維男士嗰隻,不過我老公就冇睇中醫,嗰時我有食埋葉酸同埋食咗兩個月維他命E

咁你飲完中藥就隔返四個鐘先再食

大宅

Yin807 發表於 22-4-25 13:19
果時Hktvmall 買,好似幾百蚊

我買愛樂維男士嗰隻,不過我老公就冇睇中醫,嗰時我有食埋葉酸同埋食咗兩個 ...

Thanks (emoji)(emoji)
請問維他命E嘅作用係?

大宅

wcbbbbbb 發表於 22-4-27 01:10
Thanks (emoji)(emoji)
請問維他命E嘅作用係?

https://www.gkpregnancy.com/2019/03/preganantvite.html

上網有講

大宅

Yin807 發表於 22-4-27 14:01
https://www.gkpregnancy.com/2019/03/preganantvite.html

上網有講

謝謝

首頁

尾頁

跳至