自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

熱血金章

大家可分享下對抗疤痕的心得
無論食、塗、介口的方法。

有感舊年中,c6入院做換膝手術,他見兩位老年病者,他們都是做換膝手術。
A~做完第一次換膝,半年後再來做另一隻腳,佢的舊疤痕很深色並突起,好似蜈蚣。原來他曾食補品,痕癢時也即中會R下。
B~是長期臥床的,半年前手術後,就冇回過家,佢應該有其他病症。c6見姑娘幫佢換衫褲,佢舊疤痕好白滑,唔講都唔覺有疤。
綜合結論,B病人只吃醫院伙食,可能淡口,所以傷口平和。我c6手術後,我只提供一般湯水,冇比任何補品比佢,而家佢只係淡紅較幼的疤痕。洗澡後很淡色 ,但佢唔乖,冇日日揸cream

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

十月我做割神經鞘瘤手術,連左5針在大腿,我都堅持飲食清淡,傷口埋口後,我洗澡後就揸木瓜霜並輕按摩下,似乎日子有功,有d功效

男爵府

開刀生仔
差唔多一百日冇食牛
兩個幾月冇食蛋
薑醋雞酒個啲都冇食
飲下雞精雞湯 食魚食雞食肉餅
冇進補
條疤只係白色幼線

朋友同期都係開刀 照食牛 蛋 花膠
佢條疤好粗

所以我覺得有關

男爵府

toffeetong 發表於 22-4-23 00:00

啱啱做咗全切甲狀腺2個星期,已埋口轉咗痴疤痕貼,我見係一條線咁,不過醫生叫我要戒魚湯3個月,其他食物就無問題

禁止訪問

珍珠宮

熱血金章

ohhycar 發表於 22-4-23 00:05
開刀生仔
差唔多一百日冇食牛
兩個幾月冇食蛋

薑醋都冇食,你真係介得好清,你一定好快收身
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珍珠宮

熱血金章

pinkypangng 發表於 22-4-23 00:30
啱啱做咗全切甲狀腺2個星期,已埋口轉咗痴疤痕貼,我見係一條線咁,不過醫生叫我要戒魚湯3個月,其他食物 ...

介生魚係必須。好少西醫會叫人介口
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.

珍珠宮

熱血金章

chitchit0520 發表於 22-4-23 00:47
我兩次生仔都開刀,兩次都有食補品薑醋,第一次無用疤痕貼生肉芽,第二次有用疤痕貼,只有幼幼一條線咁。
...

是否開同一位置?醫生有除去之前的肉芽?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我兩胎開刀生BB,兩胎都生肉芽,我冇食薑醋,食得好清,我覺得關體質事,樓主你用邊隻木瓜霜呀?

子爵府

toffeetong 發表於 22-4-23 00:00
咁啱我99想做換膝手術, 佢又驚有後遺症, 同怕要做長時間物理治療,排咗七月政府做, 請問你見嘅case係咪政府做, 做完點樣? 可唔可以share啲資料比我知, 唔該晒

禁止訪問

珍珠宮

熱血金章

lovebobo 發表於 22-4-23 01:15
我兩胎開刀生BB,兩胎都生肉芽,我冇食薑醋,食得好清,我覺得關體質事,樓主你用邊隻木瓜霜呀?
...

澳洲 紅色果枝,我都係隨便搵d野揸下,等傷口滋潤下

sjnl43    發表於 23-2-14 00:59

珍珠宮

熱血金章

MICLOH168 發表於 22-4-23 01:30
咁啱我99想做換膝手術, 佢又驚有後遺症, 同怕要做長時間物理治療,排咗七月政府做, 請問你見嘅case係咪 ...

c6係政府醫院做,團隊好有經驗,放心。手術3日就落床,物治療師會教行路和做治療,留醫5-7日,就可以出院。頭幾個月,c6訓覺會痛醒,要扶冰以解內部傷口發熱痛楚。係要勤力做物理治療,每日大約45分鐘。越忍到痛步行,就越好得快。
每人對痛楚感覺有異,不能一概而論。
其中一位長者,佢係第二次做,手術第二日,居然可以自己行,佢話唔痛喎。佢女叫佢問問醫生,到底有冇換膝架

大宅

可以搽新鮮蘆薈

男爵府

toffeetong 發表於 22-4-23 01:12
介生魚係必須。好少西醫會叫人介口

係呀,手術前已經提我唔好飲魚湯喇,我以為佢講緊啱啱做完手術未埋口果時,咁就無特別問,跟住到手術後2星期覆診睇完傷口埋咗喇,俾埋疤痕貼我話要貼3個月,同埋呢3個月都係唔可以飲魚湯,我問點解既?佢話魚湯會令疤痕增生架

水晶宮

回覆樓主:

疤痕其實視乎好多嘢: 手勢,用邊種線聯,傷口位置(皮膚紋理方向,成日郁動等),發炎,膚質(深膚色嘅人容易d 起肉芽), 飲食等。

我不同部位做過3 種手術。其中頸後傷口係同皮膚紋理成直角,加上頸會郁,醫生講明大d 機會起肉芽。手術後我無戒口(牛蛋魚等都照食),無食清淡(最唔鍾意淡某某),無補(無食花膠),無貼疤痕貼或搽任何嘢,呢個傷口結果係最靚,唔摸唔會知,眼望唔覺。

另外兩個傷口都係肚皮(開刀生bb同微創)兩個傷口都係順住皮膚紋理,同上一樣無戒口無食清淡無補(無食花膠薑醋等)無貼疤痕貼或搽任何嘢。結果都只係一條1mm 的疤痕。

珍珠宮

熱血金章

pinkypangng 發表於 22-4-23 09:08
係呀,手術前已經提我唔好飲魚湯喇,我以為佢講緊啱啱做完手術未埋口果時,咁就無特別問,跟住到手術後2星 ...

你醫生真好,有埋病後服務

男爵府

toffeetong 發表於 22-4-23 11:29
你醫生真好,有埋病後服務

呢位醫生係我睇過最細心既一位覆診都要另外收錢,不過保險可以claim埋

珍珠宮

熱血金章

Nbs 發表於 22-4-23 09:17
疤痕其實視乎好多嘢: 手勢,用邊種線聯,傷口位置(皮膚紋理方向,成日郁動等),發炎,膚質(深膚色嘅人 ...

你皮膚好好
唔理佢,係最好的打理

子爵府

toffeetong 發表於 22-4-23 03:44

c6係政府醫院做,團隊好有經驗,放心。手術3日就落床, ...
咁請問做物理治療係咪要去醫院做, 要去幾耐? 定係去幾次,敎識咗你, 自己返屋企做, 我無識人做過里個手術, 但又想幫到99, 等佢唔駛咁擔心,多謝你幫忙!

首頁

尾頁

跳至